Namnge vår nya mötesplats!

Christian Sonesson invigningstalar. Foto: Ivar Sjögren

Trots regn var det mycket stor uppslutning när det nya medborgarhuset i Staffanstorp invigdes i lördags. Huset och musikrummen har ännu inte fått ett namn. Du som har en namnidé på den nya mötesplatsen är välkommen att lämna in ditt förslag på medborgarkontoret hela denna veckan!

Invigningen blev en fantastisk fest arrangerad av Staffanstorps kommun tillsammans med konsthallen och de fyra musikchecksaktörerna där publiken bjöds på ett fullspäckat kulturprogram med hela spännvidden från konst till klassisk musik, piano, gitarrer, stråkar, blåsare, singersongwriting, kör, barnteater och pop.

Invigning av "medborgarhuset". Foto: Tina Linde

Kommunstyrelsens ordförande Christian Sonesson förrättade en kort invigning och klippte invigningsbandet innan den stora publiken strömmade in i det nyrenoverade huset på Blekingevägen 1 (före detta biblioteket).

Den stora publiken stannade hela eftermiddagen och njöt av det fullmatade programmet samt 500 bitar rulltårta och 120 liter cider.

Musiktåg genom Staffanstorp

Invigningsfesten i Staffanstorp inleddes med ett musiktåg från Rådhuset med alla fyra musikskolor i en gemensam dixieorkester.
Efter invigningstalet tågade Dixieorkestern in och intog stora scenen och gav en kort konsert.

Därefter var det dags för vernissage i konsthallen med den svenskamerikanske konstnären Clay Ketter, innan alla fyra musikskolorna gjorde uppvisningar på den stora scenen. I de nio musikrummen fick vem som vill får prova-på olika instrument under ledning av musikskolornas lärare och inne i hörsalen bjöds det på barnteater med Teater Sagohuset innan dagen avslutades med avslutningskonsert med den kända Mellostjärnan Ace Wilder inför en entusiastisk storpublik i alla åldrar.

Ace Wilder. Foto: Ivar Sjögren

Sista byggstenen

Den nya mötesplatsen vid Blekingevägen (f d biblioteket) är sista byggstenen i Kulturlyftet. Äntligen har Staffanstorpsborna fått en stor flexibel central lokal med professionell scen för konserter, teater och större möten, mässor, med mera.

Kommunfullmäktige och flera nämnder ska ha sina sammanträden här och lokalen kan även hyras av föreningar för olika aktiviteter.

I huset finns ett antal ljudisolerade specialbyggda rum för musikchecksaktörernas undervisning och här ska även den nya säkerhetsenheten ha sina lokaler.

Samarbete

Invigningen genomfördes i ett koordinerat samarbete mellan Staffanstorps kommun, Staffanstorps konsthall samt de fyra musikchecksaktörerna Staffanstorps musikskola, Limus musikskola, PSS och Rockskolan.

Allmänheten bjuds in till namngivning

Huset och musikrummen har ännu inte fått namn. Många gäster hörsammade på lördagen uppmaningen att lägga egna namnförslag i en förslagslåda i foajén.

De färdigtryckta formulären för namnförslagen som kommer nu att finnas tillgängliga även på medborgarkontoret hela veckan ut, alltså fram till fredag 31 augusti.