Stort tårtkalas för Kulturlyftet

Ballonger i taket. Foto: Richard Malmborg

Hundratals Staffanstorpsbor mötte upp för att fira att första delen av kulturlyftet i Staffanstorp nu är färdigt. Invigningen av nya biblioteket i rådhuset skedde lördagen 20 januari med stort tårtkalas.

– Ni kommer att förundra er över ljuset och öppenheten, sa kommunstyrelsens ordförande Christian Sonesson i sitt invigningstal innan han klippte bandet tillsammans med bibliotekschefen Johan Rasmussen och chefen för medborgarkontoret Malgorzata Szczepaniec.

– Vad är väl ett rådhus om inte ett öppet välkomnande hus för medborgarna. Här ska man kunna titta in när man vill och dricka kaffe, besöka sagostunder, författarkvällar. Idén föddes för fyra år sedan och detta är ett steg i att göra torget bättre, sa Christian Sonesson.

Härlig känsla

Invigningen inleddes kl 10.45 till tonerna av What a wonderful world och ett tema ur Harry Potter, framfört av Staffanstorps musikkår under ledning av Christopher Fossto.

– Det är en härlig känsla att få vara med och skriva historia i Staffanstorp, sa de båda enhetscheferna i sitt gemensamma tal som framfördes av Johan Rasmussen.

Stor förväntan

Det var väldigt många förväntansfulla och fikasugna staffanstorpare som samlades på torget på förmiddagen för att se de tre hålla tal och klippa bandet, dricka kaffe och saft, äta en bit tårta och delta i de många aktiviteterna under invigningsdagen och de positiva kommentarerna var många.

En av besökarna var staffanstorpsbon och konstnären Imad Nassir som skänkte en av sina tavlor till biblioteket. Imad bor på torget tillsammans med sin hustru Shukria Daoud och har tidigare ställt ut under Kulturnatten och på Pilegården. Han överlämnade en målning i akryl som invigningsgåva.

Ballonger och boklotteri

Det nya biblioteket i två våningar i rådhuset bjöd på en rad aktiviteter under invigningsdagen. Skapande verkstad och ballongknytning för barn, rundvisningar, boklotteri och så fick alla som ville göra sin egen pin i bibliotekets pinmaskin.

I vimlet syntes även medborgarkontorets personal och bibliotekspersonal, representanter för politik och kommunledning, samt projektledaren för ombyggnaden, Hillevi Ventura, som nu kan pusta ut en smula när den omfattande ombyggnaden av rådhuset nu är klar.

Lyckad invigning

– Detta känns bra och lyckat, sa Hillevi Ventura. Nu ska även kulturhuset med Staffanstorps konsthall färdigställas, innan kulturlyftet är helt genomfört. Det ska enligt planerna vara klart i juni.

Därmed kan staffanstorpsborna räkna med ännu en invigning någon gång under den tidiga hösten.

Text: Ivar Sjögren för StaffanstorpsAktuellt.