Emma Björk – vår nya säkerhetschef

I mitten av maj är Staffanstorps kommuns nya säkerhetschef Emma Björk på plats för att bygga upp den nya säkerhetsenheten.

– Det är unikt att en kommun gör en sådan här satsning och det känns som en verkligt spännande möjlighet och utmaning för mig att få vara med på den här resan, säger Emma Björk, staffantorpsbo sedan tre år tillbaka.

– För mig som mamma känns det viktigt att leva i en trygg kommun och Staffanstorp är en väldigt fin kommun att bo i. Jag vill gärna att det ska fortsätta vara så, inte minst för mina egna två små barn.

Den nya säkerhetschefen har en lång meritlista bakom sig. Hon lämnar ett jobb inom polisen som gruppchef för arbetsledare, utredare och förundersökningsledare vid en rotel vid regionala utredningsenheten i Malmö som hanterar bedrägeriärenden för hela regionen. Hon har tidigare även varit ridande polis, inre befäl samt arbetat vid polisen i Lund som ungdomsutredare.

Parallellt är hon dessutom i färd med att avsluta en kandidatexemen i organisation och ledarskap vid Växjö universitet. Hon har även varit egen företagare under ett par års tid.

Som säkerhetschef i Staffanstorps kommun blir det nu hennes uppgift att informera och nätverka i nära samarbete mellan ungdomar, kommun, skolor, företag och föreningslivet.

– Vi ska identifiera behoven och prioritera, ta reda på hur önske-målen ser ut inom hela kommunen och utifrån detta arbeta preventivt, reaktivt, visa närvaro på brottsutsatta platser, synas ute även på kvällar och helger, skapa kontakter, nätverka, helt enkelt arbeta brett, förebyggande och värdegrundsbildande.

Inom kort inleds rekryteringen av enhetens ordningsvakter. De första beräknas vara på plats redan till sommaren.

– Jag ser verkligen fram emot att få vara med och forma vår nya unika organisation och hitta rätt personer som brinner för de här frågorna, som har pondus, hjärta och gärna olika bakgrunder, säger Emma Björk.

Text: Ivar Sjögren för StaffanstorpsAktuellt