Låna böcker och hjälp oss att flytta biblioteket!

Inspirationsskiss för barnavdelningen. Illustration: Lammhults Biblioteksdesign A/S

– Låna så många böcker du vill och hjälp oss att flytta biblioteket! Låna före flytten och lämna tillbaka efter, säger bibliotekschef Johan Rasmussen.

Mellan vecka 49 och vecka 1 flyttar biblioteket i Staffanstorp till rådhuset. Det är många tusentals titlar som ska fraktas från Blekingevägen till torget.

– Flytten beräknas ta ungefär fem veckor, om allt klaffar som det ska med olika leverantörer, säger Johan Rasmussen.

Det gamla biblioteket har öppet fram till och med vecka 48. Vecka 49 börjar alla nya bokhyllor sättas upp i rådhuset samtidigt som de många titlarna i nuvarande biblioteket ska börja packas ner.

– För att ändå kunna ge våra brukare service öppnar vi ett så kallat ”lightbibliotek” i hörsalen i de gamla lokalerna med ett begränsat utbud och ett begränsat öppethållande veckorna 49, 50 och 51, säger Johan Rasmussen.

– Vecka 52 och vecka 1 har vi helt stängt och ingen service alls på biblioteket i Staffanstorp.

Den fysiska flytten av böckerna hanteras av en flyttfirma. Vecka 2 öppnar det nya biblioteket.

– Vi ska bygga upp något fantastiskt här med bland annat en barnavdelning på plan två. Det kommer dock att ta tid att få allt att snurra på som det ska, det krävs en lång process att trimma in det nya när vi väl fått hit allting. Det kommer även att ta litet tid innan programverksamheten åter kan komma igång och det gäller även våra författarkvällar.

– Så tänk på att vi inte kommer att kunna flyga direkt, detta är en process och medborgarna måste ha litet tålamod med oss de
första månaderna.

Längre lånetider och inga böter

Biblioteket har bestämt att utöka lånetiderna under flyttperioden och slopa böterna för den som lämnar för sent under en period i anslutning till flytten.
– Den som lånar från och med vecka 47 får ha böckerna ända tills vi öppnar i de nya lokalerna. Skulle någon låntagare resa bort och inte ha möjlighet att lämna före flytten eller direkt efter så är det också okej. Man får inga böter under den här perioden, lovar Johan Rasmussen.

Det blir något färre titlar att välja på och en något mindre yta.

– Boksamlingen är utvald efter medborgarnas behov. Biblioteken idag arbetar annorlunda än förr och har en mycket bredare service. Vi samarbetar till exempel med fjärrlån över hela Sverige och kan ta hem en önskad bok på några få dagar.

E-böckerna påverkas inte alls av flytten. Här finns det möjlighet att låna även under flyttperioden.

– Vi har 15 000 titlar bara här, konstaterar Johan Rasmussen.

Öppet i Hjärup

Biblioteket i Hjärup är öppet under hela flyttprocessen och här går det också bra att återlämna böcker från Staffanstorp om man så vill.

Text: Ivar Sjögren för StaffanstorpsAktuellt