”Ungdomarna ger oss så mycket tillbaka”

Andreas Andersson. Foto: Ivar Sjögren för StaffanstorpsAktuellt

För ungdomarna i Staffanstorps kommun är fritidsledaren Andreas Andersson ett välkänt och omtyckt ansikte. Han är enhetschef för Ung i Staffanstorp.

Namn: Andreas Andersson
Ålder: 41 år
Yrke: enhetschef för Ung i Staffanstorp
Utbildning: utbildad fritidsledare vid Hvilans folkhögskola i Åkarp
Tid i Staffanstorps kommun: först inom Fältgruppen 2005-2012, inom socialförvaltningens förebyggandeenhet, sedan enhetschef inom fritidssektorn

– Jag har verkligen ett jättekul jobb. Även om man är ”helt färdig” efter en eftermiddag med 50-60 ungdomar så ger de så mycket energi och är så tacksamma att arbeta med. Unga människor är glada och positiva i grunden.

Ung i Staffanstorp jobbar brett mot alla ungdomar i kommunen i målgruppen åk 4 upp till 18 år, totalt cirka 2 000 ungdomar.

– En stor del av vår verksamhet bygger på att skapa relationer med ungdomarna. En normal vecka har vi säkert 600-700 besök i verksamheten som är frivillig, vilket är en utmärkt förutsättning. När ungdomarna förstår att vi faktiskt finns till för dem, så får vi så mycket tillbaka, både respekt och energi.

Expanderar

Den ordinarie personalen inom Ung i Staffanstorp består utöver Andreas av sex personer samt ett antal timanställda. Verksamheten har expanderat det senaste året och idag har man tre lokaler som bas; Skåningen, Forum Hjärup på Hjärupslundsskolan och Uppåkraskolan.

– Fritidsgården är bara en byggnad, ett verktyg. Jag vill inte kalla det vi gör för fritidsgårdsverksamhet och jag föredrar att säga ”verksamhetstider” före ”öppettider”. Det är vad vi fyller tiden med som räknas och vi är ofta även på till exempel Bråhögshallen, på Hagalidskolan och på Bråhögsbadet.

– Helgverksamheten i Hjärup har vi idag i Uppåkraskolans superfina lokaler, till exempel i idrottshallen och hemkunskapslokalen, där vi kan ha olika temakvällar.

Utökade resurser

Ung i Staffanstorp är från i år en egen resultatenhet med egen budget på totalt 3,9 miljoner, en ökning för året med 540 000 kronor.

– Det är glädjande att vi kan öka personalstyrkan och erbjuda fler aktiviteter och bredare verksamhetstider vilket är viktigt för oss. Vi, liksom andra kommuner, har i år även fått utökade statliga medel, öronmärkta för en stimulerande utvecklande fritid, så att barn kan möta nya vänner under loven.

– De ökade medlen innebär större tillgänglighet för våra aktiviteter. Vi har exempelvis haft en minibuss hela sommaren som kunnat hämta och lämna ungdomar i hela kommunen, vi har kunnat hyra in oss på badet och kunnat erbjuda gratis bad två dagar i veckan för alla barn och ungdomar.

Ökad gemenskap Hjärup-Staffanstorp

Glädjande är att alltfler ungdomar börjat ta sig mellan orterna i kommunen.

– Det är fantastiskt kul att se en ökad gemenskap mellan Hjärup och Staffanstorp. Ibland kan vi hämta och lämna, ibland skjutsar fältarna och ibland cyklar de. Det är ganska häftigt att se när en sju-åtta ungdomar från Staffanstorp kommer cyklande till Uppåkraskolan för att träffas och göra nåt kul ihop.

– Det är en dryg halvmil, men avståndet verkar ha minskat i deras värld. Kanske beror det på att fler staffanstorpsungdomar går i skolan i Hjärup idag.

– Det är roligt att fler vill delta i det vi arrangerar, även om det är på ”den andra” orten. Vi kan inte alltid göra allting på båda ställena.

– Vårt mål är så hög delaktighet som möjligt. Ungdomarna ska inte bara känna att de är med utan även att de kan påverka, komma med en idé, vara med och planera och genomföra, allt från litet till stort, säger Andreas.

Tjejmässa

– Ett exempel är en grupp tjejer som ville att kommunen skulle ha en egen tjejmässa, med aktiviteter och roliga saker bara för tjejer. Detta för att ge ett extra utrymme att fånga upp tjejernas intresse och skapa en dag där man kan umgås/utbyta erfarenheter och ha kul tillsammans. En arbetsgrupp bildades och tillsammans med vår personal blev det nu en tjejmässa på Hjärupslundskolan 1 mars, berättar Andreas.

– Häng med på det du tycker är kul, har du andra idéer, stort som smått, är du jättevälkommen med förslag till vår fantastiska personal så jobbar vi tillsammans för att lösa det.

Text: Ivar Sjögren för StaffanstorpsAktuellt