Staffanstorp får nytt badhus

Badhus. Inspirationsskiss exteriör. Illustration: Liljevalls arkitektbyrå

Nu är det klart! Ett nytt modernt badhus ska ligga på den plats där Åttans idrottsplats tidigare legat.

Planer och diskussioner kring ett nytt badhus som ersätter det gamla Bråhögsbadet har funnits i många år i kommunen.

– Det gamla badhuset är snart 50 år och har tjänat ut både tekniskt och på flera andra sätt, säger VD Göran Sturesson på Staffanstorps kommunfastigheter AB.

Det slutgiltiga beslutet togs av ett enigt kommunfullmäktige i Staffanstorps kommun vid mötet den 19 mars.

Flera olika förslag hade förts fram, som att bygga nytt där Bråhögsbadet finns idag, att bygga vid Hagalid/Staffansvallen eller på Åttans gamla idrottsplats.

Valet föll på Åttans idrottsplats av flera skäl, främst för att här finns bäst möjlighet till p-platser för bilar och bussar, tryggast cykelförbindelser från centrum samt ett bättre och enklare läge för Hjärupsborna.

En viktig fördel med att flytta badhuset är att Bråhögsbadet kan vara i drift under hela byggtiden. En stängning hade inte minst drabbat skolornas simverksamhet.

Utom- och inomhus

– Vissa saker är bestämt i förväg, som storlek på bassänger och vilken typ av bassänger badhuset ska ha. Övriga detaljer bestäms under själva projekteringen, berättar Göran Sturesson.

I det nya badhuset planeras en inomhusbassäng med det ovanliga måttet 25 x 25 meter som öppnar upp för möjlighet att ha både träningssimning och andra aktiviteter samtidigt. Utomhus blir det en 50-meters bassäng med trampolin och vattenrutchkana. Badhuset planeras även innehålla en multibassäng med höj- och sänkbart mellangolv för både babysim och vattengympa med lyftplan för funktionshindrade, barnbad, bastu- och relaxavdelning, omklädningsrum, entréhall med serveringsyta för café, kontorsrum för simklubb och personal, aktivitetsrum och tekniska utrymmen.

Detaljplan inledd

En förstudie har utförts av arkitektbyrån Liljevalls i Göteborg som har ritat en lång rad badhus över hela landet, bland annat Sjöbos nya badhus.

Arkitektbyrån har försett Staffanstorps kommunfastigheter AB och de politiska beslutsfattarna med ett väl underbyggt förslag samt skisser över hur badhuset ska kunna se ut.

Staffanstorps kommun ska driva anläggningen och byggherre och hyresvärd blir därmed Staffanstorps kommunfastigheter AB.

– Nu inleds arbetet med detaljplan samtidigt som vi gör en offentlig upphandling på entreprenadsidan och inleder projekteringen. Med en beräknad byggtid på cirka 24 månader kan badhuset i bästa fall vara färdigt redan om tre år, säger Göran.

Det nya badet bedöms få cirka 160 000 badgäster per år.
Bråhögsbadet besöks av cirka 135 000 badande per år. Investeringskostnaden beräknas till 200 miljoner.

Badhus. Inspirationsskiss interiör. Illustration: Liljevalls arkitektbyrå

Text: Ivar Sjögren för StaffanstorpsAktuellt

Lämna en kommentar

Genom att kommentera godkänner du våra riktlinjer för kommentarer och du ger ditt samtycke (enligt dataskyddsförordningen) till att kommunen behandlar dina personuppgifter.

14 kommentarer till Staffanstorp får nytt badhus

 1. Hej

  Hur är status på badhusplanerna? När planeras bygget sätta igång?

 2. Hej!
  When is this scheduled to open?

  Thanks!

  1. Hello Chelsey!
   At best, the construction of the new bathhouse can be completed in about three years.
   best regards Lisbeth, Staffanstorps kommun

 3. Hej!

  Vet ni vem som kommer hålla i bygget?

  MVH
  Sandra Dahlgren

  1. Hej Sandra!
   Det är Staffanstorps kommunfastigheter AB som har hand om projektet därför får jag be dig att kontakta dem>>
   ha en bra dag
   Lisbeth, Staffanstorps kommun

 4. Jag hoppas verkligen att man tänker till nu när man bygger nytt och satsar även på en äventyrsdel. Det behövs för att inte kommunens invånare ska åka till andra orter för att låta barnen få åka ordentliga rutchkanor.

 5. Jag undrar vad som planeras att byggas där badet står idag?

  1. Hej!
   Det planeras för att bygga bostäder med lokaler i bottenplan i likhet med resten av centrum. Det kan också bli inslag av stadsradhus på södra delen av tomten mot villorna.
   Vänligen Karolina
   plan-o exploateringschef , Staffanstorps kommun

 6. Jag tycker det är fantastiskt att det ska byggas ett nytt badhus men inte att det ska ligga på åttans gamla idrottsplats. Trodde verkligen att ridskolan, äntligen hade fått mer plats för sin verksamhet och nu ska det ryckas bort från dom. Måste finnas annan mark/plats att bygga det på.
  Ridsporten är också viktig i kommunen, precis som ett badhus!

 7. Hej,
  Satsar man på att bygga något ”äventyrsbad” i samband med detta så man kan locka folk från andra orter med samt att man kommer att få fler invånare att komma hit lite oftare?

  1. Hej Jacob!
   Planeringsarbetet har inte påbörjats ännu men i texten står det inte att man tänker satsa på ett äventyrsbad. Däremot står där: Övriga detaljer bestäms under själva projekteringen.
   mvh Lisbeth, Staffanstorps kommun

 8. Spännande med stora investeringar och viktigt för invånarna i centralorten. Ett friluftsbad/utomhusbad i Hjärup hade varit en synnerligen bra investering. Att anlägga detta nu i samband med att orten växen så det knakar hade varit bra. Byarna i Lunds kommun har trevliga friluftsbad som alla bidrar starkt till byanda och är viktiga mötesplatser för alla åldrar. /MP, Hjärup

 9. Kommer det att finns varmvatten bassäng, för oss som behöver det?
  Mvh
  Marie

  1. Den s.k. multi bassängen kommer säkert att gå att värma upp till över 30° eftersom den bl. a. ska användas för babysim. Övriga bassänger kommer väl att hålla de vanliga 28-29°…


 • Kommentarer


  pool

 • Digital anslagstavla


  pool

  Här publiceras den information som tidigare funnits på den fysiska anslagstavlan utanför rådhuset. Du finner tillkännagivanden, kungörelser, justerade protokoll med mera. Läs mer »

 • Jobba hos oss


  pool

  Bli en av oss! Vi har runt 24 000 invånare att ge en god service till. Våra medarbetare är vår främsta styrka. Hos oss finns många olika yrkesroller och befattningar. Läs mer »

 • Evenemang


  violin

  Det finns mycket att uppleva och göra i Staffanstorps kommun. Här hittar du information och tips om kommande evenemang, såväl kommunens som andra aktörers. Läs mer »