Staffanstorps kommun tvåa

Öka tryggheten_märkDNA

Staffanstorps kommun kom på delad andraplats när Security Awards, säkerhetsbranschens stora pris till de personer eller företag som gör det där lilla extra, delades ut nyligen.

– Det är fantastiskt roligt att vårt trygghetsarbete får uppmärksamhet nationellt, kommenterar kommunens säkerhetsansvarige Patrik Runesson.

I år är det tio år sedan Staffanstorps kommun 2007 utsågs av WHO (Världshälsorganisationen) till A safe community, ett världsomspännande nätverk av kommuner som arbetar framgångsrikt och brett med trygghetsfrågor för sina medborgare.

Men den här gången är det Staffanstorps kommuns framgångsrika pionjärarbete med märkDNA, ett projektet som utvecklades och genomfördes tillsammans med polismyndigheten region Syd, som gav ringar på vattnet och ledde till nomineringen i kategorin Årets offentliga satsning.

– Idag talas det nationellt i märkDNA-sammanhang om Staffanstorpsmodellen som bygger på en noggrann planering, ett starkt samarbete mellan kommun, polis och volontärer kombinerat med en stor informationsinsats till kommunens medborgare med informationsmöten, möten internt inom kommunen, möten med massmedia, stor uppskyltning vid vägar, med mera, säger Patrik Runesson.

En framgångsfaktor är att medborgarna så aktivt tagit del av metoden och detta har fått till följd att dialogen mellan kommun, polis grannar och företag utvecklats på ett mycket positivt sätt, vilket leder till minskade inbrott.

Resultatet inom kommunen är starkt. Inbrotten i bostäder har minskat med 35,5 procent under det senaste året och hus med märkDNAskyltar har klarat sig helt från inbrott.

 

Lämna en kommentar

Genom att kommentera godkänner du våra riktlinjer för kommentarer och du ger ditt samtycke (enligt dataskyddsförordningen) till att kommunen behandlar dina personuppgifter.

 • Kommentarer


  pool

 • Digital anslagstavla


  pool

  Här publiceras den information som tidigare funnits på den fysiska anslagstavlan utanför rådhuset. Du finner tillkännagivanden, kungörelser, justerade protokoll med mera. Läs mer »

 • Jobba hos oss


  pool

  Bli en av oss! Vi har runt 24 000 invånare att ge en god service till. Våra medarbetare är vår främsta styrka. Hos oss finns många olika yrkesroller och befattningar. Läs mer »

 • Evenemang


  violin

  Det finns mycket att uppleva och göra i Staffanstorps kommun. Här hittar du information och tips om kommande evenemang, såväl kommunens som andra aktörers. Läs mer »