Vackert väder ger högtryck hos SOS Alarm

Sol och sommarfält Foto: Free-Photos By: pixabay.com

Det vackra vädret har lett till osannolikt höga samtalstoppar och förhöjda svarstider hos SOS Alarm. Den extrema mängden samtal in på nödnumret 112 ser ut att hålla i sig så länge värmen och torkan fortsätter.

Årets toppnotering nåddes lördagen den 14 juli med nästan 13 000 (12 989) samtal på nödnumret, vilket är i nivå med hur mycket det ringer under nyårsnatten – årets mest hektiska arbetspass för SOS-operatörerna. En genomsnittlig helg ringer det omkring 9 000 samtal per dygn.

– Torkan har lett till en enorm mängd samtidiga bränder i skog och mark, vi får många samtal om en och samma brand till oss. Många är också ute och njuter av det vackra vädret och det märks direkt hos oss. Fler människor som badar, åker båt, är ute på vägarna eller i skog och mark, men också fler som är ute och roar sig på stan sent på kvällarna och dricker lite för mycket har gett upphov till många fler nödsamtal än vanligt, säger Björn Skoglund, tjänsteägare för 112 och krisberedskap vid SOS Alarm.

SOS Alarm vädjar nu att alla som inte är i akut och direkt behov av hjälp att använda de telefonnummer som finns för icke brådskande ärenden i möjligaste mån, istället för att ringa nödnumret 112. Använd gärna det nationella informationsnumret 113 13. Det numret använder man om man har frågor om allvarliga olyckor. Det kan exempelvis gälla om man har funderingar kring hur man ska agera om man befinner sig i närheten av en större skogsbrand och andra fall när man inte vet exakt vart man ska vända sig med förfrågningar.

De nummer som finns för mindre brådskande ärenden är:

113 13 – Informationsnummer vid olyckor och kriser
114 14 – Polisen vid icke-akuta ärenden
1177 – Sjukvårdsrådgivning

Om man är osäker på om det är akut eller inte ska man förstås fortfarande alltid ringa 112.

– Sommaren – och torkan – är långt ifrån över, fortsätter Björn Skoglund. Nu hoppas vi att fler tänker till och förebygger nödsituationer genom enkla metoder som att använda flytväst och inte bada ensam, berätta för en vän vart man ska, avstå från att grilla vid eldningsförbud och inte minst att ha mobiltelefonen med sig och uppladdad så att man kan ringa efter hjälp om det behövs.

– Skulle du råka på någon i nöd, larma SOS Alarm på nödnumret 112 och hjälp till så mycket du kan utan att försätta dig själv i fara, så ser vi till att fler får en trygg och glad och sommar, menar Björn Skoglund.

Råd i sommartider från SOS Alarm:

  • Ha alltid koll på vart du befinner dig så att du snabbt kan ge SOS-operatören adressen eller positionen för händelsen.
  • Använd gärna en app eller en karta i mobilen där du kan få fram dina koordinater.
  • Om du ser rök på avstånd, försök ta dig närmare för att  kunna ge SOS-operatören en bra beskrivning av vad som händer och vart branden är.
  • Röklukt kan färdas lång väg – om du känner att det luktar rök utomhus, försök först se om du kan se rök eller öppna lågor innan du ringer 112.
  • Lägg in de nummer som ska användas vid mindre brådskande händelser i som kontakter i din mobil.
  • Använd de icke-akuta numren om ditt behov av hjälp inte är brådskande, t ex om du vill göra en polisanmälan i efterhand, ha råd vid mindre allvarliga sjukdomar eller vill få information om en händelse.
  • Drick måttligt med alkohol, värmen gör att man lätt dricker mer än man tänkt.
  • Kyl gärna ned dig genom att till exempel fukta en handduk med svalt vatten och lägg över pannan.

Text: Pressjour SOS Alarm, tel 08-205 307