Tusentals besökte Skånefestivalen

Gräv i lådorna med UAC. Foto: Ivar Sjögren

I strålande solsken genomfördes Skånefestivalen i helgen och båda dagarna intog en storpublik torget i Jakriborg för att njuta av flera av Skånes främsta toppartister.

Vädret var fantastiskt, stämningen bland publiken på topp hela helgen och vakterna fullkomligt sysslolösa.

Skånefestivalen drivs som ett Leaderprojekt under åren 2018 och 2019 med stöd av Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling.

På scen fick publiken möta såväl Danne Stråhed, Gunhild Carling, Anna Hertzman, Baltazar och Skånska Kalasorkestern som Stiftelsen Skåneländska flaggans dag och Piratensällskapet.

Limericktävlingen

Piratensällskapets Peter Danielsson och Nils Gunnar Snygg var Skånefestivalens högtstående litterära jury för året och utsåg vinnarlimericken som skrivits och lämnats in av Emelie Stenholm. Den lyder:

”En pinnasmal grebba från Lund
Ville gärna bli småfet och rund
I dagar hon åt
Blev rund som en båt
Och flyter nu i Öresund”

Skånes godaste öl

Till Skånes godaste öl korades en västkustispirerad pale ale, ”Halfway to Bombay”, från Råå Bryggeri. Utprovningen av 22 olika ölsorter från skånska mikrobryggerier utfördes av gäster på festivalen och leddes av dryckesprovaren Simon Thoor i samarbete med Staffanstorps gästis.

Fredagen

Festivalen invigdes av kommunstyrelsens ordförande Christian Sonesson och därefter delade kultur- och fritidsnämndens ordförande Margareta Pauli ut priser till en rad eldsjälar inom Staffanstorps kommun (se nedan).

Stiftelsen skåneländska flaggans dags vice ordförande Göran Hansson berättade om evenemanget Skåneflaggans dag som i år arrangeras i Balders Hage söndagen 15 juli kl. 13 då årets skåning avslöjas och utnämns.

Med storm

Därefter var det dags för Skånska Kalasorkestern innan överraskningen för många, hjärupsbon, showmannen, musikalartisten och skådespelaren och producenten Cornelius Löfmark som gästartist hos Danne Stråhed gick upp och tog Jakriborgspubliken med storm med tolkningar av bland annat Peps och Kal P Dal. Cornelis producerar och leder de stora VM-fotbollsvisningarna i Folkets park i Malmö, senast inför 13 500 i publiken.

Danne Stråhed & Dynamo levererade såklart sina folkkära skånelåtar inför en entusiastisk publik som bara ville höra mer och mer och belönades med två extranummer medan natten föll över Jakriborg.

Barnen letade fynd

Lördagen inleddes med en mycket populär arkeologiskola med Uppåkra arkeologiska center där barnen letade fynd för glatta livet i grävlådor med jord.

Vid 16-tiden var det barnallsång med Lilla vilda teatern inför ett nästan fullsatt torg innan det var dags för skånsk allsång, Piratensällskapet, Balthazar med en hyllning till Peps Persson, Anna Hertzman och Gunhild Carling Family Show med förstärkning, tio instrumentala ”cirkusartister” i en fantastisk show som avrundade årets festival inför en hänförd publik.

Priserna

Priserna som Kultur- och fritidsnämndens ordförande Margareta Pauli delade ut var följande:

  • Staffanstorps kommuns kulturpris 5 000 kr delades mellan Kerstin Ringdahl, Hjärups Byalag och Dinos Orkester, Eva och Dan Svensson, för deras särskilda insatser inom kulturområdet.
  • Staffanstorps kulturstipendium på 8000 kr gick till Linnea Gadd för att främja hennes fortsatta utveckling som musiker.
  • Staffanstorps kommuns ungdomsledarpris delades ut till Ellen Lundberg, Madeleine Nimby och Martin Andreasson som fick 5 000 kr vardera för sina insatser för barn och ungdomar i Staffanstorp.

Skånefestivalen arrangeras av Staffanstorps kommun i samarbete med Uppåkra IF, Jakri AB, Staffanstorps Gästis, Hjärups Lunchrestaurang. Guldkanalen m fl och finansieras av Staffanstorps kommun, Leader Lundaland samt Sparbanken Skånes ägarstiftelser Finn och Färs & Frosta.

Text: Ivar Sjögren