Harald från Hjärup korsar Stilla havet

Harald Blohmé från Hjärup korsar just nu Stilla havet i en 14-meters segelbåt. Bilden är tagen på Påskön. Foto. Luca Deuschel

27-årige Harald Blohmé från Hjärup seglar just nu över det gigantiska Stilla havet i en 14 meters segelbåt. Påskön nåddes efter 17 dagar till havs. Vi fick en intervju i telefon med oceanseglaren från vår kommun igår söndag 17 mars timmarna innan båten F/S Moonwalker lade ut igen på väg mot Pitcairn Island.

– Att segla hit var en mycket speciell upplevelse och väldigt häftigt. Det är litet läskigt, spännande och väldigt roligt samtidigt, hälsar en glad oceanseglare i telefon via messenger.
– Efter en dryg vecka till havs hade vi en hel vecka kvar till land i alla riktningar. Man kände sig väldigt liten ute på mitten av det stora havet. Vi såg bara en enda båt på långt avstånd under hela färden, annars har det varit tomt.
Harald mönstrade på båten F/S Moonwalker på Galapagosöarna för ungefär en månad sedan och ska segla med ända fram till juni.
– Vinden låg på ungefär likadant varje dag och vi gick på kryss hela vägen. Jag trodde det skulle vara mer långtråkigt, men vi fyller ut dagarna ganska bra. Vi har det ganska lugnt ombord, fixar sånt som behöver fixas och spelar kort. På nätterna sitter vi alltid vakt två och två.

Stor gästfrihet

Påskön är en av de mest avlägsna platserna på jordklotet. Avståndet till närmsta bebodda ö är 2000 km.
– Den konstigaste känslan var att se land efter 17 dagar. Det såg ut som en liten sten långt borta som sakta kom närmare och närmare. Att det var just Påskön var litet häftigt, det var som att komma till en helt ny värld.
När vi ringer Harald över Messenger sitter han ombord på båten som ligger för ankar i bukten utanför huvudstaden Hanga Roa.
Vi frågar vad han ser från sin plats i båten under vårt samtal.
– Jag ser en liten by med palmträd vid kusten med mycket färgglada hus och stora vågor som slår in mot lavastenarna. I bakgrunden ser jag nio kala kullar som sticker upp, helt trädlösa. Man högg ner alla träd här för några hundra år sedan. Hela ön är kal förutom de nyplanteringar de gjort på vissa ställen.
Ön tillhör Chile, har knappt 8 000 invånare och är känt för sina karaktäristiska stenstatyer, moai, som huggits ur vulkanen Rano Raraku.
– Statyerna är riktigt häftiga, de står litet överallt. Här är helt fantastisk.
Han berättar att de blivit väldigt välmottagna på ön.
– Människorna är väldigt välkomnande, de kommer fram och pratar och bjuder hem oss, vi har varit på olika grillfester hos lokalbefolkningen den här veckan.

Pitcairn nästa

De är sju i besättningen, sex killar och en tjej, varav fyra svenskar, en tysk, en amerikan och en fransyska.
– En av killarna lagar all mat ombord. Vi äter veganskt, så det är litet nytt för mig, men det är jättebra mat.
Ingen fisk?
– Jo, bekänner Harald, vi fick en liten fisk som vi åt upp en halv dag från Galapagos.
Nästa anhalt efter Påskön är Pitcairn Island, en brittisk kronkoloni i Polynesien.
– Det tar en vecka-tio dar ungefär. Ska bli riktigt spännande att se hur ättlingarna till myteristerna på brittiska fartyget Bounty 1789 har det, säger Harald.
Med dagens teknik kan man hålla kontakt med hemmet även ute från världshaven.
– Vi har all säkerhetsutrustning ombord och vi har satellittelefon som vi kan maila från så det blir några mail i veckan. Att ringa från havet är däremot väldigt väldigt dyrt så det har jag inte gjort än.

Starta landslag i innebandy!

F/S Moonwalker har hemmahamn Malmö och hela resan har hittills tagit två år med olika besättningar.
Kapten ombord heter Adam Olofsson och hans mål med seglatsen är en fantastisk historia för sig.
– Han är på väg till Salomonöarna med en komplett innebandyutrustning i lasten. Han ska starta ett innebandylandslag där, han har fått sponsring från ett företag och har med sig kläder, klubbor, mål, allt, berättar Harald. Adam har gått ”all in” och ska försöka kvala in till VM med sitt planerade landslag, så han har tänkt stanna på Salomonöarna ett tag.

Läser medicin

Harald själv pluggar till läkare i Uppsala och har ett år kvar på sin utbildning. Till hösten är det studierna som gäller igen.
Vi frågar om det är en gammal dröm att segla över världshaven?
– Nej, egentligen inte. Jag pluggade spanska i Argentina och fick litet tid över under vintern och våren och visste inte riktigt vad jag skulle göra. En kväll kom jag in på sidan ”findacrew” och hittade Adam och F/S Moonwalker som sökte besättningsmedlemmar. Jag tyckte det lät spännande och skickade iväg ett mail.
Avfärden från Påskön närmar sig och Harald har litet uppgifter att utföra resten av dagen.
– Idag jobbar vi med det sista på båten innan vi seglar igen. Jag ska skrapa rost uppe på däck, vi ska köpa in vatten och proviantera. Frukt och grönsaker är det sista vi köper in innan vi sticker vidare.
Han vet inte riktigt var han kommer att mönstra när det blir dags för hemresa i juni.
– Svårt att säga när man seglar, jag gissar på antingen Samoa, Tonga eller kanske Fidji.

Facebook och Instagram

Kan vi och andra intresserade följa din fortsatta seglats? Finns det en resblogg?
– Ja, man kan följa oss på Instagram eller Facebook. Sök på F/S Moonwalker, tipsar Harald Blohmé innan vi önskar honom all lycka i fortsättningen på det stora äventyret på Stilla havet.

Text: Ivar Sjögren