Nattänglarna, den trygga rösten i natten

Jessica Lövkvist, Adené Edsheim och Jessica Sjöstedt i nattpatrullen.. Foto: Ivar Sjögren för StaffanstorpsAktuellt

Ibland kallas de nattänglarna, nattpatrullen från Pilegården som skapar trygghet och säkerhet i natten för alla med trygghetslarm som biståndsinsats i kommunen.

Nattpatrullen består av tre undersköterskor och de finns alltid till hands från kl. 21 till 07. När någon trycker på sitt trygghetslarm nattetid är det nattpatrullen som svarar och vid behov rycker ut.

– Det kan vara någon som fallit, behöver gå på toaletten, men ibland vill de bara fråga vad klockan är, det kan vara någon som är ängslig och vill få höra en röst i natten, säger Jessica Lövkvist och Adené Edsheim.

Stort ansvar kräver kompetens

Totalt är de åtta stycken samt två vikarier och alla är undersköterskor med körkort. Tre är i tjänst åt gången, med två bilar, två i en ena och en i den andra. Alla jobbar med alla på ett rullande schema.

Varje natt finns de där för alla medborgare med trygghetslarm.

– De har alla hög kompetens med många års erfarenhet från vården och många delegerade arbetsuppgifter från sjuksköterskor och de sköter detta helt fantastiskt, säger leg. sjuksköterska Jessica Sjöstedt, enhetschef och ansvarig för nattorganisationen.

Delegeringen innebär att undersköterskorna fått ett förtroende från arbetsgivaren som innefattar att de får göra olika kvalificerade vårdinsatser samt att till exempel ge olika läkemedel.

– Men det är också ett stort ansvarstagande att jobba i nattpat-rullen. Vi måste kunna ta beslut och agera direkt på plats. De flesta insatser tar vi hand om, men ibland måste vi kalla in sjuksköterska, läkarbil eller ambulans.

45 fasta besök varje natt

Men det är inte bara trygghetslarmen som är nattpatrullens arbetsuppgift.

Varje kväll inleds med att patrullen gör hembesök hos äldre och sjuka och assisterar vid sänggående. Arbetsbelastningen är tuff. Totalt gör de två enheterna 45 fasta besök under natten.

– Den som åker ensam gör 15 besök, bilen med två personer gör 30 besök. Tillsynen är en stor del i vår verksamhet. Våra arbetspass består av tre faser; läggning, tillsyn och uppstigning. Vi börjar läggningen vid kl. 21 och håller på till midnatt. Mittrundan på natten består mest av tillsyn, vi ser att de sover gott, vissa måste bli väckta för toabesök, allt enligt det individuella biståndsbeslut de har.

– Det kan komma ett larm mitt i detta och då måste vi ta hand om det. Då kan de fasta besöken bli något försenade. Ibland måste vi dela på oss så att en stannar hos vårdtagaren och den andre kör vidare för att sedan komma tillbaka och hämta kollegan.

Jobbar i team

Man jobbar som ett team och de båda bilarna hjälper och stöttar varandra. Nattpatrullen kan konsultera en sjuksköterska som finns i tjänst nattetid på Pilegården som också är teamets utgångspunkt.

Även körningarna tar tid och kan vara många – eller få.

– Som mest körde vi 15 mil en natt, alltsammans inom våra kommungränser, berättar Adené.

Till detta kommer dokumentation av alla insatser, planering av nya insatsbeslut som tillkommit och nya biståndsuppdrag.

Varierande arbetsuppgifter

Att ge trygghet och säkerhet för vårdtagarna och brukarna av trygghetslarmet står högst på nattpatrullens agenda. Men de är även noga med sin egen säkerhet.

– Vi har överfallslarm och vi tänker på var vi kör. Ibland kör vi ända fram till porten för vår egen trygghet. Men det har hänt väldigt litet under åren.

Under natten tar nattpatrullen även hand om den inkommande telefonen till Pilegården.

– Det är mest anhöriga som ringer på natten, men det kan också vara någon som varit inne på sjukhuset och nu ska sändas hem igen och behöver tas emot.

– Vi ombesörjer även alla sjukanmälningar från de som jobbar dagtid i hemtjänsten. Vi tar emot och bemannar vakanserna.

Kl. 6.30 är det överlämning till larmgruppen och i bästa fall kan nattpatrullen sedan gå hem och sova men ibland innebär sent inkomna larm att det blir övertid.

Utmaning att jobba natt

– Det är många faktorer som ska stämma för att kunna jobba så här. Man måste kunna sova mellan passen samtidigt som familjen måste fungera.

– A och O är att du kan återhämta dig. Jobba natt är inte svårt men det gäller att vara disciplinerad och kunna sova på dagen så att du är pigg och alert på natten. Det är en utmaning att jobba nattetid. Vi jobbar när alla andra sover, och sover när alla andra är vakna, säger Jessica som är inne på sitt fjärde år i nattpatrullen

– Men vi har flera lediga dagar i veckan och det är guld värt, tillägger Adené som jobbat i nattorganisationen i 18 år.

– Man anpassar sitt liv efter hur man jobbar. Jag har fullspäckade dagar, tycker det är toppen och vet inte hur jag skulle få ihop mitt liv om jag inte jobbade natt!

Text: Ivar Sjögren för StaffanstorpsAktuellt