Sida vid sida ger nya möjligheter

När Staffanstorps bibliotek flyttar in i rådhuset i januari inleds också ett helt nytt samarbete mellan biblioteket och medborgarkontoret som i framtiden ska finnas till och hjälpa varandra, sida vid sida.

– Vi ska dela på vissa arbetsuppgifter, berättar de båda enhetcheferna Malgorzata Szczepaniec och Johan Rasmussen. Det handlar om att ge en så bra service som möjligt till våra medborgare.

Besökarna i rådhuset möts från och med vecka 2 av två separata receptionsdiskar i foajén innanför entrén, en disk för medborgarkontoret och en för biblioteket.

– Vi har olika uppdrag, men det är mycket som vi båda alltid gjort, inte minst i form av samhällsvägledning i olika former. Synergieffekten är värdefull för oss. Våra besökare går i fortsättningen både till biblioteket och medborgarkontoret och vi hjälper varandra, det ska alltid finnas någon som tar emot i rådhuset under öppettiderna, även kvällstid.

– En felanmälan ska till exempel kunna lämnas i båda receptionsdiskarna, säger de två enhetscheferna som bägge ser mycket fram emot de stora förändringar som är på gång.

En demokratisk plats

– Detta blir jättebra, säger medborgarkontorets Malgorzata Szczepaniec. Vi ser verkligen fram emot att få arbeta tillsammans med biblioteket på en rolig och levande arbetsplats med fler besökare än tidigare. Staffanstorp får ett hela annat liv när biblioteket kommer till centrum. Rådhuset får liv, det kommer att börja hända saker här inne, det skapas en ny mötesplats med fler besökare än tidigare vilket öppnar helt nya möjligheter i vårt arbete, det blir mycket enklare att informera medborgarna.

– Detta innebär helt nya möjligheter i vårt nya samarbete, instämmer bibliotekschef Johan Rasmussen. Jag ser fram emot ett levande torg med ett stort spännande programutbud och rådhuset även som en demokratisk plats för medborgarmöten arrangerade av medborgarkontoret och andra enheter i samarbete med biblioteket.

– Den nya sex meter breda trappan med sittplatser med dynor kan bli mycket användbar. Här kan enheterna i huset bjuda in till information mitt på dagen om de så önskar.

Den som är nyfiken på hur ombyggnaden fortgår fram till vecka 2 kan följa processen via en enkel fotoutställning i foajén.

– Vi sätter kontinuerligt upp nya bilder på byggväggen som visar vad som händer i huset. Här finns också ritningar att titta på. Välkomna in, säger Malgorzata Szczepaniec.

Text: Ivar Sjögren för StaffanstorpsAktuellt