Nu byggs nya Ängslyckans förskola

Ängslyckans förskola. Inspirationsskiss: Wigot konsult AB

I vinter kan vi se hur Ängslyckans nya förskola i Hjärup växer fram. Bygget är igång och det blir en stor förskola med plats för tolv avdelningar och 270 barn.

Den gamla förskolan på samma område revs 2016 och just nu bedrivs verksamheten i paviljonger inom området.

– Beräknad inflyttning i den nya förskolan är våren/sommaren 2019. Då är dock inte all utemiljö färdig men paviljongerna vi vistas i idag ska då tas bort och ersättas av en spännande utelek, berättar biträdande förskolechef Lena Tempte.

Byggherrar är NCC och fastighetsägare är Kommunfastigheter.

– NCC bjöd redan för ett par veckor sedan in våra pedagoger att besöka förskolan virtuellt. Vi fick ”promenera runt” i den ritade byggnaden med hjälp av ett virtuellt headset. Coolt, säger Lena Tempte.

– Igår kväll bjöds även vårdnadshavare på våra förskolor in av NCC för att göra samma vandring virtuellt.

Markarbetet startades redan den 7 november då plattgjutningen inleddes.

– Men vi har varit igång ända sedan i somras med förberedelser av bland annat vatten, avlopp och el. Nu är grundarbetet snart klart och i början av nästa år börjar vi sätta väggar och därefter bjälklag till andra våningen, säger projektledare Magnus Ek på Kommunfastigheter.

Den nya förskolan byggs efter högt ställda krav, med inspirerande och utmanande miljöer för barnen både inne och ute samtidigt som det blir en funktionell arbetsplats för pedagogerna.

Det blir totalt 3 000 kvm:s yta i två plan med balkonger där barnen kan sova middag utomhus, åka rutschkana ner från övervåningen, det blir utomhusscen och inomhusscen, diverse gemensamhetsutrymmen och ett mottagningskök.

Byggnaden ska certifieras som miljöbyggnad silver med miljögodkända sunda byggmaterial, låg energiförbrukning med bland annat solceller på taket, ett inneklimat av hög kvalitet som tar hand om dagsljuset och skyddar mot solen, en genomtänkt ljudmiljö och behovsstyrning av ventilationen.

Text: Ivar Sjögren för StaffanstorpsAktuellt