Uppåkra fick ta emot ett fint pris!

Här flankerar fr v ordförande Michael Sandin och verkställande ledamot Karin Nilsson den legendariske bankmannen Lennart Haglund i samband med prisutdelningen på årsstämman i Sjöbo. Foto Maria Wallenius, Sparbanksstiftelsen Färs och Frosta

Uppåkra arkeologiska center har fått ta emot ett mycket fint pris. I samband med Sparbanksstiftelsen Färs och frostas årsstämma på torsdagskvällen 4 april delades Lennart Haglunds Stipendium ut. I år gick stipendiet till Stiftelsen Uppåkra arkeologiska center i Staffanstorps kommun. Årets stipendium är på 100 000 kr.

Stipendiet har instiftats för att hedra styrelseordförande Lennart Haglunds unika gärning inom den skånska bankvärlden under 50 års tid och delas ut årligen till en förening eller en person som gjort en betydande insats för den lokala samhällsutvecklingen inom stiftelsens verksamhetsområde.
– Vi är otroligt stolta och glada för denna utmärkelse, säger stiftelsens ordförande Michael Sandin, som var på plats för att motta priset tillsammans med stiftelsen verkställande ledamot Karin Nilsson.
– Uppåkra har de senaste åren utvecklat sin verksamhet på ett sätt som gör att historien kommer allmänheten till del, och det på ett vetenskapligt sätt, säger Maria Wallinius, verkställande tjänsteman i Sparbanksstiftelsen Färs och frosta. Det känns roligt att få visa denna uppskattning för stiftelsens arbete.

Arkeologiskola för tusentals barn

Just nu har Sparbanken Skånes Arkeologiskola startat sin säsong på Uppåkra och tusentals barn från stora delar av Skåne får möjlighet att gräva som arkeologer på Norra Europas mest spännande arkeologiska plats. Och barnen hittar riktiga fynd. Så sent som i veckan hittade barn från Osby ”smälta”, som kan vara en restprodukt efter glas eller metallhantverk.
– Barn bidrar till att lösa Uppåkras gåtor, vilket vi är väldigt glada för, säger Karin Nilsson.

Prismotiveringen

Så här lyder prismotiveringen: ”Årets Lennart Haglund-stipendium tilldelas Stiftelsen Uppåkra Arkeologiska Center för målmedvetet arbete att utveckla Uppåkra till en mötesplats för alla med historiskt intresse.
Uppåkra är Skandinaviens största, fyndrikaste och mest långvariga järnåldersbosättning. Platsen fungerade som ett kommersiellt, politiskt och religiöst maktcentrum och har varit befolkad under mer än tusen år, från 100-talet f.Kr. till 1000-talet e.Kr.
Stiftelsen Uppåkra arkeologiska center gör denna vår historiska skattkista tillgänglig och spännande för alla generationer att ta del av och sätter samtidigt Skåne på den nationella och internationella arkeologikartan.”