Nya digitala lås ökar tryggheten

Jennie Andersson och Paulina Hallgren. Foto: Ivar Sjögren för StaffanstorpsAktuellt

Snart kommer alla medborgare i Staffanstorps kommun med trygghetslarm och/eller hemtjänst som bistånd att få trygga digitala lås installerade i sina bostäder.

– Att skapa ökad säkerhet och trygghet är det viktigaste i vårt arbete, framför allt för brukarna och medborgarna, men vi få inte heller glömma personalen. Det är viktigt för alla att veta att ingen annan än hemtjänsten kan komma in med de digitala låsen.

– Digitala lås är ett system som redan används i till exempel Lomma, Burlöv och Lunds kommuner och de är mycket nöjda, säger Paulina Hallgren, tillförordnad vård- och omsorgschef, och Jennie Andersson, projektledare på socialförvaltningen i Staffanstorps kommun.

Upphandling pågår ännu så det är inte klart än exakt vilket system som ska köpas in. Flera utmärkta system är just under luppen hos ansvariga på socialförvaltningen.

– Oavsett system sätts någon form av enhet på eller i dörren som kan låsas upp digitalt antingen via en smartphone med särskilt program eller en digital nyckel. Dessa programmeras att öppna bara vissa lås varje arbetspass och de begränsas även i tid och till användare.

De digitala nyckelsystemen har flera säkerhetsspärrar. Inte ens den som råkar hitta en tappad digital nyckel kan missbruka det.

– Säkerheten är mycket god, säger Jennie Andersson.

Även själva monteringen av de digitala låsen är trygg och enkel och utförs av personal på hemtjänsten.

Idag krävs fysiska nycklar för att komma in hos alla med hemtjänst och/eller trygghetslarm och det är en omständlig hantering.

– Det fungerar bra idag, men det nya systemet blir mer effektivt. Vi har en nyckel per lägenhet. Vid larm måste därför nattpatrullen köra och hämta nyckeln innan de kan rycka ut. Detta blir betydligt smidigare, snabbare och tryggare för alla parter.

För de boende innebär de digitala låsen ingen förändring, de fortsätter att använda sin vanliga nyckel. Det sker ingen åverkan på dörren vid montering och när man inte har hemtjänst längre monteras det bort och ser ut precis som tidigare.

– Inte heller försäkringsskyddet försämras, utan snarare förbättras, säger Paulina Hallgren.

Informationsmöte

Informationsmöte för brukare och anhöriga om de nya digitala låsen sker i Pilegårdens restaurang tisdagen den 6 november kl. 17.

Alla intresserade är välkomna!

Text: Ivar Sjögren för StaffanstorpsAktuellt