Återvinningsstationen vid Hjärups station

Återvinningsstation i Hjärup. Foto: Johanna Liwenborg

I samband med byggarbetet vid Hjärups station behöver återvinningsstationen där plockas bort. En ny placering är på gång. Under tiden hänvisas till återvinningsstationen på Klockaregårdsvägen.

I samband med fyrspårsprojektet försvinner återvinningsstationen vid stationen i Hjärup. Den nya stationen inväntar bygglov, men så fort det är färdigt kan FTI (Förpacknings- och tidningsinsamlingen) ställa ut sina containrar där. Under tiden hänvisar vi till återvinningsstationen vid Klockaregårdsvägen som får utökade tömningar.

Vi ber om ursäkt till de som drabbas av att återvinningsstationen vid Hjärups station försvinner.

FAKTA

FTI – Förpacknings- och tidningsinsamlingen är ett företag inom återvinningsbranschen som har till uppgift att se till att förpackningar och tidningar i Sverige samlas in och återvinns. Kontaktuppgifter: 0200 – 88 03 11 FTI´s webbplats>> .

Lämna en kommentar

Genom att kommentera godkänner du våra riktlinjer för kommentarer och du ger ditt samtycke (enligt dataskyddsförordningen) till att kommunen behandlar dina personuppgifter.

19 kommentarer till Återvinningsstationen vid Hjärups station

 1. Hej
  Det är ju minst sagt ironiskt att ”Framtidens kommun” ligger så långt efter på ett område som verkligen kommer att avgöra framtiden så som hållbarhet och miljömedveten.
  Varför har kommunen inte infört sortering i varje hushålls sopkärl än? Verkliga framtidskommuner har haft detta sedan slutet av 90-talet.
  Jag förstår verkligen upprördheten hos övriga här och jag delar den. Varför gör ni det svårare för oss som vill sortera och bidra till ett hållbart samhälle?
  Det är inte att vara Framtidens kommun det är Gårdagens kommun.

  1. Hej Alexander

   Jag förstår att folk är upprörda och beklagar de problem som har uppstått. När sophämtningen handlas upp är det politiska beslut och inte vi tjänstepersoner som avgör vilka tjänster som ska ingå. Under kontraktstiden går det inte att ändra vilka tjänster som ska erbjudas. Från och med februari 2020 är det ett nytt kontrakt och kommunen kommer då kunna erbjuda fastighetsnära sortering av både förpackningar och matavfall till de som önskar. Vi kommer att gå ut med mer information om det nu under våren.

   Med vänlig hälsning,
   Alfred, miljö- och avfallsingenjör, Staffanstorps kommun

   1. Hej
    Tack för ert svar. Jag förstår att ni tjänstemän ibland sitter lite klämda mellan politiken och medborgare. Men jag hoppas samtidigt att ni har möjlighet att framföra våra synpunkter i de diskussioner som ni har med politikerna eller att politikerna läser i dessa spalter.
    Jag blir väldigt glad när jag läser att fastighetsnära sortering är på gång. Det kommer att göra stor skillnad tror jag för hur mycket som sorteras. Hoppas också att det då blir dyrare för dem som inte väljer sorteringsalternativet i det fall det är frivilligt dvs.
    Tack.

    1. Hej

     Under arbetet med den nya upphandlingen framförde vi till politiken att vi känner av ett intresse från medborgare att kunna sortera hemma i sina kärl. Kul att få bekräftelse på att det är efterlängtat. I det nya avtalet som börjar 2020 kommer det vara möjligt att välja mellan flera olika sorters kärl, det vill säga det är ett frivilligt system. Vi kommer gå ut med mer information så fort vi har alla bitar, däribland taxan, på plats.

     Med vänlig hälsning
     Alfred, miljö- och avfallsingenjör, Staffanstorps kommun

 2. Om nu alla i Hjärup lägger papper, glas, plast osv bland hushållsavfallet. Vad händer Då? Jo Suez som hämtar våra sopor kommer att få köra många fler turer och kommer då att kräva rättelse av kommunen och ersättning. Då kanske de i Rådhuset reagerar och sätter upp en eller två nya stationer

  1. Hej Lennart

   Det är inte så avtalet ser ut med Suez och det är FTI som är ansvariga för att anordna återvinningsstationer. Kommunen samarbetar med FTI för att hitta lämpliga placeringar, men vi kan aldrig beordra FTI att ställa upp en återvinningsstation någonstans så som lagen ser ut. Både FTI och vi är dock måna om att det ska finnas tillräckligt många och välfungerande återvinningsstationer. Vi har en ny återvinningsstation på gång i Hjärup och kommer gå ut med information så fort vi har ett färdigt bygglov. Under tiden ber vi om ursäkt för de problem som har uppstått.

   Med vänlig hälsning
   Alfred, miljö- och avfallsingenjör

 3. Eftersom det inte finns tillräckligt med återvinningsstationer i Hjärup nu när den vid stationen är borta, är kravet på mig som medborgare att källsortera satt på undantag i Hjärup? Hur långt tycker framtidens kommun att jag ska åka med mina tomma mjölkförpackningar för att kunna fullfölja med skyldighet?

