IWänskap firar 10 års jubileum

– Så många trevliga, intressanta kvinnor vi mött genom åren, och så roligt vi har på våra möten! Under 2018 ska vi uppmärksamma vårt jubileum lite extra och håller nu på att ta in tips och idéer från våra härliga deltagare, säger initiativtagaren Monica Smidelik, Staffanstorp Inner Wheelklubb.

Inner Wheel är ett kvinnligt globalt nätverk som verkar för vänskap, hjälpsamhet och internationell förståelse med cirka 4 000 medlemmar i Sverige och fler än 100 000 i hela världen. Inner Wheel har en konsultativ roll i FN-organen ECOSOC och UNICEF.

Lokalt projekt

– Staffanstorpsklubben av Inner Wheel såg ett behov att bygga relationer mellan kvinnor från olika kulturer på hemmaplan och vi omsatte därför Inner Wheels motto i det lokala projetet IWänskap, för att skapa fler kontakter kvinnor emellan, visa på olika aktiviteter som finns på orten samt ge möjlighet till kvinnor födda i andra länder att träna svenska språket under lättsamma former, berättar Monica Smidelik.

Tack vare att IWänskap får vara på Skåningens fritidsgård har man kunnat växa till närmare 60 deltagare.

Olika aktiviteter

Medlemmarna samlas alltid kring något praktiskt där språket inte har den avgörande betydelsen, som matlagning, påskpynt, minigolf, prova magdans, afrikansk dans och dans runt granen.

Ett återkommande inslag är kransbindning inför advent med glögg, pepparkakor, irakiskt kardemummate och hembakade kakor.
Förutom de två större träffarna har en del IW medlemmar ställt upp med läxhjälp och träning av svenska på individuell nivå. Återkommande aktiviteter är också söndagsförmiddagarnas qi gongträning och simkurserna.

– I vår har IWänskap startat upp den åttonde kursen för icke simkunniga kvinnor med invandrarbakgrund, tack vare stöd från Citygross och Sparbanksstiftelsen Färs & Frosta. Kurserna leds av simlärare på Bråhögsbadet och medlemmar i Inner Wheel är behjälpliga. Många kvinnor vill lära sig simma och kön är lång till platserna.

– Vi ser framåt mot många trevliga möten även i fortsättningen, avslutar Monica Smidelik.

Text: Ivar Sjögren för StaffanstorpsAktuellt

Lämna en kommentar

Genom att kommentera godkänner du våra riktlinjer för kommentarer och du ger ditt samtycke (enligt dataskyddsförordningen) till att kommunen behandlar dina personuppgifter.

 • Kommentarer


  pool

 • Digital anslagstavla


  pool

  Här publiceras den information som tidigare funnits på den fysiska anslagstavlan utanför rådhuset. Du finner tillkännagivanden, kungörelser, justerade protokoll med mera. Läs mer »

 • Jobba hos oss


  pool

  Bli en av oss! Vi har runt 24 000 invånare att ge en god service till. Våra medarbetare är vår främsta styrka. Hos oss finns många olika yrkesroller och befattningar. Läs mer »

 • Evenemang


  violin

  Det finns mycket att uppleva och göra i Staffanstorps kommun. Här hittar du information och tips om kommande evenemang, såväl kommunens som andra aktörers. Läs mer »