En hejdundrande historisk festhelg med vendeltidare och vikingar

Helgen 24-25 augusti väntas åter tusentals besökare och uppklädda "krigare" till Vendeltidsdagarna i Uppåkra. Foto Ivar Sjögren

– Vi vrider tillbaka tiden i Uppåkra med hela 1 400 år och bjuder in till en hejdundrande fest med fri entré i regionens forna maktcenter, välkomnar arkeologerna Sofia Winge och Linda Spanier på Uppåkra arkeologiska cener.

Lördag och söndag 24-25 augusti är det stor fest i Uppåkra i Staffanstorps kommun.
– Alla är välkomna till Uppåkra för att njuta av makten och prakten under vendeltiden, en ganska okänd men avgörande och spännande period i vår historia, välkomnar arkeologerna Sofia Winge och Linda Spanier.
Under den historiska festivalen återskapas regionens forna maktcentra med en stor fest för hela familjen och alla historiskt intresserade.

Riktiga boplatser

Över 100 ”krigare” bor i autentiska boplatser. Entrén till den arkeologiska fyndplatsen i Uppåkra blir denna helg som en tidsportal in i järnålder där vi får uppleva autentiska boplatser och möta krigare och personer uppklädda i tidstypiska kläder och utsmyckningar. En lång rad historiska autentiskt smyckade, skrudade och rustade vendeltida och vikingatida sällskap från England, Italien, Danmark, Tyskland, Norge och Sverige deltar med över 100 personer, s k reenactors och gör Vendeltidsdagarna till en autentisk uppvisning av hur livet såg ut på järnåldern, hur man uppträdde, rustade och beväpnade sig och klädde sig till fest och högtider.

Maktcentrum

För 1 400 år sedan var Uppåkra ett sjudande, levande maktcentrum med en stor befolkning av krigare, handelspersoner och hantverkare och benämns ofta Lund före Lund. Vendeltiden dateras till 550 – 790 i vår historia, tiden precis före vikingarna, och är den mellersta perioden av den yngre järnåldern och var den flärdfulla tidsperioden som föregick och formade vikingatiden och i förlängningen även vår egen tid.

Talkshow

Tidsportal och talkshow med Cecilia Nebel. Under dagarna kommer det att bjudas på massor av spännande aktiviteter. Cecilia Nebel, från Late night Lund bjuder på talkshow med intressanta gäster varje dag kl 13-14.
Olika typer av hantverk som kan ha tillverkats i Uppåkra på järnåldern visas upp: t ex smide, gjutning, växtfärgning och textil och öltillverkning. Det blir modevisningar då vendeltidens praktfulla klädedräkter förevisas och diskuteras.

Barnteater, musik, arkeologiskola och guidningar

En av Sveriges idag mest lästa barnboksförfattare Martin Widmark har skänkt ett nyskrivet barnteatermanus, Tors hammare, till Uppåkrastiftelsen med de kända vikingabarnen Halvdan och Meia i huvudrollerna. Teatern sätts upp av Teater Lukkan tre gånger på lördagen och fyra gånger på söndagen. Besökarna får lyssna till vendeltida musik och prova musikinstrument från järnåldern hos musikarkeolog Cajsa Lundh. Det bjuds på arkeologiskola och guidade visningar hela dagarna. På plats finns även Vattenhallen med sin Experimentstation. Restaurangtältet serverar en järnåldersmeny.

Helgen 24-25 augusti väntas åter tusentals besökare och uppklädda "krigare" till Vendeltidsdagarna i Uppåkra. Foto Ivar Sjögren

Fri entré

Alla bjuds på fri entré tack vare stöd av Sparbanken Skånes ägarstiftelse Sparbanksstiftelsen Finn och ArcheoBaltprojektet vid Lunds universitet.
Invigning sker lördag 24 augusti kl 12 av Carl Johan Sonesson, ordförande i Region Skåne. Öppettider: Lördag och söndag 24-25/8 kl 10 – 16.

Fakta om Uppåkra arkeologiska center

Består av 44 hektar (mer än 57 fotbollsplaner) som under mer än 1 000 år var en stadsliknande plats för handel och hantverk, men främst ett religiöst maktcentrum. Uppåkra är Nordens största, fyndrikaste och mest långvariga järnåldersbosättning. Över 30 000 metallföremål har hittills detekterats, varav en betydande del är högklassigt hantverk från England, Centraleuropa och Mellanöstern.

Sparbanken Skånes Vendeltidsdagar är ett arrangemang av Stiftelsen Uppåkra arkeologiska center, Sparbanken Skånes ägarstiftelse Sparbanksstiftelsen Finn och Archeobaltprojektet vid Lunds universitet i samarbete med Folkuniversitetet i Lund, Lilla trädgårdscaféet/Staffanstorps gästisUppåkra församlingUppåkras vänförening, Hjärups byalag, Uppåkra IF, med flera.

The ”Vendelstidsdagarna i Uppåkra” are part of ArchaeoBalt project, which is co-financed by the European Regional Development Fund within the Interreg South Baltic Programme 2014-2020.

Mer info: www.uppakra.se och Facebook: Vendeltidsdagarna i Uppåkra