Stor succé för happyknapparna i skolmatsalarna!

Biträdande kostchef Johan Cederquist, produktionsansvariga Åsa Hansson på centralköket på Hagalidskolan och kostchef Markus Östling vid "Happyknapparna". Foto: Ivar Sjögren för StaffanstorpsAktuellt

Vilken maträtt går bäst hem bland eleverna i skolorna i Staffanstorps kommun? Svaret är inte helt otippat. När det serverades köttbullar
med brunsås, kokt potatis och lingonsylt tryckte hela 81 procent på den glada gröna gillaknappen!

Sedan början på vårterminen kan alla drygt 3 500 elever i samtliga kommunala skolor från förskoleklass till åk 9 sätta betyg på skolmaten varje dag genom att trycka på en av fyra smileyknappar. Fyra möjligheter finns: grön för jätteglad, ljusgrön för halvglad, ljusröd för halvsur och röd för sur.

– Vi vill servera mat som våra gäster tycker om. Vi är ju här för barnens skull. Målet är att få nöjdare matgäster genom att hitta de recept och maträtter som våra gäster tycker om, säger kostchef Markus Östling och biträdande kostchef Johan Cederquist på Staffanstorps kommun.

– Frågan vi ställer är ”Hur smakade maten idag?”, men vi vet också att en bra måltidsupplevelse är mer än det som ligger på tallriken. Varje vecka får in 15 000 svar. Totalt 3 200 barn är inskrivna vilket ger en svarsfrekvens på nära 85 procent!

Resultatet går digitalt direkt till kostchefen och de skolköksansvariga på skolorna som avläser betygen varje dag.

I elva skolor

Staffanstorp är inte först med systemet men man är en av de första som har installerat det i alla skolor i hela kommunen.

– Det finns de som har en eller två per kommun och skickar runt dem, men vi har en i varje skola, elva stycken, sedan i januari.

Happy-konsollerna är placerade intill diskinlämningen i alla skolrestauranger i Staffanstorp, Hjärup, Kyrkheddinge och Tottarp.

De har blivit en riktig succé och ligger redan idag till grund för menyplaneringen.

– Vi använder resultatet på följande vis i vår planering, säger kostchef Markus: En maträtt som fått under 50 procent gillatryckning plockas bort helt. Mellan 50 och 60 procent justerar och finslipar vi recepten, mellan 60 och 70 procent får stå kvar som de gör och rätter som får över 70 procent planeras in oftare i framtida matsedlar.

Överraskande resultat

Nästan alla barn sätter betyg varje dag efter varje måltid, både frukost och lunch.

Resultatet har överraskat kostsektionen och även skolkökspersonalen.

Skolmaten i Staffanstorps kommun får genomgående högt betyg via den här mätningen. De maträtter som uppskattas mest återkommer oftare, medan maträtter som inte går hem tas bort

– Detta med Happy-knapparna är ett jättebra sätt att mäta hur pass nöjda eleverna är och det har gjort oss litet överraskade. Det finns maträtter som inte varit så populära som vi trott bara för att många ätit av dem. På det här viset får vi verkligen veta vad eleverna tycker, säger Åsa Hansson, arbetsledare i produktionsköket på Hagalidskolan.

Bäst och sämst

Köttbullarna toppar alltså listan över mest populär maträtt. Två andra populära maträtter är den så kallade ”hotcoden”, panerad torsk serverad i vikbröd med kall sås, samt ”gulaschsoppa med yoghurt och mjukt bröd”. 70 procent gillade båda.

Sämst har hittills eleverna tyckt om ”fisk under kaviar- och purjolökstäcke med kokt potatis” som blev en riktig flopp, bara 31 procent gillade. ”Kebabgryta med kokt ris” gillades av 58 procent. Även en korvgryta fick ett överraskade svagt resultat i förhållande till vad man trott.

– Kaviarfisken tar vi bort helt. Kebabgrytan återkommer när vi gjort om receptet, säger Markus och Johan.

– Happy är en stor hit. Det är jättebra att man satsar på att ta reda på vad barnen tycker. Man tror att man vet, men det gör man inte. Men med detta systemet så vet vi faktiskt, säger Åsa.

Text: Ivar Sjögren för StaffanstorpsAktuellt