Skåneländska flaggans dag firas i år med ”Granen” i Staffanstorp!

Skånsk flagga. Foto: Unif via Pixabay

Andreas Granqvist är Årets Skåning 2018! Fotbollsspelaren och landslagets kapten, Andreas Granqvist, 33, har röstats fram av Kvällspostens läsare och tar emot priset i Staffanstorp på söndag.

Prisutdelningen sker på Skånska flaggans dag på söndag som i år firas i Balders hage i Staffanstorp kl. 13. Kl. 14.30 riktas strålkastarna mot Andreas Granqvist som tar emot priset på plats.

Det är ett hedersuppdrag att stå värd för det traditionstyngda evenemanget som alltid genomförs på olika platser i Skåne. I år har äran tillfallit Staffanstorps kommun.

Utöver utnämning av Årets skåning 2018 blir det skånsk musik med gruppen Skånska visor, skånsk prylvärdering/antikvitetsvärdering och skånsk quizz med skojiga priser.

Det blir en härlig skånsk picknickeftermiddag i det gröna. Ta gärna med filtar och picknickkorg. För grillning och matservering på plats svarar Staffanstorp United och Casseroll Foodtruck.

Prylvärdering av Pia Staël von Hofstein

Alla inbjudes att ta med skånska allmogeföremål för värdering.
Förra Årets Skåning, antikexperten Karin Laserow var från början inbjuden att värdera era prylar och gamla skånska allmogeföremål. Men Karin var dessvärre tvungen att lämna återbud så istället kommer Antikrundans antikexpert Pia Staël von Hofstein att värdera så många av staffanstorparnas allmogeskatter hon hinner under stunden i Balders hage. Men kom ihåg, ta inte med stora föremål utan bara sådant som ni enkelt kan bära dit och hem!

Tidigare årets skåningar

Det är Stiftelsen Skåneländska flaggans dag och tidningen Expressen/Kvällsposten som utser Årets skåning efter en omröstning bland läsarna i Kvällsposten.

Tidigare har kända namn som Siw Malmkvist, Ronnie Hellström, Danne Stråhed, Peps Persson, Lasse Holmqvist, Hasse Alfredson, Jan Malmsjö, Gunhild Carling, med flera utsetts.

Alltid tredje söndagen i juli

Den skånska flaggan firas alltid den tredje söndagen i juli. I år sker detta för 51:a året i följd och alla är hjärtligt välkomna till en härlig skånsk eftermiddag i det gröna i Balders hage, Staffanstorp söndag 15 juli kl. 13!

Arrangörer i Balders Hage är Stiftelsen Skåneländska Flaggans Dag, Kvällsposten och Staffanstorps kommun i samarbete med Staffanstorp United som är P-värdar och lotsar tillresande publik rätt i gatorna.

Text: Ivar Sjögren