Sveriges största arkeologiskola har invigts i Uppåkra

Foto Licens: Ann Ekstrand Sparbanken Skåne

Uppåkra Arkeologiska Center i Staffanstorps kommun startas nu en 1000 kvadratmeter stor arkeologiskola för barn. I höst kommer över 2 000 femteklassare från olika håll i Skåne att delta.

Bakom satsningen, som är nio miljoner under de kommande tre åren, står Sparbanken Skåne för med tre ägarstiftelser.

Varje läsår öppnas möjlighet för drygt 4 000 femteklassare att delta i projektet. Inbjudan går inför terminen ut till skolor i 15 skånska kommuner*. Utöver teoretiskt och praktisk kunskap om arkeologi får besökarna en guidad visning i Halvdans och Meias fotspår – karaktärerna ur Martin Widmarks, Sveriges mest lästa författare, barnböcker om Halvdan Viking. Detta avslutas med ett besök i utställningen Underjorden, där barn får lära sig om de komplexa kulturlagren som arkeologer arbetar med.

Foto & Licens: Uppåkra Ann Ekstrand Sparbanken Skåne

Dessutom kommer Arkeologiskolans område med grävstationer att vara tillgängligt för allmänheten under Uppåkra-centrets övriga öppettider.

I tisdags invigdes skolan med femteklassare från Uppåkraskolan i kommunen. Vissa hittade revben, mynt och rester av keramik.

– Det är en dröm att låta barnen få komma så nära hur det är att vara arkeolog i verkligheten. Och när de väl sållar (tvättar) riktig jord kommer de kanske hitta svar på alla de gåtor som gömmer sig under tuvorna på Uppåkra, säger Sofia Winge, vetenskapspedagog och arkeolog på Uppåkra.

Marken i Uppåkra döljer Skandinaviens största järnåldersby. På Sparbanken Skånes Arkeologiskola kommer barn att inte bara få lära sig om historia och arkeologi, utan även vara med och sålla fram riktiga fynd i jorden.

– Som sparbank verkar vi för positiv utveckling i vårt närområde. Med Arkeologiskolan vill vi bidra till ungas kunskap om natur, arv och historia. Dessutom stärks Uppåkra som ett av norra Europas viktigaste centrum för arkeologi, säger Sparbanken Skånes vd Bo Bengtsson.

– Arkeologi är en metodik som är applicerbar inom flera ämnen i skolan och inbegriper begrepp som källkritik. Att få gräva är alltså ett bra sätt att förstå både historia men även andra ämnen såsom geografi och naturkunskap. Genom arkeologiskolan får elever möjlighet att själva bli arkeologer för en dag, säger Karin Nilsson, verkställande ledamot för Stiftelsen Uppåkra Arkeologiska Center.

* Sparbanken Skånes Arkeologiskola riktar sig till elever i årskurs 5 i Eslöv, Hässleholm, Hörby, Höör, Kristianstad, Kävlinge, Lund, Osby, Simrishamn, Sjöbo, Staffanstorp, Svalöv, Tomelilla, Ystad och Östra Göinge kommun.

Text:Karin Nilsson