Tommy från Staffanstorp – ny världsmästare i styrkelyft!

Staffanstorps starkaste man, nykorade världsmästare Tommy Rundqvist, gratulerades med blommor av Staffanstorpspolitikens starke man, kommunstyrelsens ordförande Christian Sonesson (M). Foto: Ivar SJögren för StaffanstorpsAKtuellt

Staffanstorp har fått en nykorad världsmästare i tyngdlyftning! Bakom den historiska bedriften står styrkelyftaren Tommy Rundqvist som tog 270 kilo i bänkpress vid VM i S:t Peterburg och därmed vann dubbelt VM-guld, både i veterantävlingen och i den öppna supertungviktskategorin.

På onsdagen gratulerades den tvåfaldige världsmästaren med blommor av kommunstyrelsens ordförande Christian Sonesson i Rådhuset.

Stort grattis Tommy Rundqvist. Hur känns det idag?

– Mycket bra tack, men det har inte riktigt sjunkit in än, säger den nykorade världsmästaren.

Tredje försöket

Styrkelyft är en stor sport i världen, inte minst i forna östblocket. Konkurrensen är stenhård. Bara i Sverige finns cirka 1 400 styrkelyftare.

Staffanstorpssonen Tommy har tränat och tävlat i styrkelyft i över 20 år. Han har flera silvermedaljer i SM bakom sig, men detta var hans första VM.

– Totalt deltog 1 400 tävlande i tre dagar på tre plattformar från strax under 40 nationer, berättar han.

Tommy berättar själv om finalrundan som gjorde honom till världsmästare:

– Man har tre försök. Min plan var att börja på 270 kilo och öka tio kilo per lyft.

– Jag skadade mig rejält i en ryggmuskeln i det första lyftet, avlyftaren fick stången i rotation och då drogs hela överkroppen runt åt höger och det kändes som revbenen small i ryggen, smärtan var enorm och det blev bom.

– Vid andra lyftet byttes avlyftaren ut mot en starkare, men smärtan blev värre och det blev bom igen. Innan tredje lyftet var jag helt förstörd, hade svårt att andas och nästan omöjligt att lyfta upp armarna.

– Men har man åkt iväg så långt så får det bära eller brista så jag tog mitt sista försök, la över en stor del av belastningen på vänster arm och lyfte ändå. När jag satte mig upp trodde jag att jag såg fel på tavlan, men det stod ”good lift” och det var en helt enorm lättnad, då visste jag att guldet i masterklassen var mitt.

Tommys plan var 270-290-300 men han berättar att omständigheterna var så svåra på tävlingen att det flesta deltagare som klarade sig kvar var glada om de ens fick med sig ingångsvikten.

På det resultatet, 270 kilo, vann han hela tävlingen och även veterantävlingen för deltagare över 40 år.

– En guldmedalj i den öppna klassen är litet tur och egentligen borde jag inte haft en chans att konkurrera. Men tävlingen blev utdragen och det var många röda lyft för konkurrenterna, säger den nye världsmästaren ödmjukt.

Starka gener

Styrkan finns i släkten och sitter i de rundqvistska generna.

– Min far har alltid varit enormt stark, även om han aldrig tävlat, säger Tommy. Min fru Angelina tävlar också i styrkelyft. Hon och äldste sonen, 22 år, brukar vara med och träna i träningslokalen hemma och där är även vår fyraåriga dotter och sex månaders son med, förutom på måndagar då jag och ett par kamrater tränar de riktiga svåra lyften.

Tommy har lyft betydligt mer än de 270 kg han vann VM på.

– Jag har tagit 360 – 370 kilo i träningslokalen där vi har lugn och ro. På tävling som mest 270. Men där spelar många externa faktorer in, som nerver, omständigheter och hur hårda domarna är.

Varje tävlingslyft under ett mästerskap övervakas av en domare. Tommy berättar hur det går till:

– Man får hjälp att ta av stången från ställningen och ligger stilla tills domaren anser att man har balans och kontroll, därefter sänker styrkelyftaren ner stången mot bröstet, gör ett markerat stopp och vid signal från huvuddomaren ska stången pressas upp i en enda rörelse. Man får inte zickzacka och inte sjunka.

Styrkelyftarna har särskild utrustning och i vissa klasser tränar och tävlar man i en speciell bänktröja. Sporten kräver väldigt mycket komplementsträning för att stärka upp ryggen.

– När jag lyfter av 300 kilo måste jag vara stark nog för att hålla ihop skulderbladen så de inte går isär, det blir en statisk spänning i ryggen under cirka 10 – 12 sekunder.

Tommy gick helt över till bänkpress efter en fallolycka på jobbet 2008 då han föll sju meter från ett tak och landade på fötterna, bröt fotlederna och fick höftskador.

– Efter det kan jag inte göra knäböj och marklyft så det fick bli bänkpress, berättar han.

Alla kan förbättra sig

Nu är det åter vardag hos familjen Rundqvist. Tommy är egen företagare och driver målerifirman BGR Måleri på Lundavägen tillsammans med sin far. Han är född och uppvuxen i Staffanstorp.

– Ja, jag är en äkta staffanstorpare, säger han leende.

Vad är dina framtida mål inom idrotten, undrar vi?

– Det blir nog några tävlingar i vinter, men nästa stora mål är VM i Leipzig vid den här tiden nästa år. Men egentligen är tävlingarna bara en bekräftelse på att träningarna gått bra. Det är nervöst, mycket ”meck” och faktiskt roligast när det är över.

– Men mitt verkliga mål är att bli starkast i världen, fast det räcker om jag själv vet om det, skrattar han.

Har du några tips till oss andra som skulle vilja lära oss lyfta tungt?

– Alla kan börja träna och bygga muskler i vilken ålder som helst. Man kan alltid förbättra sig själv även om det kanske inte går att nå elitnivå om man inte börjat tidigt.

Hur tänker du fira dina VM-guldmedaljer?

– Med en kopp kaffe, jag har inte reflekterat detta riktigt än, och så hoppas jag kunna ta en veckas semester i jul, jag har inte haft semester på sju år, skrattar den nykorade världsmästaren och egenföretagaren Tommy Rundqvist och smuttar litet på kommunens kaffemugg.

FOTNOT. De tre största internationella huvudförbunden inom styrkelyftsporten heter IPL, IPF och WPC. Världsmästerskapen i S:t Petersburg arrangerades av IPL som Tommy Rundqvist tillhör sedan 2017.

Text och bild: Ivar Sjögren för StaffanstorpsAktuellt