Starkt ökande inpendling till jobb i Staffanstorp

Staffanstorps gamla järnvägsstation. Foto: Staffanstorps kommun

Hela 88 procent! Så mycket har den dagliga inpendlingen utifrån, till jobb i Staffanstorps kommun, ökat sedan år 2000.

Varje dag pendlar 8 700 staffanstorpare ut till jobb i grannkommunerna, vilket är en ökning med 19 procent sedan år 2000. En ökning ungefär lika stor som befolkningstillväxten samma period.

Men verkligt dramatisk är ökningen av inpendling. Varje dag reser
4 000 personer in i Staffanstorps kommun för att jobba. Det är en ökning med hela 88 procent sedan år 2000.

– Vi är idag en mycket expansiv kommun i Öresundsregionen med en mycket spännande framtid, säger kommunstyrelsens ordförande Christian Sonesson (M).

– Detta är ett kvitto på att våra ansträngningar ger resultat. Här finns ett stort samband med vårt fina företagsklimat och vår strävan att vara en av landets absolut bästa företagskommuner.

Tusentals nya jobb

Flera både små och stora företag väljer idag gärna Staffanstorp som etableringsort före de stora grannkommunerna.

Förra året inledde BMW sin etablering och nu är det dags för Kilenkrysset AB, som utökat sitt markinnehav i västra Staffanstorp med ytterligare 180 000 kvadratmeter.

– Fastigheten ligger perfekt för den typ av verksamheter och hyresgäster vi brukar utveckla för. Vi ser en potential att skapa ett nytt Stockholm Nord som är vår logistikterminal i Rosersberg. Fullt utvecklat betyder vår satsning fler än tusen nya arbetstillfällen i Staffanstorp, säger Kilenkryssets VD Jens Persson.

Positiva attityder och snabb hantering

Staffanstorps placering mellan Malmö och Lund och nära till Köpenhamn är omvittnat viktig när företag väljer ny etableringsort.

Men andra faktorer har också stor betydelse: välutvecklad service, snabb ärendehantering, positivt bemötande, lätt att nå ansvariga tjänstemän och politiker, god tillgång till industrimark, bra kommunikationer och tillgång på arbetskraft.

En summering av dessa faktorer gav Staffanstorps kommun topplatsen 8 bland 290 svenska kommuner i senaste företagsrankingen 2017.

– Vi satsar hårt på samarbetsprojekt med det lokala näringslivet för att stimulera utvecklingen och Kilenkrysset AB:s storsatsning ligger helt rätt i tiden. Vi ser verkligen fram emot ett ömsesidigt framtida samarbete i vår satsning för samhället och näringslivet, säger Christian Sonesson.

Fakta

Inpendling
Hela 4 000 personer pendlar dagligen in till Staffanstorp för att jobba, vilket är en ökning med 88 procent sedan år 2000. De pendlar främst från Malmö, Lund, Kävlinge, Svedala och Eslöv.

Företagsklimat
Staffantorps kommun ligger på plats 8 av landets 290 kommuner i Svenskt Näringslivs senaste ranking.

Skäl till placeringen:
• Välutvecklad kommunal service
• Snabb och korrekt ärendehantering
• Bemötande/attityder/tillgänglighet
• Korrekt tillämpning av lagar och regler
• Bra kommunikationer
• Ej kommunal konkurrens
• God mark-/planberedskap

Text: Ivar Sjögren

Lämna en kommentar

När du väljer att kommentera så godkänner du våra riktlinjer för kommentarer och du ger ditt samtycke (enligt dataskyddsförordningen) till att kommunen behandlar dina personuppgifter.

6 kommentarer till Starkt ökande inpendling till jobb i Staffanstorp

 1. Jo tack, det märks, jättekul med fler inpendlare men vår gata nära centrum är full av parkerade bilar varje vardag 8-17, post och renhållning klagar… fler parkeringsplatser kanske?

 2. Hej!
  Goda nyheter. Jag är själv utpendlare och undrar över om det förs diskussion med Skånetrafiken om att tidigarelägga första avgången av buss 174 till Malmö under helgen. Jag plus många andra som jobbar på sjukhuset i Malmö börjar kl.6.45 eller 7.00. Nu går 172:an kl.5.49 (alldeles för tidigt) från Västanvägen eller 174:an kl. 6.48 (för sent) från Trubadurvägen. Nu blir det enda alternativet att åka ensam i personbil, både tråkigt och synnerligen omiljövänligt. En lämplig avgångstid för 174:an från Trubadurvägen för oss som jobbar på sjukhuset skulle vara kl.6.15 el kl.6.30.

 3. Hej!

  Med anledning av detta, skulle ni kunna föra en dialog med Skånetrafiken och fråga om det vore möjligt att linje 174 går hela vägen (alla avgångar)? Tyvärr stannar alltför många (senare) bussar vid Storgatan och kör inte vidare till Önsvala. Många på Vikhem är pendlare.

  Vänligen,
  Connie Hedberg

  1. Hej Connie!

   Jag skickar vidare frågan till Skånetrafiken och ber dom undersöka möjligheterna. Jag har möte med Skånetrafiken imorgon och finns det möjlighet att diskutera frågan vid detta möte så kommer jag att göra det. Jag återkommer därefter med svar till dig.

   Ha en fortsatt bra dag!
   Med vänlig hälsning
   Henrik Alvén, Staffanstorps kommun

  2. Hej igen!

   För att förtydliga ärendet: visst är det linje 166 och inte linje 174 som avses?

   Med vänlig hälsning
   Henrik

   1. hej!
    Förlåt, det är absolut bus 166 jag menar! Vi pendlar med båda bussar så jag blandade ihop dem. Jag hoppas att det går att lösa för det är en bit att gå på natten.


 • Kommentarer


  pool

 • Digital anslagstavla


  pool

  Här publiceras den information som tidigare funnits på den fysiska anslagstavlan utanför rådhuset. Du finner tillkännagivanden, kungörelser, justerade protokoll med mera. Läs mer »

 • Jobba hos oss


  pool

  Bli en av oss! Vi har över 25 000 invånare att ge en god service till. Våra medarbetare är vår främsta styrka. Hos oss finns många olika yrkesroller och befattningar. Läs mer »

 • Evenemang


  violin

  Det finns mycket att uppleva och göra i Staffanstorps kommun. Här hittar du information och tips om kommande evenemang, såväl kommunens som andra aktörers. Läs mer »