– Jag blir inspirerad av tindrande små ögon!

Linda Lundqvist. Foto: Ivar Sjögren för StaffanstorpsAktuellt

Hon har lett Allsångståget genom Staffanstorp och
övriga Skåne i åtta år. Det har blivit flera hundra föreställningar. Hon arrangerar FN-dagar i Balders hage.

– Staffanstorp är en väldigt lyhörd och tillåtande kommun för den som kommer med konkreta idéer. Det är en fantastisk kommun att jobba i, obyråkratisk, man ser möjligheter, inte omöjligheter, säger Linda Lundqvist, sångerskan, musikentreprenören, eldsjälen bakom så mycket musikaliskt som händer runt om i vår kommun.

Men vem gömmer sig under luvan på hela Staffanstorps tomtemor? Vem är Linda Lundqvist?

– I min hjärna startar ett nytt projekt ungefär varannan timme. Jag går väldigt mycket på magkänsla och jag inspireras av att se små ögon tindra. Det är så underbart roligt att få göra något spännande och sagolikt för andra människor, säger hon glatt.

Tror på analog magi

– Jag tror på den analoga magin. Den levande adventskalendern är endast digital i sin presentation på Staffanstorps kommuns webbplats och sociala medier. Annars skedde allt på riktigt på torget med lekfullhet, sagoberättande, dans, roliga sportaktiviteter och gemenskap.

– Dagens individualism är ett av våra stora problem idag, säger hon. Det är gruppen som gör oss starka, varje individ ska få plats, men det är för egocentrerat idag. Många barn mår dåligt. Det gäller att försöka göra allt man kan och kan jag bidra med litet glitter och sprida det bland alla barn, ungdomar och vuxna så känns det väldigt bra.

Linda är musiklärare sedan 20 år. Hon har sin arbetsplats på Anneroskolan där hon gärna involverar skolbarnen i sina aktiviteter.
På Luciadagen träffade staffanstorparna flera hundra av hennes skönsjungande elever på torget.

– Anneroskolan har ett klimat med väldigt hög trivsel där barnen tycker om att komma till sin skola, de trivs och får vara sig själva och det märks, barnens personlighet får utrymme och kan utvecklas och på det viset lägger man en stark grund för utvecklingen.

Startade tidigt

Lindas musikintresse grundlades tidigt. Pappan är basist och Linda började spela elorgel redan som åttaåring. I högstadiet tog hon gitarrlektioner och sedan gick hon musikgymnasiet på Heleneholmskolan i Malmö.

– Det var då jag bestämde mig för att det här vill jag jobba med. Många vuxna var förfärade, musik är väl inget jobb, du måste skaffa ett ”redigt jobb” sa de. ”Nej”, sa jag. Det är musik jag ska jobba med och jag fick support från min entreprenörpappa!

Redan som 19-åring drog hon igång sitt musikföretag Linda Lundqvist Music.

– Jag började med musik och teater. Jag har levt på musik till och från sedan dess i kombination med att jag undervisat, inom studieförbunden och skolan, för funktionsnedsatta, inom psykiatrin och med barngrupper.

– De senaste åtta åren har jag lett Allsångståget, ett projekt som startade genom en dialog med Claes Nilsson på Business Port Staffanstorp. Han lyssnade på mina tankar om allsång för barn och vuxna och inspirerade mig att förverkliga idén. Sedan har detta i sin tur lett vidare till andra projekt i kommunen.

– Det är fantastiskt att få dela med sig av det lilla man kan och jag kopplar gärna ihop olika delar. Gör jag till exempel ett event på torget i Staffanstorp är det självklart att byns ungar och mina elever ska vara med. Det är så härligt att få lyfta fram unga talanger i professionella sammanhang. Att se barn och ungdomar växa, att se den nytta och glädje alla kan ha av musik och kulturella uttryck är en enorm tillfredsställelse. Musiken blir en vän för livet, en stimulans i både sorg och glädje.

Turnerat i USA

Parallellt med lärarjobbet och musikentreprenörskapet har Linda även en spännande karriär som artist.

– Jag trubadurade mycket på pubarna i Malmö som ung, både ensam och i grupper, jag är med i ett musiknätverk som gett ut två ganska kända plattor: Tjo vad det viftar och Tjo vad det skiftar och jag spelar mycket tillsammans med gitarristen Mats Helmer Andersson. Vi har en fantastisk liten duo i countryton med mycket feeling och både egna och andras låtar.

Countryn har lett Linda ända till countryns hemland USA där hon turnerat i de legendomspunna musikstäderna Nashville, Austin och Dallas.

– Nashville är som ett stort High Chaparall, skrattar Linda som spelade in en singel senast hon var ”over there”.

– Jag har en manager i USA som fixar mina spelningar där. Mitt mål är att åka dit ett par månader nästa gång och bara spela runt. Visst är det hård konkurrens men det svenska sticker ut.

Men innan sådana planer kan fortsätta smidas är det åter dags för levande adventskalender på torget i Staffanstorp för andra julen i rad. Lucköppning varje dag under 24 dagar. Och såklart ett särskilt Luciafirande den 13 december med massor av skolbarn från skolorna i Staffanstorp.

– Vi ses på torget i december alla staffanstorpare, säger Linda.

Fakta

Namn: Linda Lundqvist.
Yrke: Musikant, kulturentreprenör och musiklärare
Född: 1976 i Lilla Harrie
Uppvuxen: Stångby
Bor: Radhus i Staffanstorp sedan 18 år
Familj: Två döttrar, 15 och 19 år. Tre kära bröder som alla spelar litet gitarr.
Fritidsintressen: Yoga och såklart musik!

Text: Ivar Sjögren för StaffanstorpsAktuellt