Barbro stortrivs i Sockerstan

Barbro Pihl stortrivs i sin nya lägenhet på Humana Sockerstan. Foto: Ivar Sjögren

För några veckor sedan flyttade Barbro Pihl från Pilegården till Sockerstan. Hon var en av de allra första som flyttade in i Humanas nya särskilda boende.
– Jag måste säga att jag trivs jättebra, jag flyttar inte härifrån, säger hon.

– Jag är jätteglad över att vi har samma personal som tidigare och det är också roligt att flera jag känner från Trivselpunkten också flyttar hit.
– Här är trevliga aktiviteter nästan varje dag. Det kan vara bingo, melodikryss, gymnastik och i morgon ska vi alla gå ut i parken tillsammans.
– Maten här är fantastisk, det måste jag understryka, tillägger Barbro.
Hon är en aktiv senior och har trivsamt inrett sin nya lägenhet med egna möbler, böcker, tavlor, egen dator med skrivare, IP-telefon och kaffekokare.

– Det ska bli spännande att se detta nya område växa fram, säger hon. Jag tycker om Sockerstan och är gärna ute och promenerar i parken.
Den 18 mars gick de första flyttlassen.
– Flytten har gått väldigt smidigt och bra. All utrustning är ny så vi behövde inte ta med så mycket och många anhöriga hjälpte till med ner- och uppackning. Idag har vi ett 50-tal boende som flyttat hit, från bl a Pilegården, Skolgatan och Sigfrid. Ytterligare ett 15-tal är inbokade, berättar verksamhetschef Daniel Bevréus.

Wifi, platt-TV och kokvrå
Humana Sockerstan är byggt i fem våningar och åtta avdelningar med vardera nio platser, totalt 72 vårdplatser.
På våning ett och två finns fyra avdelningar för dementa och på entrévåning samt våning tre finns fyra avdelningar med somatiska platser. Allra överst finns övernattningsrum för anhöriga, stor samlingssal för aktiviteter, gym, aktivitetsrum samt stor takterrass med utsikt ut mot parken och möllan.
Lägenheterna är ljusa och moderna med wifi, stor platt-TV, liten kokvrå med kokplatta, kylskåp, garderober, stort badrum samt höj- och sänkbar säng.
Alla avdelningar har stora öppna kök med allrum där de som vill äter tillsammans, här finns vardagsrum och inglasade uteplatser eller balkonger.
– Vi känner att flytten hit har varit ett lyft för många av våra hyresgäster. Alla boende kan röra sig fritt i hela huset, åka upp på takterrassen eller gå ut i den inhägnade trädgården. På Skolgatan var det så trångt att många valde att äta på sina rum, men här äter många fler tillsammans, berättar Daniel Bevréus.
Den 3 juni är det högtidlig invigning med bandklippning, mingel och bubbel.

FOTNOT.

Det nya särskilda boendet Humana Sockerstan är det första av tre helt nya äldreboenden i privat regi som slår upp sina portar i Staffanstorp. Under året öppnas även Villa Roos Park samt Villa Vikhem. För att beredas plats på särskilt boende i Staffanstorps kommun behövs ett beviljat biståndsbeslut. Den som är intresserad bör ta kontakt med sin biståndshandläggare för mer information.

Av Ivar Sjögren för StaffanstorpsAktuellt