Storpublik hyllade ”Granen” i Staffanstorp!

"Granen" blev årets skåning. Foto: Ivar Sjögren

En storpublik på nära tusen personer från när och fjärran kom och hyllade Andreas ”Granen” Granqvist när han korades till Årets skåning i Balders hage i Staffanstorp på söndagen.

Det är ett hedersuppdrag att stå värd för det traditionstyngda evenemanget Skåneländska flaggans dag som alltid genomförs på olika platser i Skåne. I år hade äran tillfallit Staffanstorps kommun.

Antikrunda och eldsjälar

Det blev en fantastisk solig helskånsk eftermiddag i det gröna som inleddes med flagghissning av skånska flaggan.

Antikexperten Pia Staël von Hofsten genomförde en mycket uppskattad miniantikrunda på scenen, visduon Skånska visor underhöll, det delades ut en skånsk flagga till eldsjälen Berne Andersson från Vattenpoolarna i Ängelholm som gjort en fantastisk insats för sin klubb och lag och Staffanstorpsbon Viola Magnusson erövrade en skånsk flagga som vinnare i dagens frågetävling på skånskt tema.

Höjdpunkten – VM-hjälten

Och till sist kom höjdpunkten för alla besökare när VM-hjälten Andreas Granqvist kom till Balders hage för att ta emot sin utnämning till Årets skåning. Massor av folk hade efterhand samlats i Balders hage för att få hylla sin fotbollshjälte, mängder av barn flockades framför scenen för att få se och ställa frågor till sin store idol, som hade en ängels tålamod med barnen och ungdomarna. Efteråt satt han i minst en halvtimme i den gassande solen och skrev massor av autografer.

Tidigare årets skåningar

Det är stiftelsen Skåneländska flaggans dag och tidningen Expressen/Kvällsposten som utser Årets skåning efter en omröstning bland läsarna i Kvällsposten.

Tidigare har kända namn som t ex Siw Malmkvist, Ronnie Hellström, Danne Stråhed, Peps Persson, Lasse Holmqvist, Hasse Alfredson, Jan Malmsjö, Gunhild Carling, med flera utsetts.

Alltid tredje söndagen i juli

Den skånska flaggan firas alltid den tredje söndagen i juli. I år skedde detta för 51:a året i följd och denna gång alltså i Balders hage i Staffanstorp söndag 15 juli, som en värdig avslutning på sommarens VM-period som lokalt bland annat innehållit storbildsvisning på torget i Staffanstorp av Sveriges två matcher i slutspelet, samt vår egen numera traditionella Skånefestival i Hjärup ej att förglömma.

Stor hjälp hade arrangörerna av fotbollsklubben Staffanstorp United som agerade parkeringsvärdar i gatorna samt grillade hamburgare och korv i Balders hage. Även foodtrucken Casseroll från Kornheddinge var med och serverade bland annat Piratenknake till hungriga besökare.

För dagens arrangemang ansvarade stiftelsen Skåneländska flaggans dag i nära samarbete med Staffanstorps kommun, Kvällsposten och Staffanstorp United, med stöd av Region Skåne.

Text: Ivar Sjögren

Det kom mycket folk till Balders Hage för att fira Skåneländska flaggans dag och hylla årets skåning. Foto: Ivar Sjögren

Med en ängels tålamod skrev VM-hjälten hundratals autografer i Balders hage. Foto: Ivar Sjögren