”Vi är som ett stort fritids!”

Lotta Fransén, ordförande i Staffanstorps ridsportförening. Foto: Ivar Sjögren för StaffanstorpsAktuellt

Grattis Staffanstorps ridsportförening som den 18 augusti firade sitt stora femtioårsjubileum med en stor fest i sin anläggning på Ridhusvägen!

– Vi hade en idé om att ge ut en bok om vår historia, men det var svårt att få ihop tryckbara bilder så vi använde sociala medier och skrev om ett år i taget.

Detta blev drygt två veckors spännande upptakt till en stor härlig jubileumsfest den 18 augusti med bland annat en veterancup där ett veteranlag från både 70-, 80-, 90-, och 2000-talet mötte ett ridskolelag i grenarna dressyr och hoppning.

– Det var jättekul. Många gamla ridskolelelever deltog som inte sett varandra på decennier och Johan Gustafsson från Sparbanken Skåne invigde vår nya ridbana som vi planerat länge och som vi tar med oss när vi flyttar.

Jubileumsdagen innehöll uppvisningar inom nästa alla discipliner inom Svenska ridsportförbundet:

– Vi visade upp dressyr, hoppning, fälttävlan, voltige, körning, paradressyr, distans, working equitation och western.

– Och däremellan hade vi riddarspel och käpphästhoppning, tillägger Lotta Fransén med ett skratt. Det var en välbesökt dag och vårt mål var att fira med hela Staffanstorp och visa hur stor ridsporten och hästnäringen är i kommunen.

Stort fritids

Lotta Fransén har varit engagerad i tolv år i föreningen. Hon kom in som förälder och är nu inne på sitt tolfte år i styrelsen, varav tre som ordförande.

– Man kan säga att vi är som ett stort fritids. Vi har personal från sju på morgonen till kvart över åtta på kvällen. Från kl. 14 kommer många barn hit direkt från skolan, ibland sitter de och gör läxorna, de hänger här och har det gott och får hjälpa till om de vill. Sedan börjar lektionerna vid 16-tiden, berättar Lotta.

Föreningen har 350 medlemmar och 92 procents beläggning.

– Idag har vi tre ridlärare och två som arbetar i stallet.

Ridskola och tävling

Föreningens mål är att befrämja ridning för barn och ungdomar både genom ridskola och tävlingsverksamhet.

– Vi har många grupper på olika nivåer och ungefär ett års kö för nybörjare.

Sju år ska man vara för att få börja rida.

– Många vill börja tidigare, men börjar man för tidigt är det risk att man inte är riktigt mogen att ta emot all information. Det är rätt komplext, kräver tålamod att lyssna på en lärare samtidigt som man ska kunna hantera hästen. Vissa femåringar klarar det, vissa sjuåringar klarar det inte.

Hög nivå

Utöver ridlektioner och dagliga aktiviteter sker en allt större tävlingsverksamhet.

– Vi deltar i ridskolecuper där vi möter andra ridskolor och tävlar på varandras hästar, vilket är mycket lärorikt. Vi tävlar på hög nivå med ett dressyrekipage på grandprixnivå strax under landslaget. En av våra medlemmar, Claudia Rosenqvist, blev femma i fälttävlan i SM i Strömsholm i juni.

Nu ser föreningen fram emot att så småningom anvisas en ny plats för ridskolan eftersom det nya badet ska byggas där de finns i dag.

– Det viktigaste för oss är att barnen har ett säkert cykelavstånd, säkra cykelvägar och trafikljusövergångar, säger Lotta Fransén.

– Vi behöver en funktionsduglig anläggning för 35 hästar där vi kan ha parallella aktiviteter igång och även jobba med habilitering inom psykisk ohälsa. Vi skulle också gärna vilja arbeta med integration.

– Här spelar det ingen roll vem man är eller hur gammal man är, om man är sju, elva eller femton år. Hästen står alltid i centrum.

Text: Ivar Sjögren för StaffanstorpsAktuellt