Staffanstorps kommun tvåa

Öka tryggheten_märkDNA

Staffanstorps kommun kom på delad andraplats när Security Awards, säkerhetsbranschens stora pris till de personer eller företag som gör det där lilla extra, delades ut nyligen.

– Det är fantastiskt roligt att vårt trygghetsarbete får uppmärksamhet nationellt, kommenterar kommunens säkerhetsansvarige Patrik Runesson.

I år är det tio år sedan Staffanstorps kommun 2007 utsågs av WHO (Världshälsorganisationen) till A safe community, ett världsomspännande nätverk av kommuner som arbetar framgångsrikt och brett med trygghetsfrågor för sina medborgare.

Men den här gången är det Staffanstorps kommuns framgångsrika pionjärarbete med märkDNA, ett projektet som utvecklades och genomfördes tillsammans med polismyndigheten region Syd, som gav ringar på vattnet och ledde till nomineringen i kategorin Årets offentliga satsning.

– Idag talas det nationellt i märkDNA-sammanhang om Staffanstorpsmodellen som bygger på en noggrann planering, ett starkt samarbete mellan kommun, polis och volontärer kombinerat med en stor informationsinsats till kommunens medborgare med informationsmöten, möten internt inom kommunen, möten med massmedia, stor uppskyltning vid vägar, med mera, säger Patrik Runesson.

En framgångsfaktor är att medborgarna så aktivt tagit del av metoden och detta har fått till följd att dialogen mellan kommun, polis grannar och företag utvecklats på ett mycket positivt sätt, vilket leder till minskade inbrott.

Resultatet inom kommunen är starkt. Inbrotten i bostäder har minskat med 35,5 procent under det senaste året och hus med märkDNAskyltar har klarat sig helt från inbrott.