Bertil lär ungdomarna spela biljard

– Nu ska du ta nr 10 och träffa både boll och sarg samtidigt. Jättebra! Men slå inte fullt så hårt, man tjänar på att spela litet lösare…

En gång i veckan lär 81-årige Bertil Görtz ut biljard på fritidsgården Skåningen i Staffanstorp.

– Jag kommer hit kl. 14 varje torsdag och stannar till ungefär kl. 16 och då lär jag gärna ut det jag kan till alla ungdomar som vill lära sig, erbjuder han.

Den här dagen anmälde sig de fyra tioåringarna Kelvin, Nils, Jacob och Tyler spontant när Bertil frågade runt.

Vi frågar dem om de tycker det är kul med biljard?

– Jaaaa, utbrister alla fyra.

Bertil brinner för sporten och tycker det är jätteroligt att föra sina kunskaper vidare till nya generationer. Han förklarar pedagogiskt för en ungdom med en boll i taget:

– Så, inte för hårt, du ska föra kön absolut rakt fram… Bra!

Han har hållit på med olika former av sport i hela sitt liv, bordtennis, brottning, bowling, fotboll.

– De måste inte bli elitspelare,
skrattar han, men vem vet, kanske kan detta betyda något för återväxten för biljardspelet i Staffanstorp.

Två framgångsrika lag

Staffanstorps seniorer har två biljardlag som spelar i en sydskånsk serie med totalt 17 lag. De är framgångsrika. För tillfället ligger Lag Staffanstorp etta och även Bertils lag, Lag Medelpunkten, ligger mycket högt upp i tabellen.

Vid vissa bortamatcher i serien används mindre biljardbord och därför tränar sedan en tid en grupp seniorer i Staffanstorp på Skåningens litet mindre bord varje måndag kl. 9-13. Initiativet kommer från Trivselpunktens samordnare.

– Vi ville ha ett bord till på Pilegården där vi brukar träna, men då ordnade samordnarna istället så att vi kunde komma hit till Skåningen och träna på detta bordet och det fungerar ju jättebra.

Det ena ledde till det andra och kontakten med fritidsgården ledde snabbt vidare till att senioren Bertil erbjöd sig att ta sig an ungdomar som vill lära sig spela biljard.

– Så bara kom hit, välkomna, säger han glatt.

Text: Ivar Sjögren för StaffanstorpsAktuellt