15-årsjubilerande motorfestivalen satsar ungt

7 och 8 juni är det dags igen för Staffanstorps motorfestival. Foto SMF.

Fredag och lördag 7-8 juni drar Staffanstorps motorfestival igång för femtonde året i rad för alla motorintresserade Staffanstorpare och tillresta entusiaster. Festplatser är Rondellens handelsområde och Balders Hage.

– Vi firar vårt jubileum, med flera olika attraktioner. Som vanligt är det fri entré båda dagarna till samtliga evenemang, säger ordförande Per Mårtensson.
Staffanstorps motorfestival är ett av de stora årliga folkliga evenemangen i kommunen och brukar locka tusentals motorintresserade från när och fjärran.
Bakom det hela står eldsjälar och entusiaster i Staffanstorps Motorförening.
– Förra året hade vi 600 bilar på besök och med tanke på de många motorklubbar vi samarbetar med och en bred annonsering i motortidningar så tror vi det kommer ännu fler i år, säger Per Mårtensson.

Satsar på juniorer

– I år satsar vi särskilt på att väcka intresset hos motorintresserade ungdomar. – Många tror att motorsport kostar väldigt mycket pengar. Vi vill visa att det inte måste vara så och bidra till att öka rekryteringen även hos yngre motorintresserade.
Genom SHRA, Malmö Swedish hotroad association, kan vi bjuda på en uppvisning med juniordragsters och möjlighet för alla intresserade mellan 8 och 18 år att provsitta, hålla i ratten och gasa.
– De verkligt intresserade kan beredas möjlighet för provkörning vid ett senare tillfälle inne på Malmö raceway i oljehamnen, berättar Mats Claesson.
Det blir även ett extra fint besök på årets festival.
– Svenska bilsportförbundet har anmält att de ska delta med en egen buss på festivalsområdet där de presenterar sig och de olika bilsporter som är knutna till dem. Alla intresserade kan besöka bussen och tala med deras representanter.
Fredagens tider vid Rondellen är 18-22 och lördagens 9-16. På lördagsmorgonen serveras som vanligt gratis frukost.

Servering eller picknick

Det blir street race, cruising, utställning av unika fordon i olika kategorier, livemusik och barnaktiviteter.
– På lördagskvällen kl 19-24 fortsätter vi i Balders hage. Där kommer man att kunna dansa och äta, säger Mats Claesson.
Coverbandet Retroband spelar både på dagen på Rondellens handelsområde samt i Balders hage på kvällen. Bandet spelar populär musik från 50-60-70-80 talen, inte minst ur Kim Larsen, Sven-Ingvars, Lill-Babs och CCR:s stora låtskatter.
Enklare servering med korv, hamburgare, dryck erbjuds på båda festplatserna.
– Det är även tillåtet att ta med egen picknickkorg, säger arrangörerna.
I händelse av dåligt väder vid lördagskvällens dans i Balders Hage har medborgarhuset bokats som en regnförsäkring. Tyvärr så år det väldigt begränsat antal besökare som kan komma in där.
Staffanstorps kommun är huvudfinansiär och Staffanstorps motorfestival stöds även av ett antal sponsrande företag samt Sparbanken Skåne.

Mer info: staffanstorpsmotorförening.se samt Facebook

Av Ivar Sjögren för StaffanstorpsAktuellt