  1. Hej Anders

   Det är olyckligt att det blir längre för vissa att åka nu när återvinningsstationen vid stationen tagits bort. Vi beklagar detta. En ny station är på gång och det finns flera andra platser i Hjärup där vi kan få till återvinningsstationer så fort FTI byter till en annan sorts containrar som tar mindre plats. Vidare tar FTI gärna emot synpunkter angående deras återvinningsstationer via sin servicetelefon 020 – 088 03 11 eller hemsida http://www.ftiab.se.

   Med vänlig hälsning
   Alfred, miljö- och avfallsingenjör, Staffanstorps kommun

 4. Hej,

  Anmärkningsvärt att detta kan falla mellan stolarna. Att vi medborgare blir hänvisade till trafikverket för att få status på återvinningsstationen är under all kritik. Det må vara förhandlat att trafikverket ska bistå med detta under byggnationen – men jag anser att det är kommunen och dess avlönade tjänstemän som ska föra kommuninvånarnas talan och verka för kommunens intresse gentemot andra aktörer.

  Kom igen nu, Framtidens kommun!

  1. Vi ber om ursäkt för de problem som uppstått. Vi har påtalat för Trafikverket att vi är inte är nöjda med hur de hanterat sin del av avtalet. En ny station är på gång.

   Med vänlig hälsning
   Alfred, miljö- och avfallsingenjör, Staffanstorps kommun

 5. Instämmer att det är usel planering!

  1. Vi ber om ursäkt för de problem som har uppstått. En ny station är som sagt på gång.

   Med vänlig hälsning
   Alfred, miljö- och avfallsingenjör, Staffanstorps kommun

 6. Men hur är det möjligt med så dålig planering och framförhållning?

  Det kan ju inte direkt komma som en nyhet att Hjärup nu vänds upp och ner pga järnvägsbygget.

  En ny återvinningsstation skulle såkart ha planersts in i god tid innan.

  Den konkreta frågan nu är hur länge vi i norra Hjärup ska klara oss utan återvinningsstation? För det är i praktiken så det kommer att bli. Stationen på Klockaregårdsvägen är redan överbelagd som det är.

  1. Hej Hans!

   Det är avtalat med Trafikverket sedan länge att de ska tillhandahålla en tillfällig återvinningsstation under byggtiden. Varför de inte har gjort det får ni fråga dem om.

   Kommunen håller som sagt på att ta fram en ny återvinningsstation i Hjärup tillsammans med FTI. Så fort bygglovet har gått igenom ställer FTI upp sina containrar på den nya platsen. Vi ber om ursäkt för de problem som uppkommer under tiden.

   Med vänlig hälsning
   Alfred, miljö- och avfallsingenjör, Staffanstorps kommun

 7. Det är ju bra att man ska tömma oftare på Klockargårdsvägen, men vilket tidsspann innan ny återvinningsstation är på plats talar vi om? Har en beräkning på ökningen av miljö och buller och konsekvenserna där av gjorts med tanke på ökad trafik till och från återvinningsstationen?
  Det lär väl dröja innan en ny tågstation är på plats och återvinningsstationen kan öppna där.
  Vad händer om planen för byggnation vid Klockargårdsvägen vinner laga kraft? Då försvinner den sista återvinningsstationen i Hjärup, ska vi åka till andra kommuner med återvinningen då är det tänkt.
  Att Framtidens Kommun har så lite intresse för miljö är trist, trots att det byggs massor med nya hushåll i byn ökar möjligheten till återvinning inte i samma takt. Vad jag vet har ni tagit bort återvinningen vid Fredriks väg utan att ersätta den och nu är den vid stationen borta tillfälligtvis. Att i ett samhälle av Hjärups storlek tillhandahålla EN återvinningsstation är ett hån mot miljömedvetna innevånare. Det ska finnas mark avsatt i den nybyggda delen av Hjärup, varför inte öppna en station där?

  1. Hej Katharina

   Se även svar till Hans här ovan. Vi vet inte exakt när den nya återvinningsstationen kommer vara på plats, men förhoppningsvis fram till våren. Så fort bygglovet har gått igenom kommer FTI kunna ställa ut sina containrar.

   Som du skriver finns det flera platser i Hjärup där återvinningsstationer finns utritade i detaljplaner. Dessa kräver att mindre behållare används för att det ska få plats och tömningsfordonen ska kunna komma åt. Så fort FTI byter tömningssystem kan vi få till fler nya återvinningsstationer i Hjärup.

   Vi ber om ursäkt för de problem som uppstår under byggtiden.

   Med vänlig hälsning
   Alfred, miljö- och avfallsingenjör, Staffanstorps kommun

 8. Hejsan
  Stationen på Klockaregårdsvägen är ofta full och tyvärr placeras ofta sopor utanför i påsar eller löst. Eftersom ni nu hänvisar flera till att nyttja den är den min starka förhoppning om att ni också säkerställer att anläggningen tömmes oftare. Eller?

  Med vänliga hälsningar
  // Lennart

  1. Hej Lennart!

   Stationen vid Klockaregårdsvägen kommer att tömmas oftare. För att göra en felanmälan på en återvinningsstation, till exempel för att det är fullt eller att någon har slängt annat skräp på platsen, vänder ni er till FTI, som är de som driver återvinningsstationerna. De nås antingen på 0200 – 88 03 11 eller så kan man gå in på deras hemsida http://www.ftiab.se och göra en anmälan där.

   Med vänlig hälsning
   Alfred, miljö- och avfallsingenjör

   1. Hejsan Alfred
    Tack för ditt snabba och positiva svar. 🙂
    // Lennart