De nya sopkärlen visas på biblioteken

Fyrfackskärl Foto: Ohlssons AB

Under sommaren kommer det gå att titta på de nya sopkärlen som erbjuds när den nya sophämtningen startar nästa år. De kommer stå utställda på biblioteket i Staffanstorp och Hjärup.

Från och med den 1 februari 2020 börjar den nya sophämtningen i kommunen med Ohlssons AB som ny renhållningsentreprenör. Det kommer då att vara möjligt att välja mellan fyra olika sorters abonnemang med olika grad av sortering:

 • Två fyrfackskärl
 • Ett fyrfackskärl
 • Ett tvåfackskärl
 • Ett kärl för restavfall

Ett första utskick med information gick ut i början av juni. Det finns även att läsa här.

För att underlätta det kommande valet av abonnemang ges hushållen möjlighet att titta på de nya kärlen på biblioteken där det även finns uppsatt en skylt med ytterligare information. Måtten på de så kallade fyrfackskärlen där det går att sortera i fyra fack i varje tunna är 0,80 meter brett, 0,90 meter långt och 1,12 meter högt. Mer information om val, priser och andra saker kopplade till den nya sophämtningen kommer under året. Det finns ännu ingen antagen taxa varför vi inte kan svara på frågor angående vad det kommer att kosta.

Lämna en kommentar

När du väljer att kommentera så godkänner du våra riktlinjer för kommentarer och du ger ditt samtycke (enligt dataskyddsförordningen) till att kommunen behandlar dina personuppgifter.

57 kommentarer till De nya sopkärlen visas på biblioteken

 1. I somras besvarade Alfred, miljö- och avfallsingenjör, Staffanstorps kommun, en fråga här med ”Vidare så kommer det även i framtiden vara möjligt att dela tunna med sin granne och på så sätt få en billigare lösning.” Var hittar jag information om detta? Hittar inget på Ohlssons sida om detta.

  Med vänlig hälsning
  Linda

  1. Hej Linda,
   Det stämmer att man kommer kunna dela kärl med sin granne. Tyvärr kan man inte ansöka om detta förrän i februari. Om du och en granne delar på kärl kommer ni båda att betala grundavgiften på 1060kr och sedan dela på den rörliga avgiften.
   Med vänliga hälsningar
   Olivia, Miljö- och avfallsingenjör, Staffanstorps kommun

 2. Går det att ta bort facken för glas och tidningar de gånger man inte har något att lägga i dessa,
  Men har mer av tex matavfall?

 3. Går det att ta bort facken för glas och tidningar de gånger man inte har något att lägga i dessa,
  Men har mera av de andra soporna?

  1. Hej Thomas,
   Jag skulle inte rekomendera att man gör detta då insatserna kan hamna fel i kärlet vilket gör det svårare att tömma vid senare tillfälle.
   Med vänliga hälsningar
   Olivia, Miljö- och avfallsingenjör, Staffanstorps kommun

 4. Hej!

  När och hur skall man välja vilket alternativ man vill önskar ???

  Gert

  1. Hej Gert,
   Du ska ha fått hem ett utskick av Ohlssons med en personlig kod. Om du inte fått detta kan du mejla Ohlssons på info@ohlssons.se och be om en ny. Om du är intresserad av 2 stycken fyrfackskärl behöver du inte göra ett val.
   Med vänliga hälsningar
   Olivia, Miljö- och avfallsingenjör, Staffanstorps kommun

 5. Hej,

  Vi brukar ha denna avfall:
  -plast förpackningar
  – papper av allt slag
  – restavfall
  kompost som vi komposterar själv.

  Det känns lite konstigt med denna 4 er kärl, som kommer att tömmas nästan tomt på flera fack. Plast och papper förpackningarna är inte ens med på kärl 1. Vore det inte bättre och billigare att ställer glas, papper, metall och plast container i tätort – var man kan lämna in sin sopor? Det finns inte in Kyrkheddinge i alla fall.

