Musikkårens nye dirigent söker fler musiker

Den 26 november kl. 17 ger Staffanstorps musikkår sin höstkonsert i konsthallen. Bakom taktpinnen står den nye dirigenten Christopher Fossto som genomför sin andra konsert med musikkåren.

– Mitt mål är att utveckla orkestern och dess repertoar ytterligare och etablera oss som Staffanstorps egen stadsorkester. Vi vill gärna synas ännu mera och gärna spela mera. Vi ställer upp överallt där vi kan bidra till att förhöja stämningen!

Christopher Fossto, född och delvis uppvuxen i Staffanstorp, har tillträtt som ny dirigent för Staffanstorps musikkår nu i höst.

– Detta är ett hjärteprojekt för mig, ett sätt att ge tillbaka allt som musikkåren betytt för mig i form av inspiration och musikglädje i mitt liv. Jag har följt musikkåren sedan barnsben men aldrig varit med i kåren tidigare. Jag gick musikskola redan när jag var sju och har sett musikkårens konserter under hela livet och marscherat med dem vid sidan av när jag var liten.

– Orkestern håller en hög nivå och består av 25 mycket kompetenta musiker. Här finns flera musikaliska guldkorn och vissa är rena lokala musiklegender som varit med ända sedan starten 1962.

– Men orkestern behöver förstärkning, berättar Christopher. Vi letar efter fler musiker, alla former av blåsmusikanter och även slagverkare som vill delta i en orkesterverksamhet av vår form.

Filmmusik på höstkonserten

Staffanstorps musikkår är en amatörorkester som drivs som ideell förening. Dess nye ledare är lokalt mest känd som gitarrlärare på musikskolan i Staffanstorp och som klassisk gitarrist av rang.
Men 30-årigen Christopher har stor bredd på sin musikaliska lyra.
Han är utbildad orkesterdirigent på avancerad nivå vid Musikhögskolan i Malmö och har som gästdirigent lett flera större orkestrar, däribland Malmö underhållningsorkester, Malmö sinfonietta, Lunds nya kammarorkester och både Lunds och Malmös akademiska orkestrar.

Han är även frilansmusiker och gitarrist inom genrer som pop, rock och visa och spelar utöver klassisk gitarr även elgitarr och ”lite bas och trummor”.

Hans förebilder som dirigenter är britten Simon Rattle vid Berlinerfilharmonikerna samt Esa Pekka Salonen.

Vid höstkonserten den 26 november blir det filmtema med bland annat musik ur James Bond och Starwarsfilmerna, avslöjar den nye dirigenten.

– Vi kommer troligen även att bjuda på någon form av rekvisitaöverraskning, säger han leende: Vi får se om Darth Vader dyker upp…

Text: Ivar Sjögren för StaffanstorpsAktuellt