Med hjärna och hjärta för ökad trygghet

Trygghets- och säkerhetsenheten. Foto: Emma Björk/Staffanstorps kommun

Genom att arbeta klokt och relationsskapande har nu fem nyanställda ordningsvakter inlett sitt arbete att göra kommunen till en tryggare plats för medborgarna.

– De tre ledorden för vårt arbete är kontaktskapande, samverkan och närvaro, säger säkerhetschef Emma Björk.

– Jag är jättenöjd med gruppen. Det har tagit sin tid men det har varit viktigt för mig att hitta rätt människor som har både hjärna och hjärta med i jobbet.

Intresset för jobbet som ordningsvakt i Staffanstorps kommun var stort. Totalt sökte ett 40-tal personer de fem tjänsterna.

Helt olika bakgrund

Det blir allt vanligare i samhället med offentliganställda ordningsvakter och trygghetsvärdar på allmänna platser. I Landskrona och Ängelholm patrullerar kommunala ordningsvakter de centrala delarna på helgerna. Lomma och Svedala har ett antal kommunala trygghetsvärdar. I Malmö stad väntar ett aktuellt förslag om 100 kommunala ordningsvakter på beslut.

I Staffanstorps kommun togs beslutet att anställa kommunala ordningsvakter redan för ett knappt år sedan. Därefter har ärendet stötts och blötts i olika instanser och nu är fem man på plats. Totalt tre killar och två tjejer, i åldrarna 24 till 53 år.

– De har helt olika bakgrund. En är undersköterska och ordningsvakt och två har bakgrund på Migrationsverket.

– Jag har sökt och funnit fem relationsskapande medarbetare som alla brinner för att vara med och utveckla verksamheten och skapa en högre trygghet för medborgarna, säger Emma.

Bred erfarenhet

En av de nya vakterna är Andreas Bergqvist från Helsingborg. Han har arbetat i bevakningsbranchen sedan 2006.

– Jag har gjort det mesta inom det här yrket, säger han, både arbetat med vanlig rondering, med larmutryckningar, varit portvakt, ordningsvakt på Malmö C, samt varit arbetsledare och ansvarig för ett 30-tal vakter på Helsingborgs IF:s hemmamatcher, varav en del högriskmatcher.

Han har på kort tid fått flera positiva erfarenheter av sitt jobb i Staffanstorp.

– Jag kände ingen här i Staffanstorp från början, vilket jag tror är en liten fördel. Jag har lättare att bemöta alla efter samma förutsättningar.

– Vi rör oss i över hela området, inte bara i centrum utan även i byar som till exempel Tottarp och Kyrkheddinge och givetvis även i Hjärup, och jag upplever en väldigt positiv respons, folk tycker det är positivt att vi är ute och rör oss i hela kommunen.

– Vår uppgift är att skapa trygghet för medborgarna genom att finnas till runt om i kommunen, prata med medborgarna och förebygga den otrygghet som vissa upplever.

Varierade tider

På dagarna är vakterna synliga runt om i tätorterna och på kvällarna besöker de aktuella ”hotspots” där de fått information om att ungdomar samlas, man tittar in på skolgårdarna och ser även till företagsområdena i kommunen.

– Vi kommer också att hålla ett vakande öga på områden där det sker nybyggnation, till exempel i Hjärup där det varit en del inbrott och där byggmaterial, vitvaror och verktyg försvunnit.

Vakterna jobbar två och två och har två bilar att köra runt i.

– Vi jobbar på varierande tider och tanken är att vi ska finnas här sju dagar i veckan på de tider då det finns störst behov av oss, kvällar och helger. Vi kan också sättas in vid evenemang och andra händelser när något särskilt händer i kommunen.

Som trygghetsvärdar

I centrala Staffanstorp får vakterna jobba enligt ”§3-lagen om ordningsvakter”, förhindra brott och ingripa mot personer som stör den allmänna ordningen. Exempelvis muntligt eller fysiskt avlägsna personer från platsen, ytterst omhänderta och tillkalla polis.

I övriga områden agerar de mer som trygghetsvärdar, men kan som vakter ingripa mot brott som finns på straffskalan, ungefär som alla medborgare har lov att göra.

– Vid ingripanden måste vi dock vara säkra på vår sak, precis som allmänheten måste vara om de ska ingripa, säger Andreas Bergqvist.

Kontakta vakterna

Den som vill komma i kontakt med kommunens ordningsvakter kan ringa 0722-43 06 69 eller mejla till vakt@staffanstorp.se.

– Men tänk på, säger Emma Björk, är man i nöd ringer man polisen på 112 eller 11414. Kontaktuppgifterna till oss får aldrig användas i nödsituation.

Text: Ivar Sjögren för StaffanstorpsAktuellt