Microsoft bygger datacenter i världsklass i Staffanstorp

Markarbete på Kronoslätt. Foto: Andreas Holm

Staffanstorp blir platsen för Microsofts nya datacenter. Kommunen har valts ut av Microsoft efter en omfattande process med fler än 35 olika vägda kriterier som utvärderats av företaget, bland annat. tillgången till kvalificerad arbetskraft och kraftförsörjning.

”Microsofts pågående mångmiljardsatsning i Staffanstorp blir den största företagsetableringen i kommunens historia. Det är väldigt glädjande att – efter ett år av konstruktiva samtal – kunna berätta att Microsoft väljer att bygga ett datacenter i världsklass och etablera sig i Staffanstorp”, säger Christian Sonesson (M), kommunstyrelsens ordförande i Staffanstorp.

Byggandet av Microsofts datacenter har inletts, bland annat genom förberedande markarbeten. Under de kommande månaderna kommer arbetet med huvudbyggnaden att påbörjas.

”Det är svårt att överskatta betydelsen av Microsofts storsatsning i Staffanstorp. Dels blir Microsoft en av kommunens största arbetsgivare, dels kommer företaget långsiktigt att bidra till lokalsamhället genom sociala fonder till kommunens verksamhet och vårt lokalsamhälle”, säger Christian Sonesson (M) och fortsätter:

”I samtalen om hur de sociala fonderna kan gagna lokalsamhället har det framgått att det inte handlar om obetydliga resurser. Även om ingenting är definitivt bestämt ännu, kan jag avslöja att diskussionerna rört bland annat skola och utbildning, miljöprojekt, främjande av det lokala näringslivet och kulturhistoriska insatser. Samtalen kommer att fortsätta och inkludera företrädare för det lokala samhället”.

Ett datacenter genererar väldigt lite trafik och omgivningen kommer inte att påverkas av höga ljudnivåer, buller eller liknande. Microsoft vinnlägger sig om att minimera miljöpåverkan.

”Företrädarna för Microsoft har i alla delar varit mycket konstruktiva och professionella i diskussionerna och jag ser fram mot att utveckla vårt framtida samarbete”, avslutar Christian Sonesson (M).

”Microsofts pågående mångmiljardsatsning i Staffanstorp blir den största företagsetableringen i kommunens historia”, säger kommunstyrelsens ordförande Christian Sonesson M). Foto: Andreas Åberg

 

 

 

Lämna en kommentar

När du väljer att kommentera så godkänner du våra riktlinjer för kommentarer och du ger ditt samtycke (enligt dataskyddsförordningen) till att kommunen behandlar dina personuppgifter.

7 kommentarer till Microsoft bygger datacenter i världsklass i Staffanstorp

  1. Vem är konstruktionsentreprenade till byggarbetet?

    1. Hej David! Tack för din kommentar. För det första vill jag be om ursäkt att du fått vänta på svar. Det är Sisk Group som är entreprenör för byggarbetet. Vänlig hälsning, Andreas Holm, Staffanstorps kommun.

  2. Säkert bra för kommunens ekonomi men det gör ju infarten inte vackrare med ytterligare en låda och dessutom på Sveriges bästa jordbruksmark. Har därför svårt att ställa mig i hyllningskören.

  3. Jätteroligt att nya företag lockas till vår by. Undrar bara om länsstyrelsen har/kommer tillse att en fornlämningsundersökning genomförs. Platsen ligger ju i sådan terräng där fornlämningar ofta påträffats, se bara Uppåkra.

  4. Den värme som kommer att alstras och måste bort – går den till spillo eller återanvänds den på något sätt?

  5. Hur blir det med att förse Datacentret med solcellspaneler på tak och söderliggande fasad?
    Något som en rad andra större fastighetsägare tillämpar idag.

  6. Grattis Staffanstorp, bra jobbat! Det är positivt för hela skåne med en sådan stor etablering. Detta var verkligen goda nyheter!