  Hälsingar

  Anne

  1. Hej Anne,

   Tack för din kommentar.
   För att få full sortering vid din fastighet krävs det att du väljer två stycken fyrfackskärl.
   Den närmaste stationen för att lämna förpackningsmaterial om man bor i Kyrkheddinge finns på Återvinningscentralen som Sysav har i Staffanstorp.

   Med vänliga hälsningar
   Olivia, Miljö- och Avfallsingenjör

   1. Hej,

    Tack för svaret. Nu har vi en 80 liter kärl, som blir ungefär halv fullt inom två veckor. Får vi behåller den? Ja, vi åker ibland till Återvinningscentralen. Nya konceptet är nog bara åt stora hus med många boende.

    Hälsingar
    Anne

 6. Om man fortsätter att ha det sopkärl som man har idag så undrar jag hur länge man får ha dessa innan man måste byta till fyrfacks kärl, vilket år?

  1. Hej Eva,

   Den nya lagstiftning som finns på området säger att 60 % av hushållen ska ha möjlighet att sortera vid sin bostad till 2021 och samtliga hushåll till 2025. Exakt hur det kommer bli i praktiken är svårt att säga. Så som det ser ut idag lär det inte bli något krav att byta till fyrfack innan 2025. Mycket kan hända fram till dess så vi kan inte säga något mer exakt än ungefär år 2025.

   Med vänlig hälsning,
   Alfred, miljö- och avfallsingenjör, Staffanstorps kommun

 7. För oss som inte har plats till två stora kärl plus trädgårdstunna, men ändå vill källsortera (antar att det är rätt många hushåll)…. Ett fyrfackskärl lät ju rimligt, tills att jag såg bilden på Kärl 1. Det ser ut som att 1/4 av kärlet är dedikerat till tidningar(!). Hur kommer det sig att det inte är t.ex. för pappersförpackningar istället? Man undrar ju hur många som ens prenumererar på papperstidning idag. Är det för att slänga StaffanstorpsAktuellt varannan månad?

  1. Hej Emil
   Det är semestertider och vi har ingen som just nu kan svara på din fråga. Tjänstemannen som jobbar med detta är tillbaka den 19 augusti.
   Trevlig sommar!

   Vänligen Marie Schyllert, Tekniska avdelningen

  2. Hej Emil,
   Kul att ni vill källsortera. Ett fyrfackskärl är tänkt som en möjlighet för de som inte får plats med två fyrfackskärl. Vilka avfallsslag som finns i vilken tunna är en svår avvägning. Pappers- eller plastförpackningar hade absolut varit bra att ha med i kärl 1 om man tittar på vad som förekommer mest. För att kunna använda samma bil till alla sorters tunnor har vi ändå behövt välja den indelning som vi gjort. Det stämmer att mängden papperstidningar minskar. Det förekommer dock fortfarande och även reklamblad och liknande trycksaker som man bläddrar i ska slängas tillsammans med tidningar.

   Med vänlig hälsning,
   Alfred, miljö- och avfallsingenjör, Staffanstorps kommun

   1. Tack för ditt svar Alfred!

    Så klart ska även ev. reklamblad sorteras, även om jag tror att den miljömedvetna undanber sig reklam i brevlådan.

    Besökte två av Hjärups nuvarande återvinningsstationer häromveckan. Containern för pappersförpackningar var i vanlig ordning fylld till bredden på båda ställena, medan tidningscontainers hade gott om plats. Kommunen skulle ju göra en stor miljöinsats om alla hushåll kunde sortera plast och pappersförp i sin egen tunna.

    1. Ja det hade varit bra att kunna slänga plast och kartong i kärl 1. Det är flera olika saker att ta hänsyn när man ska välja indelningen i tunnorna. En viktig faktor i vårt val har varit att det ska gå att tömma alla tunnor med samma bil och då får vi anpassa oss efter var mat- och restavfallet finns i den tunna som bara är mat- och restavfall. Det är en indelning som funkar bra i flera andra kommuner i regionen, så vi hoppas att det ska funka bra här också.

