Än en gång blev Skånefestivalen en publiksuccé

Kultbandet Torsson drog en härlig publik till Jakriborg på Skånefestivalen. Foto: Ivar Sjögren

Danne Stråhed & Dynamo drog åter storpublik till Skånefestivalen på fredagen, precis som alltid. På lördagen var det konkurrens med fotbolls-VM, men efter Sveriges seger fylldes åter torget med festsugna som kom för att lyssna till kultbandet Torsson som inför en entusiastisk publik bjöd på alla sina gamla hits, inte minst ”Det spelades bättre boll…”

Än en gång har Skånefestivalen blivit en härlig publiksuccé!
Enligt bedömare var det publikrekord på fredagen i Jakriborg och uppskattningsvis kom över 1500 personer för att njuta av skånsk musik, mat, dryck, prisutdelningar och mycket annat.
Detta var tredje gången Danne Stråhed fyllde Jakriborgs gungande och sjungande torg med sin härliga låtar som nästan alla kan texterna till. Samtidigt fick fyra stolta pristagare ta emot sina fina kultur-, idrotts- och ungdomsledarpriser.

Danne Stråhed och Dynamo drog åter storpublik till Skånefestivalen i Jakriborg. Foto: Ivar Sjögren

Fotbollskonkurrens
På lördagen fortsatte festivalen med vikingatida musikteater för barn. Dramatikern, skådespelaren och riksspelmannen Anna Rynefors bjöd på ”Sigrid och Draken” kl 15 inför en entusiastisk skara av både barn och vuxna.
Därefter uppträdde en rad artister. Lokala singersongwritern Stina Sahlén från Hjärup gjorde ett fint framträdande med sitt band och egna låtar, Husbandet underhöll som vanligt, operasångaren Nils Cavardossi Olsson från Malmöoperan bjöd på vackra Edvard Persson-låtar och italienska arior, Mattias Bogefors och Mats Wiksborg bjöd på sin helt nyskrivna ”Bluesens språk” samt en passande låt om försenade pågatåg och Skånes godaste mikrobryggda öl korades efter en lång rad provningar.

Gamla och nya hitlåtar
Stämningen på torget i Jakriborg var på topp hela kvällen, inte minst tack vare den härliga skånske konferencieren Bärra Andersson som lockade ner många glada skratt under kvällen.
När kultbandet Torsson, Klippans stolthet, intog scenen hade festplatsen börjat fyllas igen efter den bragdfyllda segermatchen mot Tyskland. Torsson bjöd på en suverän konsert med alla sina gamla hitlåtar och några nya.

Prisutdelningar
Under Skånefestivalens första dag delade även ordförande Margareta Pauli i Beredningen för kultur, fritid och demokrati ut fyra av Staffanstorps kommuns finaste årliga priser tillsammans med fritidschef Andreas Andersson.

Kulturpriset
Uppåkras arkeologiska centers Karin Nilsson tog emot kulturpriset för särskilda insatser inom kulturområdet.
Karin sätter kommunen på kartan i och med utgrävningarna i Uppåkra, har knutit landets mest lästa barnboksförfattare Martin Widmark till fyndplatsen i så hög grad att han numera låter Halfdan Viking och Meja, kända karaktärer i hans ungdomsböcker, ha sitt ursprung där, har inlett samarbete med ESS och Max IV samt skapat Europas största arkeologiskola för skolbarn från kommunen och kringkommuner.

Idrotts- och ungdomsledarpriser
Priset för Årets idrottsprestation togs emot av Alfred Hansson, Staffanstorps judoklubb, för strålande prestationer i såväl EM, Europacuper som i SM.
Idrottsledarpriset 2019 delades ut till Jennie Andreasson, Staffanstorps judoklubb och Tomas Richter, Staffanstorps cykelklubb, för deras stora och fina insatser under många år som ledare och inspiratörer i sina respektive klubbar för barn och ungdom i Staffanstorps kommun.

Äggakaga och spiddekaga
Staffanstorps Gästis, Jakriborgs café & lunchrestaurang och Hjärups pizzeria stod för serveringen på torget där man också kunde prata och smaka spettkaka hos Jörgen Vollmer från Vollmers Spettkaksbageri, botanisera i ett bokbord med både ny och äldre skånsk litteratur samt få information om Uppåkra arkeologiska center. Två unga sommarlovsentreprenörer deltog också i festivalen och provade sina vingar på torget.

Hög stämning
Det var en fantastiskt hög och god stämning hela helgen och de båda sympatiska ordningsvakterna från Staffanstorps kommun hade ingenting att göra mer än att vandra runt i publikhavet och prata med glada festivalsbesökare.
Det var fri entré för alla. Medlemmar i Uppåkra IF var publikvärdar och visade vägen till parkeringsplatserna runt Jakriborg.

Arrangörer av Skånefestivalen 2019 var Staffanstorps kommun i samarbete med Leader Lundaland, Sparbanken Skånes ägarstiftelser Sparbanksstiftelsen Finn och Sparbanksstiftelsen Färs & Frosta, Uppåkra IF, Jakri AB, Staffanstorps Gästis, Hjärups caféteria & lunchrestaurang, Skånska Sillaacademien, Guldkanalen, Simon Axell-Thoor, Vollmers Spettkaksbageri, m fl