Populärt bland eleverna att betygsätta skolmaten

70 procent av skolbarnen i Staffanstorps kommun sätter högsta betyg på skolmaten. Foto: Ivar Sjögren

De s k happyknapparna i skolrestaurangerna i Staffanstorps kommun, som barnen och ungdomarna kunnat trycka på under ett år för att betygsätta skolmaten, blev en riktig succé.
Totalt 570 000 unika tryckningar på en fyrgradig skala visar att 70 procent av skoleleverna i Staffanstorps kommun var nöjda med sin skolmat.

– Vi har inga jämförelsesiffror men vi tror att det är ett bra resultat, säger kostchef Markus Östling och biträdande kostchef Johan Cederquist.
Dagligen serveras skolmat till 4 500 elever i alla Staffanstorps kommunala skolor, från förskoleklass till Åk 9.
För att ta reda på om eleverna är nöjda med skolmaten och vilka rätter man tycker om och vilka som inte är så populära infördes i januari i fjor en möjlighet att sätta betyg på skolmaten varje dag genom att trycka på en av fyra smileyknappar.

Populärt att trycka

Knapparna hade placerats vid utgången och det blev mycket populärt att avge sitt betyg. Fyra möjligheter fanns: Grön för jättenöjd, ljusgrön för nöjd, ljusröd för mindre nöjd och röd för inte nöjd.
– Målet är att få nöjdare matgäster genom att hitta de recept och maträtter som våra gäster tycker om, vi är ju här för barnens skull, säger de båda kostcheferna.
– Frågan vi ställt är ”Hur smakade maten idag?”, men vi vet också att en bra måltidsupplevelse är mer än det som ligger på tallriken.
Resultatet har gått digitalt direkt till kostcheferna och de skolköksansvariga på skolorna som avläst betygen varje dag.
De barn som går på fritids serveras tre rätter om dagen, frukost före skolan, skollunch samt mellanmål efter skolan.
– Under sportlovet förra året gjorde vi en satsning på frukost och mellanmål för fritids och införde litet smoothisar och hemmagjorda müslisorter och då såg vi tydligt hur happybetyget gick upp, berättar de båda.
Nu har ett år gått och nu har smileyknapparna tagits bort från skolrestaurangerna.
– Men kanske sätter vi ut dem igen om ett år för att se var vi ligger då.
Resultaten av betygsättningen har lett till vissa förändringar i menyn. Någon rätt har tagits bort, t ex kaviarfisk, och vissa rätter serveras oftare.
– De starkaste rätterna är spagetti med köttfärssås, ugnspannkaka, köttbullar och panerad fisk, de sviker aldrig.

Hela 570000 betyg på skolmaten sattes av skolelever i vår kommun förra året. 70 procent var mycket nöjda. Foto. Ivar Sjögren

Skolbarnen i Staffanstorps kommun erbjuds två alternativ varje dag, ett huvudalternativ och ett vegetariskt alternativ, båda lika näringsriktiga och fullgoda.
I genomsnitt består huvudalternativet en gång i veckan av fisk, kyckling eller kalkon och soppa, en till två gånger i gånger i veckan ingår fläskkött och ungefär en gång varannan vecka nötkött.
– Nötkött är miljömässigt sämre och serveras därför mera sällan, säger kostchefen.
De allra flesta väljer huvudalternativet. Fördelningen är ungefär 80/20. Specialkost av medicinska skäl utgör cirka åtta procent.
Skolmaten serveras som buffé där man delvis kan komponera sin tallrik själv.

Vegetariskt alternativ

Många väljer de vegetariska rätterna:
– Det finns en rad olika skäl till att man inte vill äta huvudalternativet, man tycker inte om fisk, gillar inte kyckling eller äter inte fläsk. Rent matematiskt kan vi erbjuda flera olika lunchalternativ eftersom alla lägger upp sin tallrik själva.
– Serveras köttfärssås erbjuder vi även en vegetarisk pastasås som är lika god och näringsrik med t ex sojafärs, annars gjord exakt likadant. Istället för köttbullar serveras det falafel eller vegetarisk bulle, och när det är soppa finns alltid en lika god vegetarisk alternativsoppa, om inte tomatsoppa är dagens huvudalternativ eftersom den i sig är vegetarisk.
– Ugnspannkakan är också helt vegetarisk, fläsket serveras som tillbehör och alternativtillbehöret kan då vara t ex en bönsalsa. Till detta finns alltid full salladsbuffé med minst fem olika sorters grönsaker samt en brödbuffé med hårt eller mjukt bröd.

Önskevecka

Kostcheferna jobbar hela tiden kreativt med sin planering och försöker på olika sätt interagera med de unga matgästerna.
Innan Happyknapparna infördes genomförde kostcheferna en önskevecka varannan månad. Önskeveckan har varit efterfrågad på matråden och är tillbaka i år när knapparna är borta.
– Det går till så att matråd på varje skola får skicka in en önskelista för en veckomeny. Så drar vi en lista och genomför den. Det är ett sätt att ta reda på vilka nya favoriträtter eller önskemål barnen har, men det är också kul att kunna skriva på matsedeln vilken skola och klass som önskat veckans meny.

Kostchef Markus Östling och biträdande kostchef Johan Cederquist. Foto. Ivar Sjögren

Vidareutbildning

Närmast på programmet står nu vidareutbildning för de 45 medarbetarna i kostsektionen.
– Vi genomför utbildning löpande, vartannat år inom specialkost och vartannat år i livsmedelshygien, säger Markus Östling och Johan Cederquist. Alla våra medarbetare är givetvis utbildade i detta sedan tidigare, men kunskap är färskvara och därför fräschar vi kunskaperna kontinuerligt.

Mer info

Vill du veta mer om skolmaten i Staffanstorps kommun, läs dokumentet här om kommunens kostpolicy.

Text och bild: Ivar Sjögren för StaffanstorpsAktuellt

 

 

 

.