Upplev makten och prakten i vendeltidens Uppåkra!

Vendeltidskrigare. Foto: Ivar Sjögren

I helgen lördag 29/9 och söndag 30/9 vrids tiden tillbaka med 1 400 år, till år 618, när Uppåkra arkeologiska center bjuder in till en hejdundrande fest för hela familjen i regionens forna maktcenter.

– Vi återskapar vendeltiden autentiskt och vetenskapligt genom en mängd olika aktiviteter och attraktioner, säger arkeologerna och vetenskapspedagogerna Sofia Winge och Linda Spanier på Uppåkra arkeologiska center.

Invigning sker på lördag 29/9 kl. 11 och förrättas av landshövding Anneli Hulthén, bankchef Björn Ovander, Sparbanken Skåne samt Christian Sonesson, kommunstyrelsens ordförande Staffanstorps kommun och Björn Abelson, ordförande byggnadsnämnden, Lunds kommun. Biljetter till eventet säljs via Ticketmaster/Biljettbyrån i Lund >>.

Flera historiska vendeltidssällskap deltar från England, Italien och Sverige och gör Vendeltidsdagarna till en autentisk uppvisning av hur livet såg ut för 1 400 år sedan, hur man uppträdde, klädde sig till fest och högtider och var beväpnade.

Vendeltiden är den flärdfulla epoken före vikingatiden, mellan ca 550 och 750/800 e kr. På den tiden, för 1 400 år sedan var Uppåkra en sjudande, levande stad med stor befolkning av krigare, handelsmän och hantverkare. Över dem styrde en kung.

Förra året arrangerades en vendeltidsdag på Uppåkra arkeologiska center. Intresset överraskade arrangören, det kom mer än 5 000 besökare. Därför beslöts att i år, i samarbete med Sparbanken Skåne, arrangera en riktigt stor vendeltidsfestival i hela två dagar.

Festivalen har öppet kl. 10-16 lördag och söndag 29 och 30 september, program och biljettinformation finns på Uppåkra arkeologiska centers webbplats.