Vendeltidsdagarna i Uppåkra drog storpublik

Vendeltidskrigare. Foto: Karin Nilsson UAC

Sparbanken Skånes Vendeltidsdagar i Uppåkra drog en storpublik. Nära 4 000 besökare njöt av upplevelsen när år 618 e kr återskapades under två dagar.

– Dessa dagar har varit fantastiska. Vi har skapat inledningen på en spännande tradition baserad på en för Uppåkra väldig viktig tidsepok. Vi har redan börjat planera inför nästa år då vi räknar med att kunna ta detta till ännu en ny nivå, säger Karin Nilsson, verkställande ledamot i stiftelsen Uppåkra arkeologiska center.

– Det kändes verkligen som om besökarna på Uppåkra var hungriga efter kunskap om denna spännande och civiliserade tid som föregick vikingatiden. Detta har varit en fantastisk upplevelse att få vara med om detta på denna unika plats, säger Paul Mortimer, ledare för den brittiska vendeltidsgruppen Wulfheodenas och den som även gestaltar den store King Raedwall från det berömda vendeltida gravfältet Sutton Hoo i England. I sällskap hade han även drottning Queen Bathilda.

Totalt deltog i Uppåkra den 29 och 30 september ett 40-tal reenactors från England, Skottland, Italien och Skandinavien och satte en stark prägel på den arkeologiska vendeltidsfestivalen, alla tillhörande olika grupper med specialitet att autentiskt och vetenskapligt återskapa tidsepoken.

Vendeltidsdagarna bjöd på såväl teater som arkeologiskola, vendeltida hantverkare som väverska, kamtillverkare, mjödbryggare, guldsmed, med mera samt tidstypisk marknad med tyger, sömnad, skinn, kryddor, musik, mat etc. Totalt räknades 3 963 besökare in de båda dagarna.

De besökande vendeltidarna, både fullt utrustade krigare och festklädda kvinnor, besökte även skolor runtom i Skåne i veckan, Barnsjukhuset i Lund, samt dök upp på olika restauranger och varuhus och fick matgästerna att både höja på ögonbrynen och ta upp sina mobilkameror!

Parallellt arrangerade Malmö universitet och Uppåkra en vetenskaplig konferens om vendeltiden med deltagande av arkeologer och forskare från Sverige, Europa och USA.

Sparbanken Skånes Vendeltidsdagar arrangerades av Uppåkra arkeologiska center tillsammans med Sparbanken Skånes ägarstiftelse Finn, i samarbete med bland annat Malmö universitet, arkeologiinstitutionen vid Lunds universitet, Uppåkras vänförening, Hjärups bylag, Uppåkra IF, Uppåkra församling, Thales teater, Vikingatider i Löddeköpinge, reenactorgrupperna Wolfheodenas (GB), La Fara (It), Vendtjhod, Uttaharjar och SaligastiR, Citygross, Uppåkra Café och Staffanstorps gästis.

Text: Ivar Sjögren

Invigning av vendeltidsdagarna. Foto: Ivar Sjögren Landshövding Anneli Hulthén invigde Vendeltidsdagarna i Staffanstorp tillsammans med bland annat kultur- och fritidsnämndens ordförande Margareta Pauli från Staffanstorp. I bakgrunden bankchef Björn Ovander samt Stiftelen Uppåkra arkeologiska centers ordförande Michael Sandin.

Visning av tidstypiska kläder. Foto: Ivar SJögren De besökande vendeltidarna i tidstypiska rustningar och kläder blev mycket populära bland besökarna. Här en ”vendeltida” modevisning!