Fullsatt och succéstart på Skånefestivalen

Skånefestivalen. Foto: Ivar Sjögren

I strålande solsken inleddes Skånefestivalen i fredags och en storpublik intog torget i Jakriborg. Stämningen bland publiken var på topp och vädret fantastiskt.

Festivalen invigdes av kommunstyrelsens ordförande Christian Sonesson och därefter delade kultur- och fritidsnämndens ordförande Margareta Pauli ut priser till en rad eldsjälar inom Staffanstorps kommun (se nedan).

Stiftelsen skåneländska flaggans dags vice ordförande Göran Hansson var på plats och berättade om evenmanget Skåneflaggans dag som i år går av stapeln i Balders hage söndagen 15 juli kl. 13 då årets skåning avslöjas och utnämns.

Med storm

Därefter var det dags för konsert med Skånska Kalasorkestern innan Danne Stråhed och Dynamo tog vid. Deras show inleddes av gästartisten, hjärupsbon, showmannen, musikalartisten och skådespelaren och producenten Cornelius Löfmark som tog Jakriborgspubliken med storm med sina suveräna tolkningar av bland annat Peps och Kal P Dal. Det är hjärupsbon Cornelis som producerar och leder de stora VM-fotbollsvisningarna i Folkets park i Malmö, senast inför 13 500 i publiken.

Danne Stråhed & Dynamo levererade sina folkkära skånelåtar inför en entusiastisk publik som bara ville höra mer och mer och belönades med två extranummer medan natten föll över Jakriborg.

På lördagen fortsätter festivalen med barnaktiviteterna arkeologiskola kl. 15-18 då barn får gräva och göra arkeologiska fynd i grävlådor på torget under ledning av arkeolog Sofia Vinge. Det blir allsång för barn kl. 16 med Lilla vilda teatern.

Därefter blir det Piratenskrönor, skånsk allsång med husbandet, ”Tribute to Peps” med Balthazar, den skånska sångerskan Anna Hertzman med Band och slutligen Gunhild Carling som avslutar med en show med sitt band.

Priserna

Priserna som Kultur- och fritidsnämndens ordförande Margareta Pauli delade ut var följande:

Staffanstorps kommuns kulturpris 5 000 kr delades mellan Kerstin Ringdahl, Hjärups Byalag och Dinos Orkester, Eva och Dan Svensson, för deras särskilda insatser inom kulturområdet

Staffanstorps kulturstipendium på 8 000 kr gick till Linnea Gadd för att främja hennes fortsatta utveckling som musiker.

Staffanstorps kommuns ungdomsledarpris delades ut till Ellen Lundberg, Madeleine Nimby och Martin Andreasson som fick 5 000 kr vardera för sina insatser för barn och ungdomar i Staffanstorp.

Skånefestivalen arrangeras av Staffanstorps kommun i samarbete med Uppåkra IF, Jakri AB, Staffanstorps Gästis, Hjärups Lunchrestaurang. Guldkanalen med flera och finansieras av Staffanstorps kommun, Leader Lundaland samt Sparbanken Skånes ägarstiftelser Finn och Färs & Frosta.
Skånefestivalen drivs som ett Leaderprojekt under åren 2018 och 2019 med stöd av Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling.

Text: Ivar Sjögren