Åter dags för unga entreprenörer

Monica Smidelik är projektledare för sommarlovsentreprenörerna. Foto: Ivar Sjögren för StaffanstorpsAktuellt

– Det är väldigt lärorikt att ta ansvar och bygga något eget, säger Monica Smidelik som är projektledare för Sommarlovsentreprenörerna.

Ett antal ungdomar har valts ut att vara Sommarlovsentreprenör i Staffanstorps kommun. Ungdomarna som söker kallas först till en intervju innan de antas till projektet.

Syftet med det rikstäckande konceptet Sommarlovsentreprenörerna är att ungdomar i gymnasieåldern ska få chans att prova på entreprenörskap och samtidigt skapa sitt eget sommarjobb.

Värdefulla samarbeten

– Tack vare våra fantastiska företagare på orten har Staffanstorps kommun kunnat vidareutveckla de delar som handlar om kontaktskapande mellan näringsliv och unga, säger Monica Smidelik.

Företagarna ställer upp med allt ifrån föredrag och mentorskap till studiebesök.

– Att få träffa och lära av dem som är företagare är den bästa skola man kan tänka sig. Tar man som ung vara på detta finns möjlighet att skapa kontakter som både ger kunskap men i vissa fall också lett till anställningar.

– Vi har också ett mycket värdefullt samarbete med Business Port och Annika Jalgén. Efter sommaren vet alla vem näringslivsbolagets VD i Staffanstorp är, och de vet att Annika Jalgén bara är ett samtal bort för att finnas till hands om man vill gå vidare i sitt entreprenörskap.

Kan vinna 8 000 kronor

Efter genomförd utbildning får de unga entreprenörerna ett startbidrag på 2 000 kr, försäkring och utbildade handledare som följer dem under sommaren.

Ungdomarna behåller det de tjänar och har möjlighet att kamma hem totalt 8 000 kr i prispengar.

I slutet av sommaren avgörs detta i samband med en jurybedömd utvärdering bestående av representanter från näringsliv och kommun.

Även ungdomarna gör sin egen utvärdering efter sommaren och där står ”eget ansvar” och ”chans att bygga eget” högt.

Projektet sponsras av Region Skåne, Sparbanken Skåne och Företagsgruppen.

Text: Ivar Sjögren för StaffanstorpsAktuellt