Tre nya äldreboenden snart inflyttningsklara

Visionsbild vårdboendet i Sockerstan. Visionsbild: Odalen fastigheter

Tre nya moderna vårdboenden för särskilt boende är på väg att färdigställas. Klart först med inflyttning 1 april 2019 är Sockerstans äldreboende med 72 platser och fantastisk utsikt över den gröna Sockerbruksparken.

De andra två vårdboendena som snart står inflyttningsklara är Villa Vikhem med 60 platser och inflyttning i slutet av april, samt Villa Roos Park med 63 platser och inflyttning i augusti.

– Detta innebär en kvalitetshöjning för de särskilda boendena i kommunen. Den höga standard och kvalitetsnivå som de nya boendena erbjuder är väldigt spännande. Vi är mycket glada över detta som ger goda förutsättningar inför framtiden, säger Leila Misirli, tillförordnad socialchef.

Särskilt boende är en boendeform som kräver ett biståndsbeslut.

Balkonger och takterrass

Sockerstans äldreboende för särskilt boende är en 6 000 kvadratmeter stor nyuppförd fastighet på fem våningar med 72 platser fördelade på de fyra första våningsplanen, stora balkonger med infravärme samt en stor takterrass överst på ett indraget femte plan med grönt tak och utsikt mot Sockerbruksparken.

För verksamheten svarar omsorgsföretaget Humana som i dag driver Pilegården, Pilevallen samt Wibergsträffen på uppdrag av Staffanstorps kommun.

Två boendeavdelningar per våning håller på att färdigställas, med ett stort antal gemensamma utrymmen, vinterträdgårdar, stora vardagsrum, kök, gemensam aktivitetssal och samlingssal samt en trädgård.

Självbestämmande och ny teknik

– Inom Humana har vi starkt fokus på självbestämmande, kvalitet och aktiviteter. Vi vill i möjligaste mån uppfylla våra boendes önskemål och förväntningar på boendet, vilka hobbys de vill ägna sig åt, utflyktsönskemål, med mera, säger Daniel Bevréus, idag verksamhetschef på Pilegården och snart också på Sockerstans äldreboende.

Humanas äldreboende i Gävle vann förra årets Svenska Ljuspriset för sin innovativa ljussättning som underlättar de boendes dygnsrytm och möjlighet att orientera. Priset delas ut av Belysningsbranschens tidning Ljuskultur.

– Vi satsar mycket på teknisk innovation och nytänkande. Huset får ett integrerat modernt larmsystem, digitala medicinskåp, hotellås och en avancerad ljussättning med ett datoriserat ljussättningssystem som visar varmt ljus på morgonen, mer blåaktigt dagsljus på dagen och mot kvällen en varmare belysning som mörkas ner i allrummen innan det närmar sig läggdags då korridorerna lyses upp för dem som ska gå hemåt. Vi simulerar en dygnsrytm med hjälp av ljuset, förklarar Daniel.

Särskilt boende flyttar

För att komma i fråga för särskilt boende krävs ett kommunalt biståndsbeslut.

– Det är ett boende anpassat för personer som inte klarar sig med bara hemtjänst, utan behöver trygghet, tillsyn och närhet till personal 24 timmar om dygnet, säger Leila Misirli.

Pilegården upphör i vår som särskilt boende och de 35 hyresgästerna erbjuds alla att flytta med till Sockerstans äldreboende. För dessa blir det en något tidigare inflyttning, i slutet av mars.

Fastighetsägare för det nya boendet är Odalen Fastigheter och byggentreprenör är Wästbygg.

Humanas verksamhetschef Daniel Bevréus på Sockerstans äldreboende. Foto: Ivar Sjögren för StaffanstorpsAktuellt

Text: Ivar Sjögren för StaffanstorpsAktuellt