Kom och titta på den nya sopbilen

Fyrfacks sopbil Foto: Ohlsson

Två lördagar i rad i augusti visar vi upp den nya sopbilen. Mellan klockan 10 och 13 finns sopbilen, den nya entreprenören och kommunen på plats för ytterligare information om den nya sophämtningen. Den 24 augusti är vi i Hjärup och den 31 augusti i Staffanstorp.

För att kunna hålla avfallet separerat i de olika materialen behövs en ny sorts sopbil jämfört med tidigare. Nu kommer sopbilarna vara indelade i fyra fack på insidan som passar mot indelningen i de så kallade fyrfackskärlen, vilket gör att plasten hamnar för sig, kartongen för sig, glaset för sig och så vidare och kan återvinnas till nya förpackningar. Indelningen i fyrfackskärlen har gjorts så att även restavfallskärl och tvåfackskärl kan tömmas med samma bil. Restavfallet töms då mot restavfallsdelen i sopbilen och matavfallet töms mot matavfallsdelen.

Tid och plats för visningen är
Hjärup, Hökplanen –  Lördag 24 augusti, klockan 10 till 13
Staffanstorp, Mårtensplatsen – Lördag 31 augusti, klockan 10 till 13

Den nya renhållningsentreprenören, Ohlssons AB, kommer vara på plats tillsammans med representanter från kommunen för att visa hur tömningen går till och svara på frågor. Vi kommer även berätta mer om hur det funkar med insamling av matavfall. Ett vykort med information om visningen har gått ut till alla hushåll och finns även att läsa här.

Trädgårdsavfall kommer fortsätta att tömmas som tidigare. Mer information om när det är dags att välja abonnemang och hur det går till kommer vid ett senare tillfälle. Innan det finns en antagen avfallstaxa kan vi inte säga något om vad de olika alternativen kommer kosta.

Lämna en kommentar

När du väljer att kommentera så godkänner du våra riktlinjer för kommentarer och du ger ditt samtycke (enligt dataskyddsförordningen) till att kommunen behandlar dina personuppgifter.

4 kommentarer till Kom och titta på den nya sopbilen

 1. Ni skriver att det är på Mårtensplatsen i Staffanstorp men var ligger det ??

  Hur tänker ni när det är frivilligt att sopsortera?
  Antingen tar ni väl ett beslut om att alla hushåll ska sopsortera allt, eller får vi alla fortsätta som innan att köra till återvinningsstationerna.
  Men detta är väl ingen bra lösning i ett miljöhänseende.
  Vårt hushåll har sopsorterat sen ca 15 år tillbaka sen. Det vi har sorterat är ofärgat glas, färgat glas, metall, plast, kartong, tidningar. Vi ser framemot att alla ska sopsortera allt i vår kommun.

  1. Hej Kristina,

   Vi uppdaterar informationen här ovan med en karta. Mårtensplatsen ligger vid Storgatan mitt emot Bråhögsbadet.

   Vilka tjänster kommunen ska erbjuda är ett politiskt beslut. Jag får be dig vända dig till politiken för att få svar på din fråga.

   Med vänlig hälsnign,
   Alfred, miljö- och avfallsingenjör, Staffanstorps kommun

 2. Hej,
  Vem har beslutat detta och varför??
  Innan ni tar ett sådant beslut så ska berörda medborgare få säga sitt.
  Det ger ett merjobb att sortera detta och företaget som tar hand om avfallet säljer detta vidare sorterat och tjänar pengar på det jobb som vi förväntas göra gratis.
  Vart är taxan för detta??
  Förutsätter att det blir rejält billigare, allt annat är helt ointresserant.
  Mvh
  Patrik

  1. Hej Patrik,

   Beslut om vilka tjänster för avfallshantering som kommunne ska erbjuda är politiska beslut, så jag får hänvisa dig till politiken med dina frågor. Även taxan ska beslutas av politiken.

   Allt avfall som samlas in av kommunen tillhör kommunen. Det betyder att det är kommunen som får intäkter från utsorterat material, vilket i förlängningen gynnar medborgarna och miljön. Entreprenören får bara en förutbestämd ersättning för att köra sopbilarna. Erfarenheten från andra kommuner är att systemet gör det enklare för medborgarna när de kan sortera hemma på sin tomt istället för att behöva åka iväg till en återvinningsstation.

   Med vänlig hälsning,
   Alfred, miljö- och avfallsingenjör, Staffanstorps kommun


 • Blanketter/e-tjänst

  pool

  Staffanstorps kommun har ingen e-tjänst, men håller för närvarande på att utveckla sina e-tjänster. Letar du efter blanketter kan du hitta dessa här.

 • Digital anslagstavla


  pool

  Här publiceras den information som tidigare funnits på den fysiska anslagstavlan utanför rådhuset. Du finner tillkännagivanden, kungörelser, justerade protokoll med mera. Läs mer »

 • Jobba hos oss


  pool

  Bli en av oss! Vi har över 25 000 invånare att ge en god service till. Våra medarbetare är vår främsta styrka. Hos oss finns många olika yrkesroller och befattningar. Läs mer »

 • Evenemang


  violin

  Det finns mycket att uppleva och göra i Staffanstorps kommun. Här hittar du information och tips om kommande evenemang, såväl kommunens som andra aktörers. Läs mer »