Totalt eldningsförbud i hela Skåne

Grill Foto. Kboom pics By: pixabay.com

Länsstyrelsen Skåne har fattat beslut om att från den 25 juli klockan 16 gäller ett totalt eldningsförbud som gäller all form av öppen eld, även grillning i egen trädgård.

Det långvariga mycket torra och varma vädret har orsakat en extrem torka och därmed en extremt hög brandrisk i Skåne. Med anledning av detta har Länsstyrelsen Skåne beslutat om totalt eldningsförbud.

Det införda totalförbudet innebär

I Staffanstorps kommun har vi haft eldningsförbud sedan den 23 maj. Utomhusgrillar i  den egna trädgården får inte användas från och med den 25 juli klockan 16. Om du orsakar en brand kan du hållas ansvarig. Förbudet kommer att återkallas när det har kommit längre perioder av regn och marken har återfått en del av sin naturliga fuktighet.

Mer information finns på Länsstyrelsens webbplats och sociala medier.

Budskapet på olika språk, läs mer här på myndigheten för samhällsskydd och beredskaps webbplats>>

Lämna en kommentar

Genom att kommentera godkänner du våra riktlinjer för kommentarer och du ger ditt samtycke (enligt dataskyddsförordningen) till att kommunen behandlar dina personuppgifter.

10 kommentarer till Totalt eldningsförbud i hela Skåne

 1. Hej

  Hur går det grillförbudet? Borde det inte släppas snart?

  1. Hej Patrik!
   Det är Länsstyrelse Skåne som beslutar om grillförbud och på deras webbplats står detta att läsa:

   Uppdatering den 10/8-2018

   Det totala eldningsförbudet kvarstår. Det har kommit en hel del regn i Skåne men det är torrt väldigt djupt ner i marklagren och mängden regn som fallit torkar snabbt bort igen, vilket gör att brandrisken är fortsatt väldigt hög.

   På sikt säger prognoser att FWI-värdet (Ett indexvärde som används för att räkna fram ett brandriskvärde) ska sjunka men i nuläget är det för instabilt och väntas nå nya extremnivåer under fredagen. Beslutet kommer att omvärderas så fort brandrisknivån sjunker till en stabil nivå och prognosen säger att den ska stanna där.
   vänligen Lisbeth, Staffanstorps kommun

 2. Är det inte dags att släppa eldningförbudet på egen tomt nu. Vi måste väl som vuxna människor kunna avgöra om vi kan grilla eller inte på egen tomt.

  1. Hej Ulf!
   Det är Länsstyrelse Skåne som beslutar om grillförbud och på deras webbplats står detta att läsa:

   Uppdatering den 10/8-2018

   Det totala eldningsförbudet kvarstår. Det har kommit en hel del regn i Skåne men det är torrt väldigt djupt ner i marklagren och mängden regn som fallit torkar snabbt bort igen, vilket gör att brandrisken är fortsatt väldigt hög.

   På sikt säger prognoser att FWI-värdet (Ett indexvärde som används för att räkna fram ett brandriskvärde) ska sjunka men i nuläget är det för instabilt och väntas nå nya extremnivåer under fredagen. Beslutet kommer att omvärderas så fort brandrisknivån sjunker till en stabil nivå och prognosen säger att den ska stanna där.
   vänligen Lisbeth, Staffanstorps kommun

   1. Dags att informera invånarna?

    Från och med klockan 16.00 idag, den 13 augusti, lättas det skärpta eldningsförbudet. Tillsammans med berörda aktörer har eldningsförbudet omprövats och ändras nu till att det är tillåtet att grilla på egen tomt igen. Även yrkesmässig matlagning över öppen låga blir tillåten, om vissa kriterier uppfylls.

    Även om läget är mer stabilt så är finns brandrisken kvar. Innan du tänder grillen se till så att den är upphöjd från marken, befinner sig på ett säkert avstånd till brännbart material och att brandsläckningsutrustning finns tillgänglig.

    Läs mer om eldningsförbudet här: https://www.lansstyrelsen.se/5.2e0f9f621636c84402711c50.html

    1. Tack Ulf! Vi har lagt ut en nyhet (https://staffanstorp.se/2018/08/13/det-skarpta-eldningsforbudet-lattas/)om att Länsstyrelsen Skåne har beslutat att lätta på det skärpta eldningsförbudet. vänligen Lisbeth, Staffanstorps kommun

 3. Det är helt nödvändigt med detta beslut. Men jag blir något konfunderad när kommunen sätter i gång och klipper gräsmattorna i Hjärup, som hände för några dagar sedan. Det finns ju inget gräs att klippa (eventuellt ogräs som överlever torkan) och finns det ingen risk för antändning av gräsklippsmaskinerna?

  1. Hej Magret!

   Vår driftentreprenör har fått in flera klagomål angående högt gräs och de beslutade därmed att klippa det. Detta har nu åtgärdats.

   Med vänlig hälsning,
   Gustav Svensson, Staffanstorps kommun

 4. Vad gör jag om det är någon som grillar i grannhuset?

  1. Hej Angela!
   Om du känner att det är ok så säg gärna till den som grillar att det råder eldningsförbud. Du kan också ringa polisen på 114 14. Det är straffbart att grilla under eldningsförbud och kan leda till böter eller fängelse om brottet är grovt.
   mvh Lisbeth, Staffanstorps kommun


 • Kommentarer


  pool

 • Digital anslagstavla


  pool

  Här publiceras den information som tidigare funnits på den fysiska anslagstavlan utanför rådhuset. Du finner tillkännagivanden, kungörelser, justerade protokoll med mera. Läs mer »

 • Jobba hos oss


  pool

  Bli en av oss! Vi har runt 24 000 invånare att ge en god service till. Våra medarbetare är vår främsta styrka. Hos oss finns många olika yrkesroller och befattningar. Läs mer »

 • Evenemang


  violin

  Det finns mycket att uppleva och göra i Staffanstorps kommun. Här hittar du information och tips om kommande evenemang, såväl kommunens som andra aktörers. Läs mer »