Bokning av ambulerande röstmottagare

Om du på grund av sjukdom, ålder eller funktionsnedsättning inte själv kan ta dig till en röstningslokal och inte känner någon som kan vara bud åt dig, finns möjligheten att rösta via ambulerande röstmottagare.

Ambulerande röstmottagning betyder att röstmottagare kommer till ditt hem eller annan plats där du befinner dig för att ta emot din röst. Detta är möjligt under samma tid som förtidsröstningen får ske, dvs. från och med 18 dagar före valdagen.

Din röst ska göras i ordning på samma sätt som en förtidsröst i en lokal för förtidsröstning.  Dvs. minst två ambulerande röstmottagare ska alltid arbeta tillsammans hela tiden.

Bokning av ambulerande röstmottagare

Bokning av ambulerande röstmottagning ska bokas senast kl. 15.00 dagen innan via valkansliets telefon, 046-251262, förutom på valdagen då det går att boka fram till kl. 14.00.

Följande dagar och tider är det möjligt att boka in ambulerande röstmottagning:

22 augusti – 24 augusti kl. 16.00 – 18.00

27 augusti – 31 augusti kl. 16.00 – 18.00

3 september – 7 september kl. 16.00 – 18.00

9 september kl. 14.00 – 16.00

Vid bokning av ambulerande röstmottagare ska namn och adress uppges.

Skillnader mellan bud och ambulerande röstmottagare.

Ett bud får inte hjälpa väljaren utan är enbart en transportör av väljarens iordninggjorda röst till en förtidsröstningslokal eller väljarens vallokal. En budröst får göras i ordning tidigast 24 dagar före valdagen.

En ambulerande röstmottagare tar emot väljarens röst på samma sätt som i en förtidsröstningslokal och är, på begäran av väljaren, även skyldig att hjälpa väljaren att göra i ordning sin röst. Röstmottagaren har tystnadsplikt. Röstmottagaren har med sig allt behövligt material som finns i förtidsröstningslokal och för även en väljarförteckning. Ambulerande röstmottagare kan ta emot röster under 18 dagar före valet.

Har du några frågor så kontakta valkansliet på 046-251262  eller valnamnden@staffanstorp.se