Många fördelar med utesov på förskolan

Nyligen invigde Kyrkbyns förskola i Staffanstorp åtta nysnickrade sovbäddar utomhus på en nyöppnad avdelning för de allra yngsta barnen.

Det är vetenskapligt bevisat att barn som får sin dagsömn utomhus sover bättre och längre än inomhus och att infektionerna minskar.

– Särskilt bra är utesov i infektionstider då barn som sover inomhus oftast ligger ganska tätt och därmed kan infektioner lätt spridas. Barnen andas inte heller in dammpartiklar på samma sätt som inomhus, berättar Linnea Lord, biträdande förskolechef för förskoleområde öster.

Positiva föräldrar

Både Linnea Lord och förskolechef Anette Lind har goda erfarenheter av sovplatser utomhus från tidigare arbetsplatser.

– De första föräldrarna var direkt positiva redan från början, andra var först litet oroliga att barnen skulle frysa eller bli störda av ljud. Men nu är alla jättepositiva. Här är barn ute och leker samtidigt och det vaknar inte de sovande barnen av.

Barnen sover väldigt gott, de sover länge och orkar dagen bättre.
De åtta nya sovbäddarna har byggts av förskoleområdets vaktmästare och är placerade på en vindskyddad plats under tak, alldeles utanför skolans vägg.

– Det tog ungefär en månad att snickra ihop dem. Taket var klart lite tidigare och medan vi väntade sov barnen i barnvagnar, säger Linnea.

Personliga sovsäckar

Barnen lägger sig efter lunch mellan halv tolv och tolv och sover tills de vaknar av sig själva. En personal sitter utomhus hos barnen medan de sover.

Madrasser och sovsäckar tas in varje dag efter sovstunden.
Sovsäckarna är personliga. Varje barn har sin egen som de använder varje dag.

Sovbäddarna utomhus byggdes i samband med att Kyrkbyn öppnade en ny avdelning för att kunna erbjuda alla barn i kö plats på vald förskola. Utesovplaterna innebär även ett ökat lekutrymme inne på avdelningen.

Beslutet att öppna en femte avdelning togs i barn- och utbildningsnämnden i mitten av december och redan i januari kunde förskolan ta emot de första barnen.

Text: Ivar Sjögren för StaffanstorpsAktuellt

Lämna en kommentar

Genom att kommentera godkänner du våra riktlinjer för kommentarer och du ger ditt samtycke (enligt dataskyddsförordningen) till att kommunen behandlar dina personuppgifter.

 • Kommentarer


  pool

 • Digital anslagstavla


  pool

  Här publiceras den information som tidigare funnits på den fysiska anslagstavlan utanför rådhuset. Du finner tillkännagivanden, kungörelser, justerade protokoll med mera. Läs mer »

 • Jobba hos oss


  pool

  Bli en av oss! Vi har runt 24 000 invånare att ge en god service till. Våra medarbetare är vår främsta styrka. Hos oss finns många olika yrkesroller och befattningar. Läs mer »

 • Evenemang


  violin

  Det finns mycket att uppleva och göra i Staffanstorps kommun. Här hittar du information och tips om kommande evenemang, såväl kommunens som andra aktörers. Läs mer »