”Det finns alltid anledning att fira lite”

Staffanstorps kommun har som mål att erbjuda Sveriges bästa livskvalitet för seniorer. En av de viktigaste faktorerna är naturligtvis maten, som har hög prioritet hos utövarna på de särskilda boendena.

Redaktionen på StaffanstorpsAktuellt fick ett tips av vård- och omsorgschefen Leila Misirli:  – Våra äldreboenden har olika mat-temaveckor och avdelningarna går all-in med fantastisk mat, pynt, dekorationer och dukningar, tipsade hon. De gör verkligen ett jättefint jobb. Kan det vara något att skriva om?

Vi valde att titta in på Magnoliagården, ett av de särskilda boendena i Staffanstorp, och kommer rakt in i en festmåltid en helt vanlig vardag!

Menyn för dagen består av chokladdoppad jordgubbe, inbakad lax med romsås, sparris, soyaböner, kikärter och ruccola samt som dessert bärpaj med vaniljsås. Till varmrätten serveras ett glas kallt gott vitt vin till den som så önskar.

– Vi firar vårdagjämningen idag, vi får verkligen jättefin mat, detta är rena lyxhotellet, förklarar en av de boende, Eric Johnsson glatt.

Även personalen får varmt beröm:

– Maten är jättegod och det är alltid trevlig personal här, tillägger Maj-Britt Lövendahl som också bor på Magnoliagården. Töserna här är underbara!

Leva livet-koncept

– Vi arbetar med ett ”leva livet-koncept” som innebär att våra boende ska få uppleva nya saker, men självklart också traditionella. Vi firar såklart påsk men vi firade även till exempel Melodifestivalen, då vi grillade på balkongen, hade chips, ostbågar och glittriga pompoms, berättar leva livet-ombudet Rima Awada från Förenade Care som driver Magnoliagården.

– Vi tar emot önskemål från de boende om vad de önskar och på vilket sätt. Det kan vara grillfest på balkongen mitt i vintern. Det är väldigt uppskattat. Den gångna helgen önskade våra brukare räksmörgås och då ordnade vi det!

– Vi har tema med mat från olika länder då vi dekorerar med ländernas flaggor, till exempel Libanon, Indien och Thailand. Då lägger vi alltid fram flaggan och så pratar vi kring maträtterna och länderna.

Annat som ingår i leva livet-konceptet är aktiviteter som exempelvis sittgymnastik, yoga, bingo, frågesport, utflykter, musikuppträdanden, sittcirkus för att öva upp balans, koncentration och samarbete. Men maten har ett alldeles särskilt fokus.

– Vi uppmärksammar alla högtider som kan sammanfalla med mat. Idag firar vi våren, på söndag är det våffeldagen. Man hittar alltid anledningar att fira litet!

Text: Ivar Sjögren för StaffanstorpsAktuellt