Bäst någonsin – kommunens företagsklimat tredje bäst i Sverige

Kommunstyrelsens ordförande Christian Sonesson (M). Foto: Andreas Åberg

Staffanstorps kommun placerar sig på tredje plats av 290 kommuner i Svenskt Näringslivs ranking över företagsklimatet 2019 i de svenska kommunerna. Det är en förbättring med fyra placeringar sedan förra årets undersökning. Bland de skånska kommunerna har Staffanstorp det näst bästa företagsklimatet. Det är tredje året i följd som kommunen placerat sig bland de tio främsta i landet.

– Att vi år efter år inte bara håller oss kvar i toppen, utan till och med förbättrar oss från en redan bra placering, är ett bevis på att vår strategi är rätt. Rankingresultatet är väldigt glädjande förstås, men ännu mer glädjande är det att få se vad det konkret leder till – som i förra månaden då det blev klart att it-företaget Microsoft etablerar sig i Staffanstorp, vilket blir den största företagsetableringen i kommunens historia, säger Christian Sonesson (M), kommunstyrelsens ordförande i Staffanstorp.

På fem år har Staffanstorps kommun klättrat från plats 23 till att vara den tredje främsta kommunen i landet gällande företagsklimat.

– Vi har ett öppet klimat med högt till tak. Det är det gemensamma arbetet mellan kommun och företagare som skapar denna kreativa kommun som Staffanstorp är för att driva sitt företag i. Resultatet är fantastiskt och det sporrar till att jobba ännu hårdare och målmedvetet, menar Annika Jalgén, VD för Business Port Staffanstorp.

– För min del är det viktigt att lyfta fram att kommunens viktigaste roll i näringslivssammanhang är att ge företagen en snabb, korrekt och bra service – oavsett om det är ett bygglov eller någon annan mer komplicerad fråga. Lyhördhet är viktigt, likaså att försöka finna lösningar. Kommunen ska inte vara ett hinder för kreativa idéer, utan så långt det är möjligt i stället vara positiv. Kommunen är till för bland annat företagen, inte tvärtom, säger Christian Sonesson.

Kommunen har arbetat aktivt med näringslivsfrågor under många år, men gör det kostnadseffektivt. Staffanstorp har med små medel gjort sig känt som en kommun med utmärkta förutsättningar för företagande.

– Vi har i många år jobbat hårt med att skapa ett bra företagsklimat i kommunen. Företagande är grunden för hela välfärden. Det är ett ständigt pågående arbete, men när det uppmärksammas i en tredje plats i Sverige ger det givetvis kraft och energi. Alla våra fantastiska företagare är värda att hylla, avslutar Christian Sonesson.

Sedan 2001 år har Svenskt Näringsliv följt och rankat det lokala företagsklimatet landet runt.  Svenskt Näringslivs kommunranking bygger främst på enkätsvar från cirka 31 000 företagare – men också på statistik från bland annat SCB.

Ytterligare information finns på www.foretagsklimat.se

 

FAKTA

Placeringar de senaste fem åren:

2019: 3

2018: 7

2017: 8

2016: 11

2015: 23