     FTI, som är de som driver återvinnignsstationerna, uppskattar om man rapporterar till dem att en återvinningsstation behöver tömmas eller städas. Det gör man enkelt via deras hemsida, http://www.ftiab.se, eller via telefon 0200 – 88 03 11.

     Med vänlig hälsning,
     Alfred, miljö- och avfallsingenjör, Staffanstorps kommun

 8. Verkligen efterlängtat att kunna lämna i princip alla sopor vid tomtgränsen och inte behöva gå iväg till återvinningsstationen!

  1. Hej Jenny,
   Kul att det är uppskattat!

   Med vänlig hälsning,
   Alfred, miljö- och avfallsingenjör, Staffanstorps kommun

 9. Har inte upphandlaren glömt bort att det finns hushåll med 1 person? Ska vi betala fullt för halvfulla tunnor? Nu har man möjlighet att välja liten eller stor tunna. Denna möjlighet tycks inte vara möjlig med de nya tunnorna eller har jag missuppfattat detta?

  1. Hej Inga
   Det är semestertider och vi har ingen som just nu kan svara på din fråga. Tjänstemannen som jobbar med detta är tillbaka den 19 augusti.
   Trevlig sommar!

   Vänligen Marie Schyllert, Tekniska avdelningen

  2. Hej Inga,
   Det kommer vara möjligt att välja mellan tre storlekar på de tunnor som bara är för restavfall: 140 liter, 190 liter eller 370 liter. Det innebär att den minsta tunna vi kommer erbjuda är något större än den minsta tunna vi erbjuder idag som är på 80 liter. Vidare så kommer det även i framtiden vara möjligt att dela tunna med sin granne och på så sätt få en billigare lösning.

   Med vänlig hälsning,
   Alfred, miljö- och avfallsingenjör, Staffanstorps kommun

 10. Hej! Angående alternativet ”ett kärl för restavfall”. Vad är skillnaden mellan detta alternativ och det som finns idag?

  1. Hej Jonas,

   Ett kärl för restavfall är samma sorts kärl som finns idag. Det alternativet innebär alltså ingen förändring mot dagens upplägg bortsett från att vi minskar antalet storlekar på kärlen. Framöver kommer vi enbart erbjuda storlekarna 140 liter, 190 liter och 370 liter. Om man sedan tidigare har ett kärl på 130 liter kommer man att kunna behålla det om man vill. Vi kommer då behandla det som ett kärl på 140 liter.

   Med vänlig hälsning,
   Alfred, miljö- och avfallsingenjör, Staffanstorps kommun

   1. Hej,
    Vad händer med oss som idag har ett kärl på 240 liter och har valt att fortsätta med samma alternativ efter byte av leverantör?

 11. Verkar som att den som upphandlat inte har funderat på att hushåll ser väldigt olika ut. Jag fyller inte ett litet kärl nu och lär inte fylla de större kärlen mer än till högst hälften.
  Så litet kärl för mig så samlar jag själv ihop glas tidningar kartonger osv o kör till tippen o handlar på Willys efter det.

  1. Hej Inga,

   Jättebra att du sorterar och samordnar det med andra ärenden. De som enbart önskar ett restavfallskärl kan välja mellan 140 liter, 190 liter eller 370 liter, så vi hoppas att alla ska kunna hitta en passande storlek för sina behov. I fyrfackskärlet finns det plats för 160 liter restavfall och 120 liter matavfall utöver möjligheten att sortera. De tunnorna tar visserligen lite mer plats, men erbjuder en stor service för hushållen och från erfarenhet från andra kommuner vet vi att fler hushåll sorterar bättre när sorteringen kan ske vid bostaden.

   Med vänlig hälsning,
   Alfred, miljö- och avfallsingenjör, Staffanstorps kommun

 12. Vet inte vad det kommer kosta! Har ni köpt grisen i säcken eller vad är det frågan om. Vad är det för fel på dagens systemen med all skit i ett kärl.

  1. Hej Stefan,

   Innan kommunfullmäktige har antagit en taxa så kan vi inte säga vad de olika abonnemangen kommer kosta. Det är alltså ett politiskt beslut som behöver fattas. Anbuden från de olika sophämtare som erbjudit sig att hämta avfallet har utvärderats så att de med lägst kostnader har tilldelats kontraktet. Anledningen till att vi kommer börja erbjuda nya tjänster är en blandning av ny lagstiftning, mål i kommunens avfallsplan, politiska beslut, ökad service och hänsyn till miljöfrågor.

   Med vänlig hälsning,
   Alfred, miljö- och avfallsingenjör, Staffanstorps kommun

 13. Måste man sortera matavfallet?
  Om jag förstår lämnad information rätt så kan ett hushåll fortsätta med endast en tunna för restavfall och välja att själv köra till återvinningsstationen med resten . Är det så?
  Hur blir det med tunna för trädgårdsavfall?

  1. Hej Birgitta,

   Det är frivilligt att sortera matavfallet. Från 2021 måste alla kommuner i Sverige erbjuda möjligheten till sina invånare att sortera matavfall, men invånarna väljer själva om de vill göra det. Vad gäller förpackningar och tidningar så kan hushållen fortsätta att välja att enbart ha en tunna för restavfall och köra resten till en återvinningsstation. Det kommer fortsatt vara möjligt att ha en tunna för trädgårdsavfall.

   Med vänlig hälsning,
   Alfred, miljö- och avfallsingenjör, Staffanstorps kommun

 14. Hur stort är kärlet för två fack (matavfall+restavfall) respektive kärlet för enbart restavfall? Vi har fn ett kärl på 130 liter som vi fyller till hälften under 14 dagar. Problem att få plats med större kärl utan att bygga om i trädgården.

  1. Hej Jens,

   Tvåfackskärlet för mat- och restavfall är lika stort som ett fyrfackskärl, det vill säga 370 liter med mått enligt ovan. För enbart restavfall kommer det finnas några olika storlekar. Jag återkommer med mått på dessa.

   Med vänlig hälsning,
   Alfred, miljö- och avfallsingenjör, Staffanstorps kommun

   1. Så för att kunna separera matavfall från restavfall krävs ett kärl på 370 liter. Idag producerar vi cirka 50 liter av dessa två fraktioner per fjorton dar. Uppskattningsvis är rent matavll cirka 10 liter. IMHO låter 370literskärl som ett kraftigt overkill.

    1. Hej Jens,

     Det är bra att ni har lite avfall. För att kunna erbjuda lämpliga tjänster med hänsyn till en valfrihet för hushållen, kommande förändrad lagstiftning, att kunna tömma alla tunnor med samma bil och andra praktiska frågor så har vi gjort vissa avvägningar. Vi hoppas att alla ska kunna hitta ett abonnemang de trivs med.

     Med vänlig hälsning,
     Alfred, miljö- och avfallsingenjör, Staffanstorps kommun

    2. Vi är tre i hushållet och hade kunnat haft den minsta tunnan även när sonen var blöjbarn. Vi hade hoppats kunna ha endast mat- och restavfall, men behöver absolut inte en bautasoptunna. Hur tänker ni när ni exkluderar oss som har lite sopor/små hushåll i er satsning?

     1. Hej Kajsa
      Det är semestertider och vi har ingen som just nu kan svara på din fråga. Tjänstemannen som jobbar med detta är tillbaka den 19 augusti.
      Trevlig sommar!

      Vänligen Marie Schyllert, Tekniska avdelningen

     2. Hej Kajsa,
      Det har varit många olika sorters förutsättnignar att ta hänsyn till. Vi hoppas att alla ska kunna hitta ett abonnemang de trivs med. Om man till exemepel tycker att mat- och restavfallskärlet är för stort finns möjligheten att dela kärl med grannen.

      Med vänlig hälsning,
      Alfred, miljö- och avfallsingenjör, Staffanstorps kommun

 15. Hej
  Verkar som min tidigare kommentar försvann när ni uppdaterade sidan.
  Jag undrar vad som gäller för bostadsföreningar. Kommer föreningens styrelse få information om vilka val en förening har.

  1. Hej Tommy,

   Vi ska gå ut med information till bostadsrättsföreningar också. Där behöver man främst fundera på om man vill ha möjlighet att sortera matavfall. Detta kommer i så fall göras i ett separat 140-literskärl.

   Med vänlig hälsning,
   Alfred, miljö- och avfallsingenjör, Staffanstorps kommun

 16. Hur ser de fyra olika abonnemangen ut? Vad kostar de olika abonnemangen? Jag fick inte första utskicket, var kan jag ta del av det?

  1. Hej Jörgen,

   Vi uppdaterar texten här ovan och lägger upp utskicket som en pdf. Kommunfullmäktige har inte antagit någon ny taxa än, så vi kan inte säga något om vad de olika abonnemangen kommer kosta.

   Med vänlig hälsning,
   Alfred, miljö- och avfallsingenjör, Staffanstorps kommun

 17. Hej
  Kommer det ej finnas möjlighet till att ha tunna för trädgårdsavfall nu?

  1. Hej Otto,

   Det kommer fortsatt finnas möjlighet att ha en trädgårdstunna.

   Med vänlig hälsning,
   Alfred, miljö- och avfallsingenjör, Staffanstorps kommun

 18. Hej
  Vad gäller för bostadsföreningar. Kommer föreningen bli kontakad så vi vet vilka alternativ vi har?

  1. Hej Tommy,

   Jag har besvarat din fråga här ovan.

   Med vänlig hälsning,
   Alfred, miljö- och avfallsingenjör, Staffanstorps kommun

 19. Hej,

  När kommer utskick med info i brevlådorna?

  1. Hej Camilla,

   Ett första utskick med övergripande information gick ut i förra veckan. Mer information kommer ut under året. En visning av de nya bilarna planeras till slutet av sommaren, så inför det kommer det ett nytt utskick.

   Med vänlig hälsning,
   Alfred, miljö- och avfallsingenjör, Staffanstorps kommun

   1. Ok, låter bra! Tyvärr har vi ej fått det. Var kan jag hitta den information som skickats ut?

    1. Hej Camilla,

     Vi uppdaterar texten här ovan och lägger upp utskicket som en pdf.

     Med vänlig hälsning,
     Alfred, miljö- och avfallsingenjör, Staffanstorps kommun

     1. Perfekt, tack så mycket 🙂

   2. Hoppas att alla hushåll får nästa gång. Vi har inte fått något första utskick.

    1. Hej Kajsa,
     Vi ska se till att ni får nästa utskick.

     Med vänlig hälsning,
     Alfred, miljö- och avfallsingenjör, Staffanstorps kommun

 20. Härligt att det är på gång med fastighetsnära insamling! En perfekt tjänst som sparar miljön.

  1. Hej Anna,

   Kul att tjänsten är uppskattad.

   Med vänlig hälsning,
   Alfred, miljö- och avfallsingenjör, Staffanstorps kommun


 • Kommentarer


  pool

 • Digital anslagstavla


  pool

  Här publiceras den information som tidigare funnits på den fysiska anslagstavlan utanför rådhuset. Du finner tillkännagivanden, kungörelser, justerade protokoll med mera. Läs mer »

 • Jobba hos oss


  pool

  Bli en av oss! Vi har över 25 000 invånare att ge en god service till. Våra medarbetare är vår främsta styrka. Hos oss finns många olika yrkesroller och befattningar. Läs mer »

 • Evenemang


  violin

  Det finns mycket att uppleva och göra i Staffanstorps kommun. Här hittar du information och tips om kommande evenemang, såväl kommunens som andra aktörers. Läs mer »