God tillgänglighet på musikkurser inför hösten

Flicka vid piano. Foto: coyot via Pixabay

Det är dags att söka inför höstens intagning för alla elever i Staffanstorps kommun som vill gå musikkurser i höst och i vinter.

Det finns 212 kurser att välja mellan inom den kommunala musikskolan och de tre fristående musikskolorna som ingår i musikchecksystemet.

Här finns olika slags gitarrkurser, trummor, sång, flöjt, brassinstrument, fiol, cello, piano, kurser i ensemblespel, spel i rockband, storband, körsång, etc.

– Man kan söka sex kurser men kan bara antas till två av dem. Det går att gå fler kurser än så men då blir föräldraavgiften högre.

– Tillgängligheten är god. Däremot kan det hända att man först får sitt andraval tillgodosett. Men då rekommenderar vi att man står kvar tills det blir en plats ledig på det instrument man hellre önskar. Det brukar lösa sig, säger Eva Hassgård på Staffanstorps kommun som också vill slå ett slag för de mera ovanliga instrumenten.

– Populärast är kurserna i gitarr, piano och sång, men vi skulle gärna önska att fler tänker litet bredare. Det finns många spännande instrument att prova på.

Kurser ges för nybörjare, medelduktiga och de som redan är avancerade inom sitt instrument eller område.

I stort sett inga köer

– Det går att anmäla sig när som helst under året men de stora antagningarna sker i terminsstarten så det är klokt anmäla sig på våren om man vill spela i höst.

De skolor som ingår i musikchecksystemet i Staffanstorps kommun är Staffanstorps musikskola, Rockskolan Staffanstorp, Lunds musikskola PSS samt Limus.

Systemet med musikchecken har blivit en stor framgång och gjort att alla köer till musikkurserna kapades. Idag finns i stor sett ingen kö.

Musikchecken är som en slags skolpeng. Kommunen står för den stora kostnaden och föräldrarna får betala en mindre kursavgift.

För ämneskurserna med en till tre elever i varje får föräldrarna betala 1300 kr, för gruppkurserna, till exempel ensemble eller rockband 650 kr per termin och för deltagande i storgrupperna, som körerna, 500 kr per termin.

Under året som gått har totalt 619 barn och ungdomar i kommunen gått sammanlagt 782 kurser.

Den som vill veta mer och anmäla sig hittar information och aktuella länkar här >>

Text: Ivar Sjögren för StaffanstorpsAktuellt

Lämna en kommentar

Genom att kommentera godkänner du våra riktlinjer för kommentarer och du ger ditt samtycke (enligt dataskyddsförordningen) till att kommunen behandlar dina personuppgifter.

 • Kommentarer


  pool

 • Digital anslagstavla


  pool

  Här publiceras den information som tidigare funnits på den fysiska anslagstavlan utanför rådhuset. Du finner tillkännagivanden, kungörelser, justerade protokoll med mera. Läs mer »

 • Jobba hos oss


  pool

  Bli en av oss! Vi har runt 24 000 invånare att ge en god service till. Våra medarbetare är vår främsta styrka. Hos oss finns många olika yrkesroller och befattningar. Läs mer »

 • Evenemang


  violin

  Det finns mycket att uppleva och göra i Staffanstorps kommun. Här hittar du information och tips om kommande evenemang, såväl kommunens som andra aktörers. Läs mer »