Staffanstorp får nytt badhus

Badhus. Inspirationsskiss exteriör. Illustration: Liljevalls arkitektbyrå

Nu är det klart! Ett nytt modernt badhus ska ligga på den plats där Åttans idrottsplats tidigare legat.

Planer och diskussioner kring ett nytt badhus som ersätter det gamla Bråhögsbadet har funnits i många år i kommunen.

– Det gamla badhuset är snart 50 år och har tjänat ut både tekniskt och på flera andra sätt, säger VD Göran Sturesson på Staffanstorps kommunfastigheter AB.

Det slutgiltiga beslutet togs av ett enigt kommunfullmäktige i Staffanstorps kommun vid mötet den 19 mars.

Flera olika förslag hade förts fram, som att bygga nytt där Bråhögsbadet finns idag, att bygga vid Hagalid/Staffansvallen eller på Åttans gamla idrottsplats.

Valet föll på Åttans idrottsplats av flera skäl, främst för att här finns bäst möjlighet till p-platser för bilar och bussar, tryggast cykelförbindelser från centrum samt ett bättre och enklare läge för Hjärupsborna.

En viktig fördel med att flytta badhuset är att Bråhögsbadet kan vara i drift under hela byggtiden. En stängning hade inte minst drabbat skolornas simverksamhet.

Utom- och inomhus

– Vissa saker är bestämt i förväg, som storlek på bassänger och vilken typ av bassänger badhuset ska ha. Övriga detaljer bestäms under själva projekteringen, berättar Göran Sturesson.

I det nya badhuset planeras en inomhusbassäng med det ovanliga måttet 25 x 25 meter som öppnar upp för möjlighet att ha både träningssimning och andra aktiviteter samtidigt. Utomhus blir det en 50-meters bassäng med trampolin och vattenrutchkana. Badhuset planeras även innehålla en multibassäng med höj- och sänkbart mellangolv för både babysim och vattengympa med lyftplan för funktionshindrade, barnbad, bastu- och relaxavdelning, omklädningsrum, entréhall med serveringsyta för café, kontorsrum för simklubb och personal, aktivitetsrum och tekniska utrymmen.

Detaljplan inledd

En förstudie har utförts av arkitektbyrån Liljevalls i Göteborg som har ritat en lång rad badhus över hela landet, bland annat Sjöbos nya badhus.

Arkitektbyrån har försett Staffanstorps kommunfastigheter AB och de politiska beslutsfattarna med ett väl underbyggt förslag samt skisser över hur badhuset ska kunna se ut.

Staffanstorps kommun ska driva anläggningen och byggherre och hyresvärd blir därmed Staffanstorps kommunfastigheter AB.

– Nu inleds arbetet med detaljplan samtidigt som vi gör en offentlig upphandling på entreprenadsidan och inleder projekteringen. Med en beräknad byggtid på cirka 24 månader kan badhuset i bästa fall vara färdigt redan om tre år, säger Göran.

Det nya badet bedöms få cirka 160 000 badgäster per år.
Bråhögsbadet besöks av cirka 135 000 badande per år. Investeringskostnaden beräknas till 200 miljoner.

Badhus. Inspirationsskiss interiör. Illustration: Liljevalls arkitektbyrå

Text: Ivar Sjögren för StaffanstorpsAktuellt

Lämna en kommentar

När du väljer att kommentera så godkänner du våra riktlinjer för kommentarer och du ger ditt samtycke (enligt dataskyddsförordningen) till att kommunen behandlar dina personuppgifter.

35 kommentarer till Staffanstorp får nytt badhus

 1. Ett badhus i Hjärup är inget som finns med i planerna? Kommer det nya badhuset vara större eller får skolorna i kommunen slåss om tiderna som det är nu? Med tanke på att ytterligare en skola planeras att byggas i Hjärup inom det närmsta och att även invånarantalet ständigt ökar.

 2. Hej Sven!

  Kommunfastigheter håller på att handla upp en totalentreprenör som skall bygga det nya badhuset, därefter kommer en lång projekteringsprocess i olika steg tillsammans med politiska beslut vilket pågår under drygt två år och efter detta påbörjas byggskedet.

  Önskar dig en trevlig helg!

  1. Hej. Så om projekteringsprocessen nu kommer ta två år.. Sen som ni skriver att bygget sen tar 24 mån. Så menas det att kanske är badhuset klart 2024??

 3. Hur långt är planerna kommit angående de nya badhuset?
  När skall badhuset börjas byggas?


 • Blanketter/e-tjänst

  pool

  Staffanstorps kommun har ingen e-tjänst, men håller för närvarande på att utveckla sina e-tjänster. Letar du efter blanketter kan du hitta dessa här.

 • Digital anslagstavla


  pool

  Här publiceras den information som tidigare funnits på den fysiska anslagstavlan utanför rådhuset. Du finner tillkännagivanden, kungörelser, justerade protokoll med mera. Läs mer »

 • Jobba hos oss


  pool

  Bli en av oss! Vi har över 25 000 invånare att ge en god service till. Våra medarbetare är vår främsta styrka. Hos oss finns många olika yrkesroller och befattningar. Läs mer »

 • Evenemang


  violin

  Det finns mycket att uppleva och göra i Staffanstorps kommun. Här hittar du information och tips om kommande evenemang, såväl kommunens som andra aktörers. Läs mer »