Levande adventskalender på torget hela advent!

Linda Lundqvist leder den levande adventskalendern på torget. Foto: Ivar Sjögren för StaffanstorpsAktuellt

Staffanstorp får ett helt nytt julevenemang i år med hela 24 olika inslag, ett för varje dag i advent. Det blir lucköppning varje dag och många överraskningar. Levande adventskalender är namnet!

Varje dag i december månad blir det lucköppning på torget i Staffanstorp med massor av underhållning och överraskningar. Adventsluckan är dörren på en rödvit pyntad liten julstuga som ska stå uppställd på torget hela december.

Varje dag öppnas luckan av ett eller flera barn tillsammans med julnarren själv, initiativtagaren Linda Lundqvist.

– Ingen vet vad som döljer sig bakom luckorna. Det blir många överraskningar, säger Linda.

Det var hon själv som kom på idén med en levande adventskalender och presenterade den för kommunstyrelsens ordförande Christian Sonesson som tände direkt på förslaget.

– Jag fick idén redan i fjor när jag tyckte att det bara hände saker kring skyltlördagen och lucia och sedan hände det inte så mycket mer, säger Linda. Jag tänkte att det vore häftigt att det hände något varje dag. Men vad händer varje dag? Jo, man öppnar ju adventsluckor varje dag!

Tillsammans

– Staffanstorp växer hela tiden och det finns gott om folk som uppskattar vår lilla stad. Detta är ett fint sätt att samlas på, att mötas både unga och äldre tillsammans.

– Ordet tillsammans är signumet. Detta gör vi ihop, massor av aktörer i Staffanstorp och vi som bor och jobbar här. Allt är staffanstorpskt, detta är ett helt lokalt engagemang och alla tillfrågade har ställt upp helt ideellt, säger Linda.

– Att göra något tillsammans och ta del av något live i denna digitala värld är viktigt och gör väldigt gott.

Linda leder lucköppningarna varje dag i sin nya fina gröna och röda tomtekostym.

– Jag är inte en tomte utan mera en älf, en julnarr.

Det blir många kul inslag hela december. Julsagoläsning, rimstuga, allsång, pepparkaksbak och massor av musik.

– Allt avslutas med en långdans på julafton kl. 10. Missa inte det, uppmanar Linda. Vi ska dansa runt hela torget i en jättelång dans som Staffanstorparna kommer att minnas.

Vakta stugan

Utöver att hon själv hoppas på massor av besökare varje dag har Linda även en viktig önskan att förmedla inför julen och den har hon fått på mejl direkt från jultomten som hälsar att han tycker att den levande adventskalendern är en kanonidé. Men tomten har även en vädjan till oss alla:

”Snälla alla staffanstorpare, hjälp oss vakta stugan så den får stå ostörd och orörd hela december och sprida sin fina julstämning hela advent. Vi ses på julafton allihopa! Varma hälsningar Tomten.”

Program

Lucköppning sker varje dag, 1-24 december, med massor av roliga händelser och levande överraskningar vid julstugan på torget. Kom i tid om du vill vara med och öppna luckan! Det blir även lucköppning varje dag på facebook!

Tider: Vardagar kl. 17. Lördagar/söndagar kl. 10. Skyltlördag 2/12 kl. 11-14
Lucia 13/12 både kl. 10 och 17.

 1. Första luckan öppnas. Överraskning kl. 17.
 2. Skyltlördag. Ljusinda & Tomteorkestern underhåller kl. 11-14. Sagotomten är på plats, massor av aktiviteter och julemys i Staffanstorp centrum.
 3. St. Staffans vuxenkör förgyller torget kl. 10. Tillsammans firar vi första advent.
 4. Rimstuga med en rappande Dennis Landen kl. 17. Vem ska du ge en speciell julklapp till i år? Kanske ska du ge bort något du tillverkat själv? Kom så syr vi ihop rimmen till era paket och lokaltidningen Spegeln är på plats. Rimma är riktigt kul och skumtomtar är gott!
 5. Överraskning kl. 17
 6. Överraskning kl. 17
 7. Överraskning kl. 17
 8. Överraskning kl. 17
 9. Joyvoice uppträder kl. 10. Vilken glädje som sprids av denna gigantiska kör, kom till torget och sväng med…
 10. Pepparkaksbak för både små och stora kl. 10. Vi bakar på Trivselpunkten, precis bredvid torget. Ta gärna med en kompis, släkting, kavel och förkläde så fixar vi degen. Tillsammans firar vi andra advent.
 11. Överraskning kl. 17
 12. Överraskning kl. 17
 13. Luciaallsång kl. 10. Kl. 17 skrider ett Luciatåg fram över torget.
 14. Överraskning kl. 17
 15. Överraskning kl. 17
 16. Julallsång med Linda och Ivar kl. 10. Sjung in julen tillsammans med oss, texter till alla!
 17. Musikkåren spelar loss kl. 10 med sin nye dirigent Christopher Fossto. Tillsammans firar vi tredje advent.
 18. Överraskning kl. 17
 19. Överraskning kl. 17
 20. Överraskning kl. 17
 21. Överraskning kl. 17
 22. Överraskning kl. 17
 23. Överraskning kl. 10
 24. Världsrekord i långdans kl. 10! Nu dansar vi in julen tillsammans i Staffanstorp. Vi bildar en långdans runt hela torget.

Arrangör: Staffanstorps kommun i samarbete med Linda Lundqvist. Rimstuga i samarbete med lokaltidningen Spegeln.

Text: Ivar Sjögren för StaffanstorpsAktuellt