Vendeltidsdagarna 29-30 september

Vendeltidsdagarna

– Kom till Uppåkra och njut av makten och prakten från tiden före vikingarna! Vi daterar tillbaka tiden till år 618 och ”återskapar” vendeltiden, en ganska okänd men avgörande och spännande period i vår historia, välkomnar arkeolog Sofia Winge!

För 1 400 år sedan var Uppåkra en sjudande, levande stad med en stor befolkning av krigare, handelsmän och hantverkare. Över dem styrde en kung.

Sista helgen i september återskapas regionens gamla maktcentra med en hejdundrande fest för hela familjen och för alla historiskt och arkeologiskt intresserade.

Tidsportal till år 618

Vendeltiden var den flärdfulla epoken alldeles före vikingatiden, mellan cirka 550-750/800 e.Kr. och kommer återges så autentiskt och vetenskapligt som möjligt.

På kontinenten kallas perioden Merovingian Time eller Early Medieval Time.

– Flera historiska vendeltidssällskap deltar från både England, Italien och Sverige och gör Vendeltidsdagarna till en autentisk uppvisning av hur livet såg ut för 1 400 år sedan, hur man uppträdde, klädde sig till fest och högtider och var beväpnade, säger Sofia.

På stigen ut på området går besökaren genom en tidsportal in i vendeltiden där krigare uppehåller sig och där man kan uppleva hur olika typer av hantverk kan ha tillverkats i Uppåkra: smide, gjutning, växtfärgning, textil, tillverkning av träleksaker och mjödtillverkning.
Det bjuds även på en modevisning då publiken får möjlighet att jämföra vendeltidens praktfulla klädedräkter mot vikingatidens mode.

Marknadsplats, sagor och teater

En marknadsplats skapas bakom kyrkan med bland annat mat, kryddor, honung, fällar, pälsar och annat hantverk som hör vendeltiden till.

Det bjuds på sagostund med Peter ”Gråe” från VikingaTider för alla barn, arkeologiskola och guidade visningar samt fyndvisning i anslutning till höstens utgrävningar. Även vendeltidsteater planeras i Uppåkra kyrka där det det heroiska eposet Beowulf sätts upp av Thales teater både lördag och söndag

Uppåkra café står för mat- och kaffeservering i samarbete med Staffanstorps gästis.

Biljetter

Entré: 100 kr, studenter 80 kr, ungdomar 13-18 år 50 kr, barn upp till 12 år fri entré.
Beowulf: 90 kr, studenter 70 kr (förköp, begränsade platser).
Biljetter säljs av Biljettbyrån på Lund C (lund.se/biljettbyran) och Ticketmaster (ticketmaster.se)

Fakta om Uppåkra  arkeologiska center

Består av 44 hektar (mer än 57 fotbollsplaner) som under mer än
1 000 år var en stadsliknande plats för handel och hantverk, men främst ett religiöst maktcentrum.

Uppåkra är Nordens största, fyndrikaste och mest långvariga järnåldersbosättning.

28 000 metallföremål har hittills hittats, varav en betydande del högklassigt hantverk från områden som England, Centraleuropa och Mellanöstern.

Vendeltidsdagarna är ett arrangemang av Stiftelsen Uppåkra Arkeologiska Center och Sparbanken Skånes ägarstiftelse Sparbanksstiftelsen Finn i samarbete med Uppåkra café, Staffanstorps Gästis, Uppåkra församling, Uppåkras vänförening, Uppåkra byalag, Uppåkra IF, med